Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Izvidi - Rama

Za lažje razumevanje vašega zdravstvenega stanja, vam omogočamo razlago medicinskih izrazov, ki se pogosto pojavljajo v specialističnih izvidih pacientov, ki v Medicofit kliniki zdravijo poškodbe ramena.

Rama, kompleksna struktura našega telesa, igra ključno vlogo pri izvajanju številnih aktivnosti, ki vključujejo gibanje roke. Gre za enega najbolj gibljivih sklepov, ki omogoča različne gibe, od dviganja rok nad glavo do vrtenja in obračanja.

Zaradi svoje velike gibljivosti je ta sklep podvržen nestabilnosti in številnim poškodbam, prav tako pa je pogosto mesto pojava preobremenitvenih sindromov.

V kliniki Medicofit smo specializirani za celostno zdravljenje vseh vrst ramenskih poškodb, ki potrebujejo specialno fizioterapevtsko obravnavo.
Zaradi kompleksne sestave tega sklepa, opažamo, da je razumevanje ramenskih poškodb pri pacientih pogosto oteženo.

Za lažje razumevanje in pravilno odločitev glede vašega zdravljenja, smo za vas pripravili razlago strokovnih izrazov, ki jih pogosto vidimo v specialističnih izvidih rame.

izvidi rama

Razlaga strokovnih pojmov iz izvidov za področje ramena

 • Akromioklavikularna (AC) sindezmoliza

 • Ramenski sklep nastane na stiku treh kosti: ključnice, lopatice in ramenske kosti. Konec lopatice se imenuje akromion, sklep med tem delom lopatice in ključnico (klavikulo) pa se imenuje akromioklavikularni sklep.
   
  Do ločitve akromioklavikularnega sklepa ali AC sindezmolize pride, ko se ključnica loči oz. razmakne od lopatice. To lahko povzroči nestabilnost ključnice in palpatorno bolečnost. Običajno nastane zaradi padca neposredno na ramo ali neposrednega udarca pri kontaktnem športu.
  AC sindezmolizo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za ramo.
  Naročite se na diagnostično terapijo rame>>
   

 • Kalcifirajoči tendinitis supraspinatusa

 • Kalcinirajoči tendinitis je posledica kopičenja kalcija v mišičnih tetivah. Kalcijeve obloge se lahko kopičijo na enem mestu ali pa se pojavijo na več mestih. Če se obloge povečajo ali razdražijo, lahko povzročijo hude bolečine. Kalcinirajoči tendinitis najpogosteje prizadene rotatorno manšeto – natančneje mišico supraspinatus.
   
  Bolečina je huda, pogosto ostra, z globoko bolečino v ozadju. Običajno se bolečina poslabša ob gibanju rame, čuti pa se globoko v sklepu in po zgornjem zunanjem delu roke. Značilno je, da je močnejša ponoči in pogosto povzroča težave pri spanju.
  Kalcinacijo rame uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za ramo.
  Naročite se na diagnostično terapijo rame>>
   

 • Kalcinacija v tetivi infraspinatusa

 • Kalcinacija v tetivi infraspinatusa se nanaša na prisotnost kalcijevih depozitov v tetivi mišice infraspinatus, ki je ena od mišic rotatorne manšete ramenskega sklepa.
   
  Kalcifikacije v tetivi infraspinatusa lahko povzročijo bolečino, omejeno gibljivost ramenskega sklepa in v nekaterih primerih vnetje okoliških tkiv.
  Kalcinacije uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za ramo.
  Naročite se na diagnostično terapijo rame>>
   

 • Ruptura tetive supraspinatusa

 • Ruptura tetive supraspinatusa je raztrganina tetive mišice, ki se nahaja na zadnji strani rame. Je ena najpogosteje poškodovanih tetiv v rotatorni manšeti. Običajno se razvije skupaj z drugimi poškodbami mišic rotatorne manšete, ki so lahko posledica travme ali ponavljajočih se mikropoškodb, ki se pojavijo ob visoki obremenitvi ramenskega sklepa.
   
  Raztrganina je lahko delna ali polna. Delna raztrganina povzroči nepopolno prekinitev mišičnih vlaken, zato jo lahko zdravimo konservativno, medtem je pri popolni rupturi potrebno kirurško zašitje tetive, kateri mora slediti fizioterapevtska rehabilitacija.
  Rupturo tetive uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za ramo.
  Naročite se na diagnostično terapijo rame>>
   

 • Torakalni sindrom

 • Torakalni sindrom ali sindrom torakalnega izhoda, je skupina bolezni, pri katerih prihaja do pritiska na krvne žile ali živce na območju med vratom in ramo. Ta prostor imenujemo torakalni izhod. Stiskanje krvnih žil in živcev lahko povzroči bolečine v rami in vratu ter odrevenelost v rokah.
   
  Pogosti vzroki za torakalni sindrom so poškodbe v prometni nesreči, ponavljajoče se mikropoškodbe pri delu, športu ali nosečnost.
  Torakalni sindrom uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za ramo.
  Naročite se na diagnostično terapijo rame>>
   

Naročite se na diagnostično terapijo rame

  Naprej

  Instagram

  @medicofit_klinika

  Medicofit članki

  Vaje za stopala
  Vaje za kolk
  Vaje za trn v peti
  Kaj je subakromialni burzitis?
  Vaje za išias
  Vaje za ramo oz. ramenski obroč
  Psevdoprotin - akutno vnetje sklepov
  Bolečina v palcu na roki – kaj je lahko narobe?
  Sindrom Hoffa maščevja

  Vsi članki