Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Izvidi - kolk

Za lažje razumevanje vašega zdravstvenega stanja, vam omogočamo razlago medicinskih izrazov, ki se pogosto pojavljajo v specialističnih izvidih pacientov, ki v Medicofit kliniki zdravijo poškodbe kolka.

Kolk, ena najbolj kompleksnih in funkcionalno pomembnih struktur v človeškem telesu, predstavlja osnovno stičišče med trupom in spodnjimi okončinami. Gre za velik, težek sklep, ki omogoča stabilnost, gibljivost in prenos teže med hojo, stoje in gibanjem.

Anatomsko je kolk sestavljen iz stegnenice, medeničnih kosti ter številnih mišic, ligamentov, kit in sklepne ovojnice, ki delujejo v sinergiji. Poškodbe lahko prizadenejo vse sklepne strukture in močno omejijo sposobnost hoje. Za izboljšanje vašega stanja bo potrebna celostna fizioterapevtska rehabilitacija, ki vam bo omogočila povrnitev normalne funkcije.

Rezultati slikovnih preiskav kolka vključujejo podrobne opise anatomskih struktur in patoloških sprememb. Ta kompleksnost neredko povzroči zmedo in težave pri razumevanju za paciente, ki nimajo izkušenj s prebiranjem medicinskih izrazov.

Za lažje razumevanje in pravilno odločitev glede ustrezne terapije, smo za vas pripravili razlago strokovnih izrazov, ki jih pogosto vidimo v specialističnih izvidih kolka, pri pacientih klinike Medicofit.

izvidi kolk

Razlaga strokovnih pojmov iz izvidov za področje kolka

 • Avaskularna nekroza glavice femurja

 • Avaskularna nekroza glavice femurja se pojavi zaradi propada kostnega tkiva, ob pomanjkanju zadostnega krvnega pretoka. Imenuje se tudi osteonekroza in lahko privede do drobnih zlomov v kosti in povzroči njen propad. Postopek nastanka avaskularne nekroze običajno traja od nekaj mesecev do nekaj let.
   
  Zlomljena kost ali premaknjen sklep lahko ustavita dotok krvi v del kosti. Avaskularna nekroza je povezana tudi z dolgotrajno uporabo visokih odmerkov steroidnih zdravil in prevelikimi količinami alkohola. Prizadene lahko vsakogar, vendar se najpogosteje pojavlja pri ljudeh, starih od 30 do 50 let.
  Avaskularno nerkozo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za kolk.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolka>>
   

 • Coxa valga

 • Coxa valga opisuje deformacijo kolka, pri kateri je poudarjen kot med vratom femurja ter stegnenico. Coxa valga se pojavi, ko je kot med vratom in stegnenico večji od >140º. Normalen kot je med 125 in 135º pri odraslih. Ljudje s coxa valga imajo večje tveganje za subluksacijo kolka.
  Deformacije kolka uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za kolk.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolka>>
   

 • Coxa vara

 • Coxa vara opisuje deformacijo kolka, pri kateri je kot med vratom femuja ter stegnenico zmanjšan, običajno definiran kot manj kot 120 stopinj. Lahko je prirojena ali pridobljena. Pogost mehanizem pri prirojenih primerih je neuspeh medialne rasti fiziološke plošče.
  Deformacije kolka uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za kolk.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolka>>
   

 • Displazija glavice femurja

 • Displazija kolkov je najpogostejša pri dojenčkih in majhnih otrocih, v blažjih primerih pa se lahko izrazi šele v odrasli dobi. Če imate displazijo kolka, se stegnenica ne prilega ležišču v medenični kosti. Natančneje, glava stegnenice ni optimalno poravnana z ukrivljeno vdolbino v medenici (acetabulum), s katero bi se morala natančno skladati.
   
  To slabo prileganje lahko poškoduje sklepni hrustanec, ki blaži gibanje vašega sklepa. Poleg simptomov, kot sta bolečina in togost, je pri ljudeh z displazijo kolka večja verjetnost, da pride do izpaha kolka.
  Displazijo kolka uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za kolk.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolka>>
   

 • Kostne eksostoze trohantra

 • Kostne eksostoze trohantra so izrastki kosti, ki se pojavijo na trohantru (glavi stegnenice). Trohanter je mesto, kjer so pritrjene številne mišice in tetive, ki omogočajo gibanje kolka.
   
  Eksostoze so lahko posledica različnih dejavnikov, vključno z obrabo, vnetjem ali poškodbo. Pogosto spemljajo degenerativnie bolezni sklepov, kot je osteoartritis. Kostni izrastki lahko povzročijo bolečino, omejeno gibljivost in nelagodje pri gibanju kolka.
  Eksostoze kolka uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za kolk.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolka>>
   

 • Ruptura anterosuperiornega acetabularnega labruma

 • Ruptura anterosuperiornega acetabularnega labruma je poškodba hrustančnega obroča, imenovanega labrum, ki se nahaja v acetabulumu ali kolčni votlini. “Anterosuperiorni” pomeni, da je poškodba lokalizirana na sprednjem in zgornjem delu acetabularnega labruma.
   
  Simptomi rupture lahko vključujejo bolečino v predelu kolka, še posebej med gibanjem ali obremenitvijo, omejeno gibljivost, občutek zatikanja ali zaklepanja v sklepu ter nestabilnost ali šibkost kolka.
  Rupturo labruma kolka uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za kolk.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolka>>
   

 • Ruptura labruma kolka

 • Hrustančni obroč (labrum) leži na zunanjemu robu ležišča kolčnega sklepa. Poleg tega, da blaži kolčni sklep, deluje labrum kot gumijasto tesnilo, ki pomaga, da se glavica stegnenice varno zadržuje v kolčnem sklepu. Ruptura labruma se kaže z bolečino v kolku ali dimljah, pogosto pa lahko tudi slišimo »klikanje ali škripanje«.
   
  Športniki, ki se ukvarjajo s športi, kot so hokej, nogomet, nogomet, golf in balet, imajo večje tveganje za nastanek rupture kolčnega labruma. Tudi strukturne težave kolka, kot je femoro-acetabularna utesnitev, lahko privedejo do rupture labruma.
  Rupturo labruma uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za kolk.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolka>>
   

 • Subacetabularna skleroza

 • Izraz “skleroza” se nanaša na nenavadno povečanje gostote ali trdote tkiva v telesu. V primeru kosti pomeni skleroza, da določeno območje kosti proizvaja več novega kostnega tkiva kot običajno in postaja gostejše in debelejše.
   
  Peedstavlja odebelitev in zadebelitev kosti, ki se pojavi pod acetablarnim hrustancem v kolčnem sklepu. Gre ta tipičen pojav pri osteoartrozi kolka.
  Degenerativna stanja uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za kolk.
  Naročite se na diagnostično terapijo kolka>>
   

Naročite se na diagnostično terapijo kolka

  Naprej

  Instagram

  @medicofit_klinika

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki