Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Izvidi - koleno

Za lažje razumevanje vašega zdravstvenega stanja, vam omogočamo razlago medicinskih izrazov, ki se pogosto pojavljajo v specialističnih izvidih pacientov, ki v Medicofit kliniki zdravijo poškodbe kolena.

Koleno je največji in najbolj obremenjen sklep v človeškem telesu, ki združuje stabilnost in gibljivost, obenem pa prenaša velike obremenitve med vsakodnevnimi aktivnostmi. Je mesto najpogostejših športnih poškodb, kakor tudi najpogostejša lokacija nastanka artroze.

Anatomsko je koleno sestavljeno iz kompleksne mreže kosti, hrustanca, ligamentov, mišic in kit. Omogoča veliko fleksibilnost in stabilnost, a je hkrati izpostavljeno številnim potencialnim poškodbam in obolenjem, ki zahtevajo celostno fizioterapevtsko rehabilitacijo za obnovo optimalne funkcije.

Naši pacienti pogosto težko razumejo izvide kolenskih preiskav zaradi kompleksnosti medicinskega jezika – pojmi kot so »inkarceracija« in »hondromalacija« zahtevajo razumevanje anatomije kolena.

Za lažje razumevanje, smo za vas pripravili razlago strokovnih izrazov, ki jih pogosto vidimo v specialističnih izvidih pacientov, ki so zdravljenje poškodbe kolena zaupali strokovnjakom klinike Medicofit.

izvidi koleno

Razlaga strokovnih pojmov iz izvidov za področje kolena

 • Denudiran hrustanec s subhondralnim edemom

 • Denudiran hrustanec označuje stanje, pri katerem je sklepni hrustanec popolnoma obrabljen ali odstranjen, kar razkriva pod njim ležečo subhondralno kost. Običajno je prisoten tudi subhondralni edem, ki se nanaša na otekanje in povečano tekočino v kostnem tkivu tik pod sklepnim hrustancem. Obe stanji sta običajno posledica degenerativnih procesov ali akutnih poškodb sklepa.
   
  Denudiran hrustanec uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Distorsio genus

 • Distorsio genus je izrez, ki opisuje zvin kolena. Pri zvinu kolena pride do natega sklepnih struktur (ligamentov in tetiv), brez pretrganja. Ta poškodba se običajno pojavi pri nenadnem ali prekomernem upogibu, zasuku ali raztezanju kolena. Najpogosteje so prizadete vezi, imenovane kolateralne vezi (zunanja in notranja), pa tudi križne vezi (sprednja in zadnja).
   
  Simptomi zvina kolena vključujejo bolečino, oteklino, omejeno gibljivost, šepanje ter morebitno nestabilnost kolena. Potreben je počitek in fizioterapevtska rehabilitacija.
  Zvin kolena uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Gonartroza (artroza kolena)

 • Gonartroza – obraba kolenskega sklepa zaradi postopne degeneracije hrustanca je znanstveno ime za osteoartritis kolena, kjer pride do obrabe kolena. Kolenske kosti so pokrite s tanko plastjo hrustanca, ki deluje kot varovalo na stiku delov sklepa. Ko se le-ta obrabi, se kosti drgnejo druga ob drugo, kar povzroča bolečine in zmanjšuje gibljivost.
   
  Gonartroza se razvije bodisi v sklepu med stegnenico in pogačico (35 % primerov) ali v sklepu med stegnenico in golenico (65 % primerov). Če je prizadet celoten sklep, govorimo o trikomponentni gonartrozi. Osteoartritis kolena je kronična progresivna bolezen, ki pogosto prizadene obe koleni hkrati.
  Gonartrozo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Hondomalacija patele

 • Hondomalacija patele je pogosta bolezen, ki povzroča zmehčanje hrustanca v patelofemoralnem sklepu. Pogačica je prekrita s plastjo gladkega hrustanca, ki običajno nežno drsi po kolenu, ko se sklep upogiba. Bolečina nastane zaradi draženja spodaj ležeče površine ali pogačice kolena, saj se le-ta drgne ob kolenski sklep, kar draži površino hrustanca.
   
  Simptomi hondromalacije so občutljivost kolena in bolečina, ki se poveča po daljšem sedenju, uporabi stopnic ali po intenzivnih dejavnostih. Ko koleno zravnamo, se lahko pojavi tudi občutek škripanja ali krepitacije.
   
  Hondromalacija običajno prizadene mlade, športno aktivne, sicer zdrave posameznike zaradi pretirane uporabe, poškodb ali prevelike obremenitve kolena. Osebe, ki so imele izpah, zlom ali drugo poškodbo kolena, so bolj nagnjene k hondromalaciji kot drugi posamezniki.
  Hondromalacijo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Hondropatija tibialnega platoja

 • Hondropatija tibialnega platoja je degenerativno stanje sklepnega hrustanca, ki pokriva zgornjo površino golenice (tibia), kjer se ta stika s stegnenico (femur) v kolenskem sklepu. To stanje označuje poškodbe, mehčanje ali degeneracijo hrustanca tibialnega platoja, kar lahko vodi do bolečine, otekanja in omejene gibljivosti kolenskega sklepa.
   
  Hondropatijo tibialnega platoja uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Hondropatija sklepnega hrustanca

 • Hondropatija sklepnega hrustanca je stanje, pri katerem pride do poškodbe, obrabe ali degeneracije hrustanca v sklepu. Hrustanec deluje kot gladka prevleka na koncih kosti, ki omogoča gladko in brezbolečinsko gibanje sklepa.
   
  Pri hondropatiji, se lahko hrustanec tanjša, razpoka ali celo popolnoma uniči, kar lahko privede do bolečine, togosti, otekline in omejene gibljivosti sklepa. Najpogosteje jo vidimo v kolenu.
  Hondropatijo kolenskega sklepa uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Inkarceracija meniska

 • Inkarceracija meniska je resna poškodba, pri kateri se meniskus raztrga in v sklepu zatakne oziroma uklešči – pogosto pride do stanja, ki ga imenujemo »zaklenjeno koleno«. Inkarceracija meniska lahko povzroči močne bolečine in omejeno gibljivost kolenskega sklepa.
   
  Najpogosteje se pojavi pri hujših poškodbah meniskusa, kjer pride do večjih raztrganin, ki se lahko znotraj sklepa prepognejo ali ukleščijo. Pri hujših raztrganinah je pogosto potrebna artroskopska operacija kolena.
  Poškodbe meniskusa uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Meniskopatija s fisuro

 • Meniskopatija s fisuro je stanje, ki vključuje poškodbo meniskusa v kolenskem sklepu, pri čemer pride do razpoke (fisure) v tkivu meniskusa. Meniskusa sta dva fibrohrustančna diska (medialni in lateralni), ki se nahajata med stegnenico (femur) in golenico (tibia) ter delujeta kot blažilnika in stabilizatorja kolenskega sklepa. Po poškodbi je potrebna rehabilitacija za obnovo funkcije.
   
  Meniskopatijo s fisuro uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Lateropozicija patele

 • Lateropozicija patele je stanje, pri katerem je pogačica (patela) premaknjena navzven (lateralno) iz svojega normalnega anatomskega položaja v kolenskem sklepu. Ta premik lahko vodi do nepravilnega delovanja kolenskega sklepa in povzroči bolečino ter druge težave z gibljivostjo.
   
  Potrebno je izvajanje vaj za krepitev kvadricepsov in drugih mišic okoli kolena, zlasti vastus medialis obliquus, ter izboljšanje biomehanike spodnjega uda.
  Lateropozicijo patele uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo >>
   

 • Parameniskealna cista

 • Parameniskalne ciste so zelo pogosto odkritje na MRI kolena. Beseda “parameniskalna” pomeni “zraven meniskusa”. Cista je majhna vrečka, napolnjena s tekočino.
   
  Ciste ob lateralnem meniskusu so običajno manjše kot ob medialnem meniskusu, saj zelo tesen ITT (iliotibialni trakt) omejuje rast cist na zunanji strani našega kolena.
  Parameniskealne ciste uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Patella alta

 • Patella alta je stanje, pri katerem se oseba rodi z visoko ležečo pogačico, ki je v sprednjem delu kolena nameščena višje od povprečja. Pogosto so ljudje s patello alto dobri športniki in se dobro znajdejo v skoku v višino ali košarki. Težava pri visoko ležeči pogačici je, da je posledično le-ta zelo gibljiva in je med športnimi dejavnostmi nagnjena k izpahu.
   
  Stanje, ko se pogačica večkrat izmakne iz svojega mesta, se imenuje ponavljajoči izpah in je lahko za športnika velika nadloga, zaradi katere mora opustiti vse športne dejavnosti. Pri nekaterih ljudeh je dislokacija pogačice nepopolna in se imenuje subluksacija.
  Visoko ležečo pogačico uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Patelofemoralna artroza

 • Patelofemoralna artroza je oblika artroze kolena, ki prizadene zadnji (posteriorni) del pogačice in kanalu podoben žleb v stegnenici, v katerem pogačica leži. Povzroča bolečino predvsem v sprednjem delu kolena in lahko otežuje klečanje, čepenje ter vzpenjanje ali spuščanje po stopnicah.
   
  Poleg tega lahko ob premikanju kolena občutite prasketanje, ki ga imenujemo krepitacija. Krepitacije so včasih boleče in so lahko dovolj glasne, da jih slišijo tudi drugi ljudje. Ob napredku bolezni se lahko pojavi zatikanje pogačice, ko izravnate koleno.
  Patelofemoralno artrozo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Perimeniskealna cista

 • Perimeniskealne ciste so majhne ciste, ki se pojavijo znotraj meniskusa, in so lahko povsem naključna najdba pri MRI preiskavi. Pogosto so povezane z raztrganino meniskusa, običajno degenerativnim tipom. Pri raztrganini se ustvari mehanizem enosmernega ventila: sinovialna tekočina iz kolenskega sklepa gre skozi raztrganino meniskusa v cisto, vendar ne more nazaj v sklep.
   
  90% perimeniskealnih cist se nahaja v lateralnem meniskusu, običajno spredaj. Perimeniskealne ciste najdemo pri približno 5% splošne populacije.
  Meniskealne ciste uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Pes anserinus burzitis

 • Pes anserinus burzitis je vnetje burze, ki se nahaja med golenico (tibijo) in tremi kitami zadnjih stegenskih mišic, na narastišču notranje strani kolena. Nastane zaradi draženja in vnetja burze, ki nato proizvaja preveč tekočine, zaradi česar oteče in pritiska na sosednje dele kolena.
   
  Značilna je bolečina in občutljivost na notranji strani kolena, približno 3 do 5 centimetrov pod kolenskim sklepom. Pes anserinus burzitis se običajno razvije zaradi pretirane obremenitve ali stalnega trenja (pogosto pri tekačih). Nekoliko bolj dovzetni za nastanek so tudi ljudje z osteoartritisom kolena.
  Pes anserinus burzitis uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Postkontuzijski edem lateralnega kondila

 • Postkontuzijski edem lateralnega kondila se nanaša na oteklino na zunanji strani kondila, spodnjega konca stegnenice (femur), ki tvori kolenski sklep. Ta vrsta edema se lahko pojavi po poškodbi ali kontuziji, kot je zvin ali udarec v koleno.
   
  Edem je posledica kopičenja tekočine v tkivu kot odziv na poškodbo. V primeru postkontuzijskega edema lateralnega kondila se ta tekočina nabira na zunanji strani kondila, kar lahko povzroči oteklino, bolečino, omejeno gibljivost in nelagodje v kolenu.
  Postkontuzijske edeme uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Proliferativna entezopatija patelarnega ligamenta

 • Entezopatija opisuje težave z narastiščem tetiv ali ligamentov. Gre za motnjo, vezivnih tkiv med kostmi in tetivami ali ligamenti. Do entezopatije pride, kadar so ta tkiva poškodovana zaradi prekomerne uporabe, poškodbe ali artritisa.
   
  Proliferativna entezopatija patelarnega ligamenta se pogosto pojavi ob patelatnem tendinitisu – znanem kot skakalčevo koleno.
  Entezopatijo patelarnega ligamenta uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Resekcija parapatelarne / infrapatelarne plike

 • Resekcija parapatelarne ali infrapatelarne plike je kirurški postopek, pri katerem se odstranijo sinovialne strukture, imenovani plike, ki se nahajajo blizu pogačice ali pod njo. Lahko se ujamejo ali razdražijo zaradi prekomerne obremenitve kolenskega sklepa.
   
  Pri artroskopski resekciji se odstranijo ali sprostijo parapatelarne plike, ki se nahajajo blizu stranskih robov pogačice, medtem ko ležijo infrapatelarne plike tik pod pogačico.
  Rehabilitacijo po artroskopiji kolena uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Ruptura lateralne kolateralne vezi

 • Lateralna kolateralna vez (LCL) je pomemben trak vezivnega tkiva na zunanji strani kolena. Raztrganine LCL se običajno zacelijo po treh do 12 tednih, odvisno od stopnje poškodbe.
  Ruptura lateralne kolateralne vezi je poškodba kolena, ki povzroči bolečine, oteklino in nestabilnost kolena. Vez povezuje golen s stegensko kostjo in preprečuje, da bi se koleno nenormalno upognilo navzven.
   
  Pri športnikih, ki se ukvarjajo s športi, kot so nogomet, nogomet in smučanje, obstaja večje tveganje za raztrganine LCL. V večini primerov je uspešna specialna fizioterapevtska obravnava, če se za zdravljenje odločite pravočasno po poškodbi.
  Rupturo LCL uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Ruptura medialne kolateralne vezi

 • Ruptura medialne kolateralne vezi (MCL) je pogosta poškodba kolena. Najpogosteje se pojavi pri ljudeh, ki se ukvarjajo s športi, kot so nogomet, košarka in smučanje.
  Gre za poškodbo medialne kolateralne vezi, ki je ena izmed štirih glavnih vezi kolena, in se nahaja na notranji strani sklepa. Raztrganina je lahko delna (pretrgana so nekatera vlakna v vezi) ali popolna (vez je popolnoma ločena).
   
  Večina raztrganin MCL se odlično zaceli brez operacije. Če pa imate ob raztrganini MCL sočasno še druge poškodbe kolena, boste verjetno potrebovali kirurški poseg, kateremu bo sledila fizioterapevtska rehabilitacija.
  Rupturo MCL uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

 • Zlom pogačice

 • Zlom pogačice je zlom majhne kosti, ki se nahaja na sprednjem delu kolena. Ker pogačica deluje kot ščit za kolenski sklep, je izpostavljen zlomu, če padete neposredno na koleno ali na primer udarite ob armaturno ploščo ob prometni nesreči. Zlom pogačice je resna poškodba, ki lahko oteži ali celo onemogoči iztegovanje kolena in hojo.
   
  Nekatere preproste zlome pogačice se lahko zdravi z imobilizacijo in rehabilitacijo. Pri večini zlomov pogačice pa se koščki kosti ob poškodbi premaknejo s svojega mesta in je potrebna operacija, ki obnovi in stabilizira kolenski sklep ter omogoči vrnitev funkcije.
  Zlom pogačice uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za koleno.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolena>>
   

Naročite se na diagnostično terapijo kolena

  Naprej

  Instagram

  @medicofit_klinika

  Medicofit članki

  Vaje za stopala
  Vaje za kolk
  Vaje za trn v peti
  Kaj je subakromialni burzitis?
  Vaje za išias
  Vaje za ramo oz. ramenski obroč
  Psevdoprotin - akutno vnetje sklepov
  Bolečina v palcu na roki – kaj je lahko narobe?
  Sindrom Hoffa maščevja

  Vsi članki