Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Spondiloza

Spondiloza pomeni degeneracijsko obolenje, ki pripelje do nastanka izrastkov na robovih vretenc hrbtenice, pospešijo pa jo predhodne poškodbe hrbta, prekomerna obremenitev hrbtenice, nepravilna drža in sedeč življenjski slog. Začetek spondiloze hrbtenice se kaže v spremembi medvretenčnega diska, ki sčasoma postane tanjši in manj prožen, ter nadaljuje z vplivom na same gibalne zmožnosti hrbtenice.

Kaj morate nujno vedeti o spondilozi?

Spondiloza hrbtenice je degeneracijsko obolenje, ki opisuje nastanek kostnih deformacij oz. izrastkov (osteofiti) na robovih vretenc hrbtenice, kjer ti mejijo na medvretenčne ploščice. Za spondilozo pogosto uporabljamo izraz osteoartritis hrbtenice.

Spondiloza hrbtenice se običajno prične s patološko spremembo medvretenčnega diska, ki lahko postane tanjši ter manj elastičen, kar negativno vpliva na mobilnost hrbtenice in blaženje sil. Z leti diski naravno postanejo tanjši, kar pomeni večjo obremenitev za kostne dele hrbtenice in pospešeno nastajanje osteofitov na robovih vretenc. V progresivni obliki spondiloze hrbtenice se sosednji vretenci lahko povežejo v enotno kostno tvorbo.

Spondilozo lahko po rentgenskem slikanju ter MRI preiskavi razdelimo v tri faze:

·Faza 1: normalna višina medvretenčnega diska ob kateri so prisotni kostni izrastki,
·Faza 2: zmanjšana višina medvretenčnega diska z izhodom kostnih izrastkov iz nivoja vretenca proti sosednjemu vretencu,
·Faza 3: fuzija kostnih izrastkov, posledično povezava dveh sosednjih vretenc v enotno tvorbo, ki rezultira v blokirani mobilnosti hrbtenice.

Simptomi in tveganja
Simptomatika spondiloze hrbtenice je odvisna od segmenta hrbtenice na katerem je prisotna. Spondiloza vratne hrbtenice pogosto povzroča bolečino na hrbtni strani glave, ki lahko izžareva v čeljust, ramena ter ušesne mečice, posledično se lahko zmanjša mobilnost vratne hrbtenice, mišična moč ter mišična masa vratnega segmenta. Možne so tudi močnejše migrene.

Spondiloza v prsni hrbtenici povzroča bolečine med lopaticami, ki se povečajo z obračanjem telesa ter naglimi rotacijskimi gibi ali kašljanjem in kihanjem. Osteofiti, ki pritiskajo na živčne končiče v torakalnem predelu hrbtenice lahko povzročijo otrplost v rokah, dlaneh in prstih. Spondiloza v ledveni hrbtenici pogosto povzroča simptome podobne diskus herniji. Težave se pojavijo pri hoji, sedenju ter vibracijah, spondiloza v ledvenem segmentu hrbtenice je možen povzročitelj utesnitve hrbteničnega kanala in simptomov išiasa.

Naroči se

Kdaj se spondiloza pojavi in zakaj?

Spondiloza se običajno pojavi po 50. letu starosti kot posledica naravnih procesov staranja človeškega telesa. Dejavniki, ki pospešujejo nastanek spondiloze hrbtenice so predhodna poškodba hrbta, prekomerno obremenjevanje hrbtenice v nepravilnih držah, patološke krivine hrbtenice (skolioza, kifoza, lordoza), pretežno sedeči življenjski slog in nekatere presnovne bolezni.

Kostni izrastki se najpogosteje pojavijo v ledvenem ali vratnem segmentu hrbtenice, ki sta hkrati področji hrbtenice najbolj nagnjeni k postopni sklepni obrabi.

Naroči se

Zdravljenje in diagnostika

Za zdravljenje spondiloze je ključna postavitev ustrezne diagnoze z MRI in/ali rentgenskim slikanjem. V začetnih stadijih spondiloze se priporoča izvedba konservativnega zdravljenja, ki se prilagaja glede na nivo spondiloze in povzročeno simptomatiko. Vadbeni del konservativnega zdravljenja spondiloze je usmerjen v krepitev stabilizatorskih mišic, ohranjanje mobilnosti ter preprečevanje mišične atrofije.

V instrumentalnih terapijah se uporablja visoko frekvenčno terapijo z elektromagnetno stimulacijo, Tecar terapijo ter terapevtski laser. V zgodnjih fazah spondiloze so konservativne terapevtske tehnike visoko učinkovite pri upočasnitvi širjenja spondiloze ter zmanjševanju akutne simptomatike.

Kirurško zdravljenje spondiloze se izvede kadar spondiloza povzroča disfunkcijo notranjih organov in vitalnih funkcij, močno utesnitev hrbteničnega kanala ali večje nevrološke motnje v okončinah. Pri zdravljenju spondiloze velja pravilo, da imajo konservativne terapije prvo mesto pri reševanju simptomatike.

Naročite se na zdravljenje spondiloze v kliniki Medicofit

  Naprej

  pisarne fizioterapije Medicofit

  Medicofit članki

  Najboljša prehrana za osteoartrozo - kaj da in kaj ne?
  Miopatije - vnetne bolezni mišic
  Osteoartroza (Osteoartritis) – simptomi, vzroki in zdravljenje
  Najboljša prehrana za artritis – kaj da in kaj ne?
  Bolečine v stopalu – kaj je lahko narobe?
  Operacija meniskusa – kdaj je potrebna in kako poteka?
  Magnetoterapija – fizioterapevtska tehnika zdravljenja
  Bolečina na notranji strani kolena – 7 možnih vzrokov
  Udarni globinski valovi - EWST

  Vsi članki