Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Urinska inkontinenca

Urinska inkontinenca je nenadzorovano uhajanje urina, ki se pogosteje pojavlja pri ženskah in predstavlja težavo o kateri ženske redko spregovorijo. Čeprav urinsko inkontinenco lahko uspešno zdravi specialna fizioterapija, je v Sloveniji v klinični praksi pravilen pristop fizioterapije k urinski inkontinenci slabo razvit, zato podajamo dragocene informacije za vse ženske, ki si želijo odpraviti težave z urinsko inkontinenco.

Več kot 30% vseh žensk se sooča z eno od oblik urinske inkontinence, v obodbju nosečnosti in menopavze so težave z nenadzorovanim uhajanjem urina še pogostejše. Urinska inkontinenca se deli na naslednje tipe:

 • Stresna urinska inkontinenca, ki je pogosto posledica poškodb mišičevja medeničnega dna, ohlapnih globokih medeničnih mišic in hormonskih sprememb. Je najpogostejša oblika inkontinence v nosečnosti in menopavzi.
 • Funkcionalna urinska inkontinenca, prisotne so druge sistemske bolezni, ki pacientki otežujejo pravočasen prihod do stranišča. Pogosto se pojavi v povezavi s psihosomatskimi motnjami.
 • Urgentna urinska inkontinenca, najpogostejša pri ženskah po 60 letu starosti vzrok zanjo je okužba sečil in povezave z drugimi starostnimi ali rakavimi obolenji, simptomi so prisotni skozi krajše obdobje. Značilno je zelo pogosto odvajanje vode.
 • Prelivna urinska inkontinenca, vzrok je nepravilno delovanje mišičevja sečnega mehurja, povzroči jo lahko tudi zaprtje. Sečni  mehur je slabo nadzorovan, uhajanje urina je spontano.

Stalna inkontinenca, trajna disfunkcija mehurja, značilno je konstantno uhajanje urina, vzroki so lahko v hujših travmatskih poškodbah hrbtenice in prirojenih obolenjih.

Stresna urinska inkontinenca žensk

Pri ženskah se najpogosteje pojavi stresna urinska inkontinenca, ki je povezana s slabim delovanjem mišic medeničnega dna oz. slabšo aktivacijo in nadzorom medeničnega dna, kar vodi v slabši zaporni mehanizem sečnice. 

Pomembno je, da ženske v obdobju tveganja za pojav stresne urinske inkontinence opravijo specialen diagnostičen pregled za oceno funkcije medeničnega dna saj zgodnje prepoznavanje simptomov urinske inkontinence ter preventivna fizioterapija zmanjšata možnost progresivnega slabšanja simptomov in skrajšata časovnico težav.

Pri stresni urinski inkontinenci je ključna dobra funkcija mišic medeničnega dna, ki pa je ni mogoče doseči izključno z vajami za moč, ki vključujejo stiskanje mišic medeničnega dna, temveč mora biti fizioterapija kombinirana z BIO FEEDBACK (BFB) tehniko, ki fizioterapevtu in ženski daje natančne informacije o mišični aktivnosti globokih medeničnih mišic.

Fizioterapija za stresno urinsko inkontinenco

Fizioterapija za stresno urinsko inkontinenco naj se pri nosečnicah in ženskah v obdobju menopavze izvaja v 10 tedenskem specialnem programu fizioterapije za ženske v kolikor gre za preventivno fizioterapijo.

V primeru že prisotnih obsežnih znakov, ki kažejo na spontano uhajanje urina se izvaja 16 tedenski program specialne fizioterapije za ženske.

Preventivna fizioterapija za urinsko inkontinenco

V okviru preventivne fizioterapije za ženske s tveganjem za pojav urinske inkontinence najprej izvedemo diagnostični pregled kjer z BIO FEEDBACK (BFB) metodo izmerimo aktivnost mišic medenična dna, testiramo vzdržljivost globokih medeničnih mišic ter moč mišic jedra telesa. 

Po končanem diagnostičnem pregledu izvedemo 10 tedenski program specialne fizioterapije za ženske, ki vključuje individualen plan terapij za doseganje normativov vzdržljivosti v moči mišic medeničnega dna oz. odpravljanje mišičnih deficitov v kolikor so ugotovljeni v okviru diagnostičnega pregleda.

Naroči se na fizioterapijo za urinsko inkontinenco

Izvajamo specialne vaje za stabilizacijo medenice, moč jedra telesa in dober nadzor rotacijskih obremenitev, ki so pogosto povezane z bolečinami v križu urinsko inkontinentnih žensk. V okviru preventivne fizioterapije za urinsko inkontinenco ženske podučimo tudi o uporabi BIO FEEDBACK (BFB) tehnik ter omogočimo naročilo naprave za domačo uporabo.

Kurativna fizioterapija za urinsko inkontinenco

V okviru kurativne fizioterapije za stresno urinsko inkontinenco izvedemo anamnezo ter klinično oceno simptomov inkontinence, na diagnostičnem pregledu pa natančno izmerimo maksimalno moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna z BIO FEEDBACK (BFB) metodo, testirali bomo tudi nevromišično povezavo oz. nadzor medeničnega dna.

Terapije se izvajajo 3 x tedensko in vključujejo vadbo z BIO FEEDBACK (BFB) metodo v individualnem režimu, v prvi fazi se vzpostavi nevromišične povezave za boljše nadzorovanje globokih medeničnih mišic, kasneje pa izboljšamo vzdržljivost v moči medeničnega dna

Vaje za jedro telesa vključujejo specialne variacije, kjer povečamo aktivnost mišic medeničnega dna sočasno ob krepitvi jedra, ker so bolečine v križu povezane s stresno urinsko inkontinenco izvedemo celostni preventivni pristop v obliki krepitve stabilizacijskih mišic hrbtenice in medenice.

Ženske podučimo o uporabi BIO FEEDBACK (BFB) tehnik ter jim omogočimo naročilo naprave za domačo uporabe po uspešno končanem zdravljenju v kliniki Medicofit

vaje za okrevanje hrbtenice
vnetje sečil

Naroči se na fizioterapijo za urinsko inkontinenco

  Naprej

  pisarne fizioterapije Medicofit

  Medicofit članki

  Vaje za išias
  Vaje za ramo oz. ramenski obroč
  Psevdoprotin - akutno vnetje sklepov
  Bolečina v palcu na roki – kaj je lahko narobe?
  Sindrom Hoffa maščevja
  Punkcija kolena – potek in okrevanje
  Okrevanje po zlomu nadlahtnice
  Artritis kolena – razumevanje in reševanje bolečin
  Sprožilni prst (trigger finger) - vzroki in zdravljenje

  Vsi članki