Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Menopavza

Menopavza je začetek obdobja neplodnosti pri ženskah, do nje pride postopoma (obdobje lahko traja do 10 let) med 45 in 55 letom starosti. Zaradi prenehanja delovanja jajčinkov pride do hormonskih sprememb, predvsem do padca estrogena. Hormonske spremembe zaradi menopavze se začnejo že nekaj let pred prej in lahko trajajo tudi do več let po menopavzi. Zaradi hormonskih sprememb so za obdobje menopavze značilne številne težave s sklepi in vezivnim tkivom.

60% žensk se v času menopavze sooča z bolečinami v križu. Po menopavzi ženska lahko izgubi do 25% kostne gostote, bolj pogosta so tudi vnetja sklepov in otekanje sklepov. V pozni fazi menopavze pri ženskah pospešeno prihaja do atrofije mišičevja, kar se kaže kot izguba gostote skeletnih mišic in moči stabilizatorskih mišičnih skupin, ki podpirajo sklepe.

Bolečine v križu so pri ženskah v menopavzi pogosto močne in se pojavijo večkrat ali pa vztrajajo več kot 12 tednov neprekinjeno. Bolečina v ledvenem delu je pri ženskah v menopavzi vodilni razlog za bolniško odsotnost od dela. V kliniki Medicofit fizioterapijo za menopavzo pogosto zdravimo tudi Išias, ki spremlja bolečine hrbtenice.

 

Fizioterapija v menopavzi

V okviru specialne fizioterapije za menopavzo naslovimo dejavnike tveganja, ki so značilni za to obdobje ženske, predvsem okrepimo jedro telesa, stabilizatorje kolkov in hrbtenice. Pri ženskah, ki imajo prisotno akutno boleče stanje hrbtenice izvajamo celostni pristop fizioterapije s TECAR terapijo, LASER terapijo in HiTOP visokotonsko elektrostimulacijo za biostimulativni učinek.

Povečanje obremenilne kapacitete hrbtenice in drugih sklepov postavljamo v fizioterapiji za menopavzo na prvo mesto. Zaradi izgube kostne goste in mišične moči mora vsaka ženska izvajati prilagojene vaje za moč, ki vključujejo tudi proste uteži. Program Medicofit za menopavzo vključuje tudi vaje za izboljšnje mišic medeničnega dna, ki pogosto s staranjem izgubljajo moč in povzročajo urinsko inkontinenco.

Urinska inkontinenca v menopavzi

V okviru fizioterapije za stresno urinsko inkontinenco v kliniki Medicofit izvajamo nadzorovano vadbo mišic medeničnega dna z biofeedback metodo (BFB), ki vključuje sodobne naprave s senzorji za merjenje aktivnosti mišic medeničnega dna

>Konzervativna metoda fizioterapije za vadbo mišic medeničnega dna vključuje zgolj izvajanje vaj za stiskanje medeničnega dna ob verbalnih navodilih fizioterapevta. Taka metoda krepitve mišic medeničnega dna v praksi nima dobre uspešnosti žal pa je še  vedno pogosto edina metoda krepitve mišic medeničnega pri ponudnikih fizioterapije in vadbe za ženske.

V kliniki Medicofit se zavedamo pomembnosti uporabe biofeedback metode pri zdravljenju urinske inkontinence in oslabelih mišic medeničnega dna, saj večina žensk nima vzpostavljenega dobrega nadzora nad aktivacijo globokih medeničnih mišic

S senzorji za merjenje mišične aktivnosti, ki jih ženska med terapijo vstavi v nožnico fizioterapevt pridobi informacije o aktivaciji, jakosti kontrakcije, koordinaciji, utrujanju in sproščanju mišic medeničnega dna. 

 

Urinska inkontinenca pogosto spremlja obdobje menopavze zato mora vključevati specialno fizioterapijo z biofedback vadbo za mišice medeničnega dna. Urinsko inkontinenco v menopavzi v kliniki Medicofit zdravimo v okviru 16 tedenske specialne fizioterpaije za ženske.

 

Naročite se na fizioterapijo za menopavzo tukaj

Urinska inkontinenca v menopavzi

Bolečine v križu v obdobju menopavze

Bolečine v hrbtu oz. hrbtenici so pri ženskah v obdobju menopavze povezane hormonskimi spremembami, izgubo kostne gostote in izgubo mišične mase ter moči. Značilno je, da imajo ženske z zgodovino kroničnih težav s hrbtenico veliko verjetnost pojava močnejše akutne bolečine v križu v menopavzi.

Pomembno za vse ženske je, da že ob sumu na pričetek menopavze opravijo specialni diagnostični pregled za oceno tveganja bolečin hrbtenice in pripravo ustreznega preventivnega programa. 

V kolikor gre v menopavzi za že prisotne bolečine v križu, ki se  občasno širijo tudi v zadnjico ali noge mora fizioterapija vključiti celostni instrumentlni pristop v obliki LASER terapije, TECAR terapije, PERISO terapije in HITOP terapije.

Naročite se na fizioterapijo za menopavzo v kliniki Medicofit

Ženske bodo v obdobju menopavze izgubile do 30 % moči mišic hrbtenice zato je pomembno, da fizioterapija vključi vaje za povečanje moči ekstenzorjev in fleksorjev hrbtenice saj je to edina metoda za dolgoročno odpravljene bolečine v križu.

Fizioterapija za menopavzo v kliniki Medicofit vključuje specialen pristop za bolečine v križu, stresno urinsko inkontinenco, mišice medeničnega dna, bolečine v sklepih in mišično moč.

  Naprej

  Medicofit članki

  Vaje za stopala
  Vaje za kolk
  Vaje za trn v peti
  Kaj je subakromialni burzitis?
  Vaje za išias
  Vaje za ramo oz. ramenski obroč
  Psevdoprotin - akutno vnetje sklepov
  Bolečina v palcu na roki – kaj je lahko narobe?
  Sindrom Hoffa maščevja

  Vsi članki