Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Spondiloza

Spondiloza pomeni degeneracijsko obolenje, ki pripelje do nastanka izrastkov na robovih vretenc hrbtenice, pospešijo pa jo predhodne poškodbe hrbta, prekomerna obremenitev hrbtenice, nepravilna drža in sedeč življenjski slog. Začetek spondiloze hrbtenice se kaže v spremembi medvretenčnega diska, ki sčasoma postane tanjši in manj prožen, ter nadaljuje z vplivom na same gibalne zmožnosti hrbtenice.

Kaj morate nujno vedeti o spondilozi?

Spondiloza hrbtenice je degeneracijsko obolenje, ki opisuje nastanek kostnih deformacij oz. izrastkov (osteofiti) na robovih vretenc hrbtenice, kjer ti mejijo na medvretenčne ploščice. Za spondilozo pogosto uporabljamo izraz osteoartritis hrbtenice.

Spondiloza hrbtenice se običajno prične s patološko spremembo medvretenčnega diska, ki lahko postane tanjši ter manj elastičen, kar negativno vpliva na mobilnost hrbtenice in blaženje sil. Z leti diski naravno postanejo tanjši, kar pomeni večjo obremenitev za kostne dele hrbtenice in pospešeno nastajanje osteofitov na robovih vretenc. V progresivni obliki spondiloze hrbtenice se sosednji vretenci lahko povežejo v enotno kostno tvorbo.

Spondilozo lahko po rentgenskem slikanju ter MRI preiskavi razdelimo v tri faze:

·Faza 1: normalna višina medvretenčnega diska ob kateri so prisotni kostni izrastki,
·Faza 2: zmanjšana višina medvretenčnega diska z izhodom kostnih izrastkov iz nivoja vretenca proti sosednjemu vretencu,
·Faza 3: fuzija kostnih izrastkov, posledično povezava dveh sosednjih vretenc v enotno tvorbo, ki rezultira v blokirani mobilnosti hrbtenice.

Simptomi in tveganja
Simptomatika spondiloze hrbtenice je odvisna od segmenta hrbtenice na katerem je prisotna. Spondiloza vratne hrbtenice pogosto povzroča bolečino na hrbtni strani glave, ki lahko izžareva v čeljust, ramena ter ušesne mečice, posledično se lahko zmanjša mobilnost vratne hrbtenice, mišična moč ter mišična masa vratnega segmenta. Možne so tudi močnejše migrene.

Spondiloza v prsni hrbtenici povzroča bolečine med lopaticami, ki se povečajo z obračanjem telesa ter naglimi rotacijskimi gibi ali kašljanjem in kihanjem. Osteofiti, ki pritiskajo na živčne končiče v torakalnem predelu hrbtenice lahko povzročijo otrplost v rokah, dlaneh in prstih. Spondiloza v ledveni hrbtenici pogosto povzroča simptome podobne diskus herniji. Težave se pojavijo pri hoji, sedenju ter vibracijah, spondiloza v ledvenem segmentu hrbtenice je možen povzročitelj utesnitve hrbteničnega kanala in simptomov išiasa.

Naroči se

Kdaj se spondiloza pojavi in zakaj?

Spondiloza se običajno pojavi po 50. letu starosti kot posledica naravnih procesov staranja človeškega telesa. Dejavniki, ki pospešujejo nastanek spondiloze hrbtenice so predhodna poškodba hrbta, prekomerno obremenjevanje hrbtenice v nepravilnih držah, patološke krivine hrbtenice (skolioza, kifoza, lordoza), pretežno sedeči življenjski slog in nekatere presnovne bolezni.

Kostni izrastki se najpogosteje pojavijo v ledvenem ali vratnem segmentu hrbtenice, ki sta hkrati področji hrbtenice najbolj nagnjeni k postopni sklepni obrabi.

Naroči se

spondiloza hrbtenice vzroki

Dejavniki tveganja za nastanek spondiloze

Čeprav je spondiloza pogosto povezana s staranjem, lahko določene genetske predispozicije in poškodbe povečajo tveganje osebe za razvoj osteoartritisa hrbtenice.

Poleg običajne obrabe in določenih sprožilcev avtoimunskih reakcij v mnogih primerih spondiloze vzrok ostaja neznan. Pogosti dejavniki tveganja za nastanek so:

 • Starost
 • Prekomerna telesna teža ali debelost
 • Sedeč način življenja z malo ali brez telesne vadbe
 • Kajenje
 • Prisotnost določenih stanj, kot so diabetes, protin, psoriaza, tuberkuloza, sindrom razdražljivega črevesja (IBS) in borelioza
 • Pretirana obremenitev, visoko intenzivne aktivnosti in ponavljajoča se poklicna travma hrbtenice.

Simptomi spondiloze

Spondiloza lahko vpliva na sklepe kjerkoli vzdolž hrbtenice, vendar se pogosteje pojavlja v vratu in spodnjem delu hrbta.

Vrat je dovzeten, saj nosi težo glave skozi širok razpon gibanja – po podatkih Ameriške akademije za ortopedsko kirurgijo ima več kot 85% tistih, starejših od 60 let, vratno spondilozo.

Spodnji del hrbta je ogrožen, ker obvladuje in razporeja večino telesne teže in povezanih strukturalnih obremenitev. Več kot 80% ljudi, starejših od 40 let, ima ledveno spondilozo, čeprav večina ni simptomatična (pacienti ne čutijo bolečin).

Pogosti simptomi lahko vključujejo:

 • Okorelost, zlasti po obdobjih neaktivnosti ali počitka, na primer ob prebujanju po dremežu.
 • Parestezije ali nenormalni občutki – kot so otrplost ali mravljinčenje.
 • Omejeno gibljivost v prizadetih sklepih.
 • Bolečina lahko nastane zaradi izbočenega ali herniranega diska, ki stiska ali pritiska na hrbtenični živec.
 • Naroči se

simptomi spondiloze bolečine

Lokacija spondiloze

Cervikalna spondiloza

Cervikalna spondiloza je stanje, ki prizadene vratno hrbtenico. Pogosti simptomi vključujejo bolečino in togost v vratu, kar je običajno najbolj opazno. Ta bolečina v 30% vodi v kronično in lahko omejuje gibljivost vratu.

Poleg tega se lahko razvije tudi cervikalna radikulopatija, ko degenerativne spremembe v hrbtenici pritiskajo na živce. To lahko povzroči bolečino, otrplost ali mravljinčenje, ki se širi vzdolž roke.

V nekaterih hujših primerih lahko cervikalna spondiloza pritisne na hrbtenjačo, kar lahko povzroči šibkost ali okrnjeno motorično funkcijo v rokah in rokah. To stanje se imenuje cervikalna mielopatija.

Lumbalna spondiloza

Lumbalna spondiloza vpliva na ledveno hrbtenico. Najpogostejši simptom je bolečina v spodnjem delu hrbta. Ta bolečina se lahko širi vzdolž hrbta, v boke ali pa sega v spodnje okončine.

Pri nekaterih bolnikih se lahko razvije lumbalna radikulopatija, ko se degenerativne spremembe v hrbtenici pritiskajo na živce. To lahko povzroči bolečino, otrplost ali mravljinčenje v nogah.

Posebej pogosta je tudi iritacija išiasnega živca, ki se imenuje išias – lahko povzroči bolečino, ki seva iz spodnjega dela hrbta v noge.

Ali je spondiloza resno stanje?

Spondiloza je lahko resna, vendar je resnost odvisna od posameznega primera. Veliko primerov spondiloze je uspešno zdravljenih s sodobno fizioterapijo in ukrepi za lajšanje bolečin. Vendar svetujejomo, da poiščete takojšnjo zdravstveno oskrbo, če se pojavijo naslednji simptomi, ki so povezani s pritiskom na živce:

 • Šibkost mišic, vključno s težavami pri dvigovanju prstov in sprednjega dela stopala s podlage
 • Težave z mehurjem ali črevesjem –  inkontinenca
 • Spremembe ravnotežja, ki jih ni mogoče pripisati drugim dejavnikom
 • Otrplost v obliki pasov (po dermatomih)
 • Huda bolečina – električne senzacije
 • Bolečine v rokah in/ali nogah, ki niso odzivale na druge nekirurške ukrepe, kot so fizioterapija, peroralna zdravila proti bolečinam ali injekcije.
lumbalna spondiloza hrbtenice

Kako diagnosticiramo spondilozo?

Diagnoza spondiloze temelji predvsem na slikovnih posnetkih hrbtenice: Spremembe na kosteh so najjasneje vidne na rentgenskih posnetkih, medtem ko so spremembe na mehkih strukturah – vključno z diski, ki delujejo kot blazine med vretenci – bolj jasno vidne na slikah z magnetno resonanco (MRI) ali računalniški tomografiji (CT).

Naroči se

Nenormalnosti, ki jih je mogoče odkriti, vključujejo kostne izrastke – prisotni pri osteoartritisu, ali izbočene oziroma herniirane diske.

Oba ta odkritja lahko povzročita zoženje hrbteničnega kanala in pritisk na sosednje živce. Pomembno je omeniti, da se obraba hrbtenice lahko pokaže na slikovnih testih, tudi če posameznik ne doživlja bolečin ali nelagodja.

Zdravljenje spondiloze v kliniki Medicofit

Fizioterapevtsko zdravljenje

V začetnih stadijih spondiloze se priporoča izvajanje konservativnega zdravljenja, ki se prilagaja glede na nivo spondiloze in povzročeno simptomatiko. 

Fizioterapija igra ključno vlogo pri zdravljenju spondiloze, degenerativne bolezni hrbtenice. Cilj fizioterapije pri spondilozi je olajšati bolečine, izboljšati gibljivost hrbtenice ter okrepiti mišice, ki podpirajo hrbtenico.

Ta proces vključuje temeljito evalvacijo in diagnozo s strani fizioterapevta, kjer se upošteva individualne značilnosti bolnika, vključno s starostjo in splošnim zdravstvenim stanjem.

Terapevtski pristop vključuje raztezne vaje za izboljšanje gibljivosti hrbtenice, krepitev mišic, zlasti trebušnih in hrbtnih mišic, ter uporabo terapevtskih tehnik, kot so manualna terapija, trigger-point terapija in tehnike mobilizacije. 

Poleg tega so instrumentalne terapije, kot je visoko frekvenčna terapija z elektromagnetno stimulacijo, TECAR terapija ter terapevtski laser, izredno učinkovite pri zmanjševanju akutne simptomatike in upočasnjevanju napredovanja bolezni.

Spondiloza fizioterapevtsko zdravljenje

Kineziološko zdravljenje

Kineziologija je znanstvena disciplina, ki preučuje gibanje in mišično-skeletni sistem ter se osredotoča na načine, kako telo izvaja gibanje. Pri spondilozi lahko kineziologija igra pomembno vlogo pri obvladovanju bolezni.

Glede na ugotovljene omejitve in potrebe posameznika kineziolog razvije individualni program vadbe, ki je prilagojen zdravljenju spondiloze. Naš program vključuje vaje za krepitev stabilizatorskih mišic, ohranjanje mobilnosti ter preprečevanje mišične atrofije.

Kineziolog vas bodo poučili o pravilni telesni drži in ergonomiji, kar je ključno pri obvladovanju spondiloze in preprečevanju dodatnih težav.

Skozi vadbo se boste izobrazili o pomenu aktivnega načina življenja, pravilne vadbe in preventive pred ponovitvijo simptomov.

Programi vadbe se običajno začnejo previdno in se postopoma povečujejo glede na sposobnosti in napredek posameznika. To pomaga preprečiti preobremenitev hrbtenice. Redno bomo  spremljali vaš napredek in prilagajali program vadbe glede na spremembe v zdravstvenem stanju.

Naročite se na zdravljenje spondiloze v kliniki Medicofit

  Naprej

  terapija zdravljenje spondiloza
  kineziologija spondiloza

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki