Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Diastaza rektusov

Več kot 1/3 žensk se po porodu sooči s stanjem diastaza rektusov oz. razmikom trebušnih mišic. Rectus Abdominis je površinska trebušna mišica, ki pokriva globoke stabilizatorje trupa in zagotavlja funkcijo fleksije hrbtenice. Diastaza rektusov je stanje razmika trebušne stene na področju vezivnega tkiva linea alba, ki se po nosečnosti pogosto raztegne lateralno in stanjša.

Diastaza rektusa povzroča izgubo napetosti vezivnega tkiva trebušne stene in poveča tvegenje za bolečine v ledvenem delu oz. bolečine v križu v kolikor postane kronična. Diastaza rektusov je sicer normalen fiziološki pojav v nosečnosti v širini do dveh prstov. 

Diastazo rektusov v kliniki Medicofit obravnavamo v okviru specialne fizioterapije za ženske in fizioterapije za nosečnice. Specialne vaje v obdobju nosečnosti ne smejo biti prekomerno intenzivne, vseeno pa morajo ženske ohranjati dobro aktivacijo globoke trebušne stene zaradi večjih obremenitev hrbtenice in priprave na porod. 

Razmik trebušne stene se običajno pojavi po 16 tednu nosečnosti in vztraja do 24 tednov po nosečnosti, pri določenih ženskah pa lahko postane kronično stanje trebušne stene.

Simptomi

Za diastazo rektusov je značilna nezmožnost zadrževanja intraabdominalnega pritiska, kar ženska opazi kot izboklino na sredini trebušne stene pri nagibu nazaj. Diastaza rektusov poveča tveganje za bolečine v križu, slabo telesno držo, urinsko inkontinenco in zdrs medeničnih organov.

Kaj morajo vedeti nosečnice

Diastaza rektusov je v  nosečnosti pričakovana prilagoditev vezivnega tkiva trebušne stene, zato je pomembno, da nosečnica diastazo rektusov oceni šele po 3. tednu nosečnosti. Ženske morajo vedeti, da širina diastaze v primeru močnega vezivnega ne predstavlja dejavnik tveganja, ključna za normalno funkcijo trebušnih mišic je globina diastaze rektusov, ki jo oceni strokovnjak fizioterapevt. V primeru globoke diastaze je za žensko indicirana nujna fizioterapija.

 

Vzroki diastaze rektusov

Diastaza rektusov je bolj pogosta pri drugem porodu in pri ženskah po 35. letu starosti, nastane lahko tudi kot posledica genetskih dejavnikov npr. prirojene povečane laksnosti (raztegljivosti) vezivnega tkiva, nepravilno izvajanje vaj za trebušno steno, šibke mišice jedra, nepravilno dvigovanje  bremen, več plodna nosečnost.

Naročite se na diastazo rektusov

V nosečnosti hormon relaksin igra pomembno vlogo pri sproščanju vezivnega tkiva in je  posredno odgovoren za širjenje linee albe.

Fizioterapija za diastazo rektusov

Ključnega pomena za ženske s sumom na diastazo rektusov je izvedba diagnostičnega pregleda, ki ga v kliniki Medicofit izvajamo najprej 4 tedne po nosečnosti. V primeru ugotovljene disfunkcije trebušne stene in globoke diastaze, pričnemo s specialnimi vajami, ki morajo biti stopnjevane ustrezno sicer predstavljajo tveganje za popkovno in dimeljsko kilo.

V okviru fizioterapije za diastazo rektusov izvajamo tudi pravilen ”bracing” globokih trebušnih mišic in povečujemo izometrično moč trebušne stene. Fizioterapija za diastazo rektusov se običajno izvaja v 10 tedenskem programu specialne fizioterpaije, kjer so ključnega pomena pravilni koraki pri obremenjevanju trebušne stene z vajami.

 

Diastaza rektusa ozdravitev

Naročite se na fizioterapijo za diastazo rektusov

  Naprej

  pisarne fizioterapije Medicofit

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki