Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Izvidi - hrbtenica

Za lažje razumevanje vašega zdravstvenega stanja, vam omogočamo razlago medicinskih izrazov, ki se pogosto pojavljajo v specialističnih izvidih pacientov, ki v Medicofit kliniki zdravijo poškodbe hrbtenice.

Hrbtenica, osrednja struktura našega telesa, predstavlja steber, ki omogoča našemu telesu vzravnano držo in gibljivost. Gre za izjemno pomemben del našega gibalnega sistema, ki združuje moč in prilagodljivost ter omogoča izvajanje številnih funkcij.

Uspešno obravnavamo celostno zdravljenje številnih obolenj in poškodb hrbtenice, ki se v sodobni rehabilitaciji obravnavajo konzervativno s specialistično fizioterapijo.

V hrbtenici se pogosto pojavijo različne težave, kot so degenerativne spremembe ali poškodbe, na vseh nivojih in strukturah.

Razumevanje diagnoze in povezanih posledic pogosto zahteva znanje anatomije in fiziologije, kar pacientom pogosto povzroča težave pri izbiri ustrezne terapije.

Za lažje razumevanje in odločanje glede vašega zdravljenja, smo za vas pripravili razlago strokovnih izrazov, ki jih pogosto vidimo v specialističnih izvidih hrbtenice pri pacientih, ki so rehabilitacijo hrbtenice zaupali strokovnjakom klinike Medicofit.

izvidi hrbtenica

Razlaga strokovnih pojmov iz izvidov za področje hrbtenice

 • Anterolisteza

 • Vsako vretence ima spredaj debel del kosti, ki se imenuje telo vretenca. Med vretenci so prostori, ki omogočajo živcem (živčnim koreninam), da prosto izstopajo iz hrbtenjače v druge dele telesa. Anterolisteza je vrsta spondilolisteze, pri kateri je zgornje telo vretenca nepravilno nameščeno v primerjavi s telesom vretenca pod njim. Natančneje, zgornje telo vretenca zdrsne naprej nad spodnje.
   
  Stopnja zdrsa se ocenjuje na lestvici od 1 do 4. Stopnja 1 je blaga (20 % odstotni zdrs), stopnja 4 pa huda (100 % zdrs). Blage stopnje nujno ne povzročajo simptomov, pri hujših oblikah pa lahko pride do nevroloških motenj in poškodbe živčevja.
  Anterolistezo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Arahnoidni divertikel

 • Arahonoidni divertikel je redka patološka tvorba, ki se pojavi kot izboklina arahnoidne membrane (tanke plasti ovojnice, ki obdaja hrbtenjačo) skozi hrbtenični kanal.
   
  Arahnoidni divertikel lahko povzroči različne simptome, vključno z bolečino v hrbtu, radikularno bolečino (bolečino, ki seva vzdolž živčne poti), nevrološkimi simptomi (npr. šibkostjo ali otrplostjo okončin) ter motnjami v delovanju mehurja in črevesja.
  Simptome tega stanja uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Cervicobrachialgija

 • Cervikobrahalgija je izraz, ki opisuje bolečino in togost vratne hrbtenice s simptomi v ramenskem obroču in zgornji okončini. Povezan je lahko z mravljinčenjem, odrevenelostjo ali nelagodjem v rami, zgornjem delu hrbta in zgornjem delu prsnega koša s pridruženim glavobolom.
   
  Ta izraz je že precej zastarel in se v klinični praksi ne uporablja več tako pogosto.
  Cervicobrachialgijo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Dekstrokoveksna deviacija hrbtenice

 • Deksrokonveksna deviacija hrbtenice je pojem, ki se nanaša na ukrivljenost hrbtenice, pri kateri je hrbtenica ukrivljena proti desni strani telesa in ima konveksno obliko na desni strani ter konkavno na levi strani. Pojavi se kot prirojene anomalije, poškodbe, degenerativne bolezni hrbtenice ali nepravilne drže.
   
  Simptomi deksrokonveksne deviacije hrbtenice se lahko razlikujejo glede na resnost ukrivljenosti in morebitne pridružene zaplete. V nekaterih primerih lahko povzroči bolečino v hrbtu, omejeno gibljivost, neenakomerno porazdelitev teže, težave s dihanjem ali težave s prebavo.
  Dekstrokonveksno deviacijo hrbtenice uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Ekstrudiran disk

 • Ekstrudiran disk je oblika hernije diska. Pri tem stanju se jedro diska iztisne skozi zunanjost diska, izven meja diska.
   
  Ekstrudiran disk je pogosto povezan z degenerativnimi spremembami v hrbtenici, kot so osteoartritis ali spondiloza, lahko pa se pojavi tudi zaradi poškodbe ali nenadnih gibov. Simptomi ekstrudiranega diska so lahko bolečina, otrplost, šibkost ali izguba občutka v okončinah, odvisno od tega, kateri del hrbtenice je prizadet.
  Vse vrste hernije uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Foraminalna stenoza

 • Foraminalna stenoza je zožitev, ki se pojavi na mestih hrbtenice, kjer živci izhajajo iz hrbtenjače. Gre za vrsto spinalne stenoze, ki prizadene intervertebralni foramen, majhno odprtino na obeh straneh hrbtenice, kjer se nahajajo živčna izstopišča.
   
  Pri foraminalni stenozi pride do kompresije živčne korenine. Sčasoma se lahko zaradi pritiska živec poškoduje, kar vpliva na njegovo električno prevodnost. To moti prenos signalov, ki potujejo po živcu, in povzroči nevropatsko bolečino, včasih pa tudi trajno poškodbo živca.
  Foraminalno stenozo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Lumboishialgija

 • Lumboischialgija (išias) – močna, ostra bolečina v spodnjem delu hrbta, ki se prek glutealnega področja širi v nogo, včasih vse do prstov na nogi. Osebe z lumboishialgijo so v antalgičnem položaju telesa – trup spontano upognemo v zdravo stran in naprej, da se zmanjša pritisk na korenino n. ischiadicus. Značilni so bolečine, mravljinčenje, šibkost, slab nadzor gibanja nog in slaba opora stopal.
   
  Možna je tudi pareza stopala (spuščeno stopalo), kjer se pojavi šibkost mišic spodnjega dela nog ter oslabljena in/ali omejena funkcija stopala.
  Lumboishialgijo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Okvara lumbosakralnega pleteža

 • Okvara lumbosakralnega pleteža se nanaša na poškodbo ali disfunkcijo živčnih struktur, ki tvorijo lumbosakralni pleksus. Ta pleksus je mreža živcev, ki se nahaja v predelu ledvene hrbtenice in križnice ter oživčuje spodnje okončine.
   
  Okvara tega pleksusa lahko povzroči različne simptome, vključno z bolečino v križu in nogah, otrplostjo, šibkostjo ali težavami pri nadzoru mišic spodnjega dela telesa.
  Živčne okvare uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Osteofit disk kompleks

 • Osteofit disk kompleks je izraz, ki se uporablja za opis kombinacije izbokline ali herniacije diska z marginalnimi osteofiti vretenc, ki povzročijo zožitev spinalnega kanala.
   
  Degenerativne bolezni medvretenčnih diskov, osteoartritis ali poškodbe lahko oslabijo hrbtenico. V odgovor na to, telo proizvaja dodatne kostne izrastke (osteofite), da pomaga ojačati strukturno celovitost hrbteničnega stebra in omeji gibanje poškodovanega predela.
  Degenerativna stanja uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Protrudiran disk

 • Protrudiran disk se nanaša na stanje, kjer se medvretenčna ploščica (disk) izboči izven običajnega prostora med vretenci v hrbtenici, brez prekinitve zunanjega vezivnega obroča. To lahko povzroči pritisk na spinalne živce ali hrbtenjačo, kar lahko vodi v bolečine, otrplost, šibkost ali druge simptome.
   
  Protrudiran disk se lahko pojavi zaradi naravnega procesa staranja, degenerativnih sprememb v hrbtenici, poškodb, prekomernega obremenjevanja hrbtenice ali nenormalnih gibov.
  Vse vrste hernije uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Radikulopatija

 • Radikulopatija je sevajoča bolečina, ki nastane kot posledica ukleščenega živca v hrbtenici. Natančneje, do tega pride, če je ena od živčnih korenin (kjer se živci združujejo s hrbtenjačo) stisnjena ali razdražena.
   
  Radikulopatija povzroči bolečine, mravljinčenje ali otrplost v območju, ki ga oživčuje ukleščen živec. Poznamo tri vrste radikulopatije – vratno, prsno in ledveno. Katero vrsto imate, je odvisno od tega, kje v hrbtenici je prišlo do utesnitve.
  Radikulopatijo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Rudimentarni disk

 • Rudimentarni diski so medvretenčni diski, ki se kongenitalno niso v celoti razvili, zato ne morejo izvajati svoje funkcije– v redkih primerih je lahko disk celo popolnoma odsoten (takrat se sosednji vretenci popolnoma stikata).
   
  Rudimentarni diski lahko povzročajo stalne bolečine v hrbtu ali vratu, odvisno od območja hrbtenice.
  Simptome tega stanja uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Sakroiliitis

 • Sakroiliitis je boleče vnetno stanje, ki prizadene enega ali oba sakroiliakalna sklepa. Ti sklepi se nahajajo na stiku spodnjega dela hrbtenice in medenice. Sakroiliitis lahko povzroči bolečine in togost v zadnjici ali spodnjem delu hrbta, bolečina pa se lahko širi po eni ali obeh nogah. Dolgotrajno stoječe ali sedeče delo ter vzpenjanje po stopnicah običajno bolečino še poslabšata.
   
  Sakroiliitis je težko diagnosticirati. Pogosto ga zamenjamo za druge vzroke bolečine v križu. Tesno je povezan s skupino bolezni, ki povzročajo vnetni artritis hrbtenice – sponidloartritisi. Najpogostejši povzročitelj je ankilozirajoči spondilitis. Sakroiliitis uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Sekvestriran disk

 • Sekvestriran disk je najbolj resna oblika hernije diska. Pri tem stanju se del jedra diska loči in izstopi skozi zunanjo plast diska ter se osamitvi od glavnega dela – je odmaknjen od mesta iztisa.
   
  To lahko povzroči močan pritisk na spinalne živce ali hrbtenjačo ter povzroči resne simptome in zaplete. Sekvestriran disk se običajno pojavi kot nadaljevanje stanja pro ali ekstrudiranega diska, vendar je še bolj resen in zahteva nujno obravnavo.
  Degenerativna stanja uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Sinistrokonveksna deviacija hrbtenice

 • Sinistrokonveksna deviacija hrbtenice je stanje, pri kateri je hrbtenica ukrivljena proti levi strani telesa in ima konveksno obliko na levi strani ter konkavno na desni strani. Pojavi se kot prirojene anomalije, poškodbe, degenerativne bolezni hrbtenice ali nepravilne drže.
   
  Ta ukrivljenost lahko povzroči različne simptome, od blage bolečine v hrbtu do resnejših težav, kot so omejena gibljivost, nepravilna drža, in v hudih primerih celo stiskanje živcev ali organov. Najpogostejši vzrok je skolioza.
  Sinistrokonveksno deviacijo hrbtenice uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

 • Spondiloartroza

 • Spondiloartroza ali spondiloza je degenerativna bolezen, ki lahko povzroči izgubo normalne strukture in funkcije hrbtenice – rečemo ji tudi osteoartritis hrbtenice. Čeprav je glavni vzrok staranje, sta mesto in hitrost degeneracije odvisna od številnih faktorjev.
   
  Glavni simptomi so bolečina, omejena gibljivost in mravljinčenje zaradi utesnitve živčnih korenin. Degenerativni proces lahko prizadene vratno, prsno (redkeje) ali ledveno področje hrbtenice. Prizadete so lahko vse strukture v hrbtenici – diski, fasetni sklepi, kosti in ligamenti.
  Spondiloartrozo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za hrbtenico.
  Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice>>
   

Naročite se na diagnostično terapijo hrbtenice

  Naprej

  Instagram

  @medicofit_klinika

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki