Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Bolečina v hrbtenici in križu

Ženski spolni hormoni so pogosto krivec za bolj pogosta mišično-skeletna obolenja in degenerativna stanja sklepov žensk. Zaradi padca estrogena v menopavzi, ki ima pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravih kolagenskih vlaken v medvretenčnih diskih pride do različnih obolenj hrbtenice.

Izguba kakovosti kolagena med menopavzo povzroča pospešene degeneracije medvretenčnih diskov, posledično se ženske soočajo z močnimi bolečinami v križu in stanji kot so diskus hernija, stenoza hrbtenice, artroza hrbtenice, spondiloza in protruzija diska ledvene hrbtenice.

Kljub temu, da se z bolečinami v križu sooča 80 % ljudi vsaj enkrat v svojem življenju, pa nosijo ženske v nosečnosti in menopavzi visoko tveganje za močan napad akutne bolečine v hrbtenici in nastanek degenerativnih stanj medvretenčnih diskov.

Preventivna fizioterapija za ženske

Pomembno je, da potencialna tveganja za bolečine v križu ženske naslovijo že pred prvimi težavami s hrbtenico v kolikor so v obodobju menopavze ali nosečnosti svetujemo specialen program preventivne fizioterapije, ki v kliniki Medicofit poteka 12 tednov in naslovi predvsem jedro telesa, mišično vzdržljivost hrbtenice in biomehansko pravilno gibanje hrbtenice.

V okviru preventivne fizioterapije morajo ženske opraviti analizo gibalnih vzorcev hrbtenice saj so pogosto prisotna odstopanja od pravilnih položajev ledvene in prsne krivine hrbtenice v obliki ledvene lordoze, prsne kifoze in tudi vratne lordoze

Preventivna fizioterapija mora nasloviti mišice, ki skrbijo za ustrezno stabilizacijo hrbtenice med rotacijskimi obremenitvami, ki so v  vsakdanjem življenju zelo pogoste. Večina programov skupinskih vadb in vadb za ženske žal ne vključuje rotacijske preventivne vadbe v obliki anti-rotacijske krepitve,  ravno te  obremenitve pa pogosto povzročijo močne bolečine v križu.

Preventivna fizioterapija za ženske, ki imajo tveganje za bolečine v križu mora izboljšati vzdržljivost v moči ekstenzorjev hrbtenice in izometrično moč abdukcije kolka, v  kliniki Medicofit z normativi za mišično moč žensk merimo učinkovitost hrbtnih mišic ter ustrezno izboljšamo njihovo moč v primeru odstopanj. ¾ oz 77 % žensk na diagnostičnem pregledu ne dosega splošnih normativov za moč mišičnih skupin ekstenzije hrbtenice.

Fizioterapija za močne bolečine v križu

Ob akutnem stanju hrbtenice in bolečinah v križu, ki omejujejo gibanje ženske ter potencialno sevajo v zadnjico ali spodnje okončine je nujno indicirana specialna fizioterapija za zmanjšanje bolečine in vzdraženosti živčnih korenin  hrbtenice.  V primeru bolečin v križu svetujemo diagnostični pregled najkasneje 3 dni po prvih znakih boleče hrbtenice saj lahko pravočasna protibolečinska terapija do 70 %< skrajša akutno bolečinsko fazo. 

Po uspešno opravljeni prvi fazi fizioterapije se bolečine v križu zmanjšajo, takrat je potrebno pričeti z vajami za krepitev jedra telesa, abduktorjev kolka, ekstenzorjev hrbtenice in anti-rotatorjev hrbtenice, vendar sprva le v statičnih položajih  z metodo izometričnih mišični kontrakcij. 14 – 21 dni po zadnjih bolečinah v križu obstaja visoko tveganje za regresijo stanja zato je ključno, da je vadba v tem obdobju nadzorovana in prilagojena vsaki hrbtenici ženske

Druga faza fizioterapije za bolečine v križu se zaključi, ko ženska osvoji obremenjevanje hrbtenice  v polnih stopinjah ekstenzije, fleksije, laterofleksije in rotacije hrbtenice. V kolikor obstaja intoleranca, torej bolečina na enega ali več izmed naštetih smeri gibanja hrbtenice, potem je pred nadaljevanjem v tretjo fazo rehabilitacije potrebno dokončno vzpostaviti asimptomatako stanje bolečinsko omejenega gibalnega vzorca.

Tretja faza fizioterapije za bolečine v križu žensk vključuje vaje za povečanje obremenilne kapacitete hrbtenice v obliki učenja različninh vaj moči kot so mrtvi dvig, počepanje, izpadni korak z bremenom na vratu, enostransko nošenje bremen in kasneje tudi tek.

Naroči se na fizioterapijo za bolečine v križu tukaj

bolečina v spodnjem delu hrbta

Kaj mora vedeti vsaka ženska?

Pogosta napaka žensk sta počitek in pasivna fizioterapija usmerjena zgolj v zmanjšanje bolečine. Vaje za aktivacijo hrbteničnih mišic se morajo pričeti že zgodaj v akutni fazi sicer se mišična atrofija poveča, obdobje bolečin pa za žensko lahko postane dolgotrajno

Uspešna fizioterapija vključuje le celostni pristop Manualne terapije, TECAR terapijo, LASER terapijo, PERSIO terapijo, HiTOP terapijo, specialno vadbeno terapijo in kinezioterapijo. V kolikor gre za zdravljenje v alternativni obliki, ki vključuje le eno ali nekaj metod zdravljenja obstaja tveganje za dolgotrajne kronične bolečine v križu in kirurško sanacijo.

V kliniki Medicofit omogočamo celostno zdravljenje hrbtenice in bolečin v križu za ženske, zavedamo se, da so hrbtenice različne ter, da le kakovosten diagnostični pregled omogoča razumevanje hrbtenice in pravilno uporabo metod fizioterapije.

Naročite se na fizioterapijo za bolečine v križu

Enostavno izpolnite spodnji obrazec in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

  Naprej

  vaje za okrevanje hrbtenice

  Medicofit članki

  Okrevanje po zlomu nadlahtnice
  Artritis kolena – razumevanje in reševanje bolečin
  Sprožilni prst (trigger finger) - vzroki in zdravljenje
  Utesnitveni sindrom rame
  De Quervainova bolezen (tenosinovitis)
  Severjeva bolezen: boleča peta pri otrocih
  Spondiloliza – utrujenostni zlom vretenca
  Radikulopatija - vrste, vzroki in simptomi
  Kaj je entezopatija?

  Vsi članki