Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Izvidi - Gleženj in stopalo

Za lažje razumevanje vašega zdravstvenega stanja, vam omogočamo razlago medicinskih izrazov, ki se pogosto pojavljajo v specialističnih izvidih pacientov, ki v Medicofit kliniki zdravijo poškodbe gležnja in stopala.

Gleženj in stopalo sta kompleksni anatomski strukturi, ki igrata ključno vlogo pri podpori telesa, gibanju ter zagotavljanju ravnotežja in stabilnsoti.

Anatomija gležnja in stopala je izjemno zapletena, saj se soočamo s številnimi različnimi strukturami in funkcijami, ki delujejo skupaj za zagotavljanje stabilnosti in gibljivosti. Gleženj in stopalo nosita vso našo težo, zato sta izpostavljena različnim obremenitvam, ki lahko vodijo do poškodb, bolečin in patoloških stanj, ki potrebujejo specialno fizioterapevtsko zdravljenje.

V kliniki Medicofit smo predani specializiranemu zdravljenju poškodb gležnja in stopala ter skrbimo za celostno rehabilitacijo in ozaveščanje naših pacientov.
Opazili smo, da specialistični izvidi pogosto vsebujejo medicinsko terminologijo, ki je laiku težko razumljiva. Besede kot so »maleol«, »artroza« ali »fuzija« so za večino ljudi neznane in lahko povzročijo zmedo.

Za lažje razumevanje, smo za vas pripravili razlago strokovnih izrazov, ki jih pogosto vidimo v specialističnih izvidih pri pacientih s poškodbo gležnja v ambulantah klinike Medicofit.

Razlaga strokovnih pojmov iz izvidov za področje gležnja in stopala

 • Bimaleolarni zlom

 • Pri bimaleolarnem zlomu gležnja sta poškodovana tako medialni malleolus (notranja stran gležnja) kot lateralni malleolus (zunanja stran gležnja). Ker sta poškodovani obe strani, postane gleženjski sklep nestabilen.
   
  Bimaleolarni zlom poruši strukturno celovitost gleženjskega sklepa. Ker je sklep nestabilen, je dovzeten za poškodbe in nastanek posttravmatske artroze gležnja, če ga ne zdravimo pravilno. Potrebno je kirurško popravilo zloma, da se gleženj ustrezno stabilizira.
  Rehabilitacijo po bimaleolarnem zlomu uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

 • Distenzijska poškodba Ahilove tetive

 • Distenzijska poškodba Ahilove tetive je poškodba, ki nastane zaradi prekomerne raztegnitve ali raztrganja tetive, ki povezuje mišico meč s peto. Ta vrsta poškodbe je pogosta pri športnikih, še posebej pri tistih, ki se ukvarjajo s hitrimi ali skoki obremenjujočimi športi, kot so tek, košarka, nogomet in odbojka.
   
  Simptomi distenzijske poškodbe Ahilove tetive vključujejo bolečino v predelu pete ali zadnje strani goleni, oteklino, omejeno gibljivost in težave pri hoji ali stajanju na prizadeti nogi. Lahko se pojavi tudi občutek šibkosti ali napetosti v tetivi.
  Rehabilitacijo poškodbe Ahilove tetive uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

 • Entezofiti petnice

 • Entezofiti predstavljajo nenormalne kostne izrastke na mestu pripenjanja tetive ali vezi na kost. Gre za pogost kostni odziv na prekomerni stres narastišča.
   
  Entezofit petnice je posebna vrsta osifikacije Ahilove tetive, ki se pojavi na peti na segmentu, kjer se Ahilova tetiva prirašča v petnico.
  Kostne izrastke petnice uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

 • Entezopatija ahilove tetive

 • Entezopatija Ahilove tetive je motnja ki prizadene vezivno narastišče Ahilove tetive – običajno spremlja tendinopatijo. To stanje je pogosto posledica prekomerne obremenitve ali ponavljajočih se poškodb tetive.
   
  Glavni simptomi vključujejo bolečino in občutljivost narastišča Ahilove tetive, ki se lahko poslabša pri hoji, teku ali stopanju po stopnicah. Pogosto je bolečina hujša zjutraj ali po obdobju počitka ter se lahko postopoma poslabšuje, če se stanje ne zdravi.
  Patologije Ahilove tetive uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

 • Fractura ossis navicularis

 • Fractura ossis navicularis se nanaša na zlom kosti, imenovane navikularna kost. Navikularna kost se nahaja v srednjem delu stopala in igra pomembno vlogo pri ohranjanju strukture stopala ter absorbiranju obremenitve med hojo ali tekom.
   
  Fraktura navikularne kosti je lahko posledica neposredne travme, kot je padec na stopalo ali udarec, ali pa lahko nastane kot posledica ponavljajočih se obremenitev, kot so dolgotrajno tekanje ali skakanje.
  Rehabilitacijo zloma navikularne kosti uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

 • Haglundova eksostoza

 • Haglundova eksostoza, znana tudi kot Haglundova deformacija, je stanje, ki prizadene petno kost in Ahilovo tetivo. Gre za kostni izrastek oz. izboklino, ki se pojavi na zadnjem zgornjem delu petne kosti, kjer se prirašča Ahilovega tetiva.
   
  Haglundova eksostoza lahko povzroča bolečino v peti, še posebej pri nošenju čevljev s tesno prilegajočim se hrbtnim delom. Bolečina je pogosto posledica draženja ali vnetja mehkih tkiv, ki obdajajo to območje.
  Deformacije stopala uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

 • Tibiofibularna sindezmoza

 • Tibiofibularna sindezmoza je sklepna povezava med golenico in fibulo (fibula) v spodnjem delu noge. Gre za vezno strukturo, ki stabilizira in povezuje ti dve kosti. Sindezmoza je sestavljena iz vezi in fibroznega tkiva ter je pomembna za ohranjanje stabilnosti gležnja in preprečevanje prekomernega premikanja med golenico in fibulo.
   
  V primeru poškodbe tibiofibularne sindezmoze lahko pride do motenj v stabilnosti gležnja, kar lahko vodi do bolečine, otekline, slabega ravnotežja in težav pri hoji
  Poškodbe sindezmoze uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

 • Trimaleolarni zlom

 • Pri tipičnem bimaleolarnem zlomu gre za poškodbo kosti na notranji in zunanji strani gležnja. Osebe, ki utrpijo trimaleolarni zlom gležnja, imajo prisotno tudi poškodbo kosti na zadnji strani golenice (zlom zadnjega malleola) v bližini skočnega sklepa.
   
  Trimaleolarni zlom je redkejša, vendar zelo resna vrsta zloma gležnja, ki zahteva fiksacijo s kirurškim posegom in izredno dolgotrajno rehabilitacijo s fizioterapijo.
  Rehabilitacijo po trimaleolarnem zlomu uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

 • Vaskularna hiperplazija Ahilove tetive

 • Na poškodbo Ahilove tetive (ki je sicer slabo prekrvljena) se telo odzove s tvorbo novega žilja, ki bi lahko omogočilo boljšo prekrvavitev in regeneracijo.
   
  Žal, so novonastale žile hiperpermeabilne – puščajo in nimajo ustrezne perfuzije. Te žile ne morejo dovajati kisika in hranilnih snovi, potrebnih za vzdrževanje in morebitno regeneracijo tkiva, kar vodi dodatno hipoksijo tetive, ki še ojača bolečine v predelu poškodbe.
  Hiperplazijo Ahilove tetive uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

 • Vnetje Kagerjevega maščevja

 • Vnetje ali edem Kagerjevega maščevja je vnetje maščobne blazinice, ki leži globoko pod Ahilovo tetivo. Ljudje s tem stanjem običajno občutijo bolečine v peti pri prvih korakih iz postelje, ki se nekoliko zmanjšajo po krajšem sprehodu, nato pa se ponovno pojavijo pri daljšem hoji.
   
  Edem Kagerjevega maščevja je pogosto viden na MR preiskavi, po poškodbi gležnja ali Ahilove tetive.
  Poškodbe gležnja uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za gleženj.
  Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala>>
   

Naročite se na diagnostično terapijo gležnja/stopala

  Naprej

  Instagram

  @medicofit_klinika

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki