Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Izvidi - Dlani in prsti

Za lažje razumevanje vašega zdravstvenega stanja, vam omogočamo razlago medicinskih izrazov, ki se pogosto pojavljajo v specialističnih izvidih pacientov, ki v Medicofit kliniki zdravijo poškodbe dlani in prstov.

Dlani in prsti tvorijo kompleksno anatomsko strukturo, ki omogoča izvajanje različnih gibalnih funkcij ter občutek dotika in oprijema. Gre za ključne dele zgornjih okončin, ki so neposredno vpleteni v izvajanje številnih aktivnosti.

Dlani in prsti vsebujejo kompleksno strukturo kosti, sklepov, mišic, živcev in kit. Zaradi svoje izpostavljenosti in zapletene strukture so pogosto dovzetni za različne poškodbe in ortopedska stanja, ki jih v kliniki Medicofit uspešno rešujemo s specializirano fizioterapijo.

Specialistični izvidi pogosto vsebujejo strokovne izraze, ki so pacientom nepoznani. Terminologija, kot je »karpalni kanal« ali »metakarpofalangealni sklep«, lahko za paciente predstavlja pravo neznanko in jim pogosto onemogoča pravilno izbiro najboljše terapije.

Ljudje pogosto nimajo dovolj medicinskega znanja ali konteksta, da bi razumeli pomen najdenih patologij v svojih izvidih. Za lažje razumevanje in pravilno odločitev o ustrezni fizioterapiji, smo za vas pripravili razlago strokovnih izrazov, ki jih pogosto najdemo v izvidih naših pacientov.

izvidi dlani in prsti

Razlaga strokovnih pojmov iz izvidov za področje dlani in prstov

 • Bouchardovi vozliči

 • Bouchardovi vozliči so kostne razširitve srednjih sklepov prstov, znanih tudi kot proksimalni interfalangealni (PIP) sklepi. To so sklepi prstov, ki se nahajajo na sredini členkov. Bouchardovi vozliči po naravi niso boleči, vendar bodo verjetno povečali bolečino, ki se pojavi pri gibanju.
   
  Bouchardovi vozliči so klasični znak osteoartritisa ali degeneracije sklepov roke, vendar jih v praksi vidimo precej redkeje kot Heberdenove vozliče.
  Bouchardove vozliče uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za dlani in prste.
  Naročite se na diagnostično terapijo dlani/prstov>>
   

 • Dupuytrenova kontraktura

 • Dupuytrenova kontraktura je bolezen vezivnega tkiva, ki prizadene dlani – še posebej prste. Gre za postopno zoženje in skrajšanje fascije pod kožo dlani in prstov, kar povzroči, da se prsti ukrivijo proti dlani.
   
  Najpogosteje prizadene palec, kazalec in sredinec. V začetnih fazah se lahko pojavi le majhna grudica ali vozlič na dlani, ki se sčasoma lahko poveča in povzroči skrajšanje tetiv, kar vodi v omejeno gibljivost prstov.
  Dupuytrenovo kontrakturo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za dlani.
  Naročite se na diagnostično terapijo dlani/prstov >>
   

 • Heberdenovi vozliči

 • Heberdenovi vozli so majhni kostni izrastki v velikosti graha, ki se pojavijo na sklepu, ki je najbližje konici prsta, imenovanem tudi distalni interfalangealni sklep (DIF sklep). Heberdenovi vozliči so tipičen simptom osteoartritisa rok.
   
  Ko osteoartritis prizadene vaše roke, lahko postanejo sklepi prstov togi in boleči – groba kost ne drsi več tako gladko kot hrustanec.
  Heberdenove vozliče uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za dlani in prste.
  Naročite se na diagnostično terapijo dlani/prstov>>
   

Naročite se na diagnostično terapijo dlani/prstov

  Naprej

  Instagram

  @medicofit_klinika

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki