Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Kokcigodinija – bolečine v trtici

Je relativno pogosto bolečinsko stanje žensk, ki je v klinični praksi fizioterapije za ženske slabo zastopano. Kokcigodinija je bolečinsko stanje trtice oz. okvara trtice, ki povzroča bolečine v križnici oz. nizke t.i. kavdalne bolečine v križu.

Kokcigodinija je medicinski izraz za bolečino v trtici, ki jo lahko povzročijo različni dejavniki, vključno s poškodbami, dolgotrajnim sedenjem na trdih površinah, degenerativnimi spremembami ali celo okužbami.

Čeprav se morda zdi kot manjša težava, statistike kažejo, da se kar 2-3% ljudi vsaj enkrat v življenju sreča s to bolečino.

Če kokcigodinije ne zdravimo ustrezno, lahko pride do resnih zapletov. Dolgotrajna bolečina lahko privede do kroničnih težav, ki zahtevajo dolgotrajno rehabilitacijo.

NEVARNOSTI IN PASTI ZAMUJENE REHABILITACIJE

 

Specialisti Medicofit

 • Z daljšanjem trajanja bolečine postane le-ta manj odzivna na konzervativne metode zdravljenja.
 • Kompenzacijski vzorci zaradi bolečine lahko povzročijo povečano napetost in disfunkcijo mišic medeničnega dna in spodnjega dela hrbta.
 • Nepravilna drža in obremenitev hrbtenice lahko pospešita degenerativne spremembe v ledvenem in križnem delu hrbtenice.

Neustrezna ali zamujena rehabilitacija resno ogrozi dolgoročno fizično zdravje posameznika in je glavni krivec za neuspešne rezultate ter trajne gibalne omejitve.

Pacienti s kokcigodinijo običajno opišejo močne bolečine v trtici ali pa bolečine  v križu vendar na diagnostičnem pregledu pokaže kavdalno bolečino. Bolečine v križu imajo kompleksno patološko sliko, možen izvor je lahko tudi iz okvare trtice. Fizioterapevt mora opraviti ustreze diferencialne klinične teste, da izloči potencialen izvor bolečin v križu iz: Hernijespinalne stenozeartroze hrbtenice ali pa protruzije diska

Več kot ¾ okvar in bolečin ledvene hrbtenice se pojavi pri ženskah, stanje kokcigodinija oz. kokcidinija pa je 5 x pogostejše pri ženskah kot pri moških.

 

Bolečine v trtici

 

Trtica je manjša kost trikotne oblike, sestavljena je iz 3-5 zaraslih vretenec t.i. trtična vretenca. Trtica je sestavni del spodnjega dela hrbtenice in igra pomembno vlogo pri bolečinah v križu. Trtica je s sklepno ploskvijo pričvrščena na križnico. Trtica je predvsem skupno narastišče globokih kolčnih mišic, ki igrajo pomembno vlogo pri stabilizaciji medenice ter pri porodu ženske.

 

Ženska trtica oz. repna kost je ožja in daljša, pogosteje ima krivino poudarjeno navzven. Po porodu je značilna slabša stabilnost trtice in križnice zaradi mikropoškodb in raztezanja ligamentov, kar pri ženskah pogosto vodi do stanja kokcigodinija.

Specialistična fizioterapija Medicofit ponuja celovit pristop k zdravljenju te bolečine. S pomočjo strokovnjakov, ki so specializirani za zdravljenje kokcigodinije, lahko dosežete hitro in trajno olajšanje.

ZAKAJ IZBRATI SPECIALISTIČNO FIZIOTERAPEVTSKO ZDRAVLJENJE?

 

 • Omogočamo visoko uspešnost zdravljenja in zagotovimo dolgoročne rezultate.
 • Zmanjšano tveganje za invazivne kirurške posege.
 • Omogočamo najsodobnejše ne-invazivne metode zdravljenja, ki omogočajo optimalne pogoje za popolno okrevanje.

Celostno rehabilitacijo v Kliniki Medicofit pacientom priporočajo številni priznani specialisti ortopedske kirurgije.

Naroči se na fizioterapijo za bolečine v trtici

Simptomi kokcigodinije

Za kokcigodinijo so značilne bolečine, ki so skoncentrirane na področju trtice. Bolečino pogosto poslabša sedenje z nagibanjem nazaj, tek ali pa intenzivnejša hoja.

KDAJ SE ODLOČITI ZA OBISK DIAGNOSTIČNE TERAPIJE MEDICOFIT?

 

 • Kadar bolečina v trtici v nekaj dneh ne izgine je obisk diagnostične terapije nujen.
 • Imate težave pri sedenju ali gibanju.
 • Če ste že prej imeli težave s kokcigodinijo in se simptomi ponavljajo, nakazuje, da stanje ni bilo primerno sanirano.

V Kliniki Medicofit pacientom omogočamo znanstveno podprto specialistično fizioterapijo, ki se prične z naročilom termina diagnostične terapije.

Bolečina je hujša pri vstajanju iz stola, poslabša se v primeru vsedanja na stol s silo.

Značilno je, da se bolečina lahko širi v križnico in prepozna kot splošna bolečina v križu. Direktna obremenitev trtice je zelo boleča, v primeru padca na zadnjico so bolečine ostre in intenzivne. 

V splošnem ločimo dve vrste Kokcigodinije:

 • Akutna kokcigodinija  (prisotna manj kot 10 tednov)
 • Kronična kokcigodinija (prisotna več mesecev ali let)

Naroči se na fizioterapijo za bolečine v trtici

Fizioterapija kokcigodinije

Fizioterapija kokcigodinje

Gre za stanje, ki se ne sme enačiti z diskus hernijo, artrozo hrbtenice, spinalno stenozo ali drugimi obolenji hrbtenice. Terapija mora biti izvedena v obliki akutne fizioterapije, ki direktno targetira trtico s TECAR terapija, LASER terapijo in PERSIO terapijo.

Akutna kokcigodinija zahteva celosten instrumentalni pristop, <izolirana manualna terapija ni vodilna metoda zdravljenja

Po 4-6 tednih običajno dosežemo popolno odsotnost bolečin in vstop v drugo fazo rehabilitacije, kjer s specialnimi vajami stabiliziramo trtico, križnico in medenico.

Fizioterapija v zaključnem delu vključuje tudi vaje za povečanje obremenilne kapacitete trtice in edukacijo pravilnih vzorcev počepanja, hoje in teka.

Sodobne tehnike zdravljenja

V Kliniki Medicofit vam omogočimo terapevtske vaje v kombinaciji z najsodobnejšimi instrumentalnimi terapijami, ki pospešujejo celično regeneracijo:

Laserska Terapija

Laserska terapija se uporablja za zmanjševanje vnetja in bolečine ter spodbujanje celjenja tkiva. Deluje tako, da foto-modulira celično funkcijo, kar pripomore k zmanjšanju bolečine in pospeševanju okrevanja. Laserska terapija je še posebej uporabna pri akutnih in subakutnih fazah poškodbe trtice.

TECAR Terapija

TECAR terapija je oblika diatermije, ki uporablja visokofrekvenčno energijo za biostimulacijo tkiva. Ta tehnika izboljšuje mikrocirkulacijo, pospešuje presnovo in zmanjšuje bolečino ter vnetje. Uporablja se v vseh fazah poškodb, vključno z akutnimi, subakutnimi in kroničnimi stanji.

Diamagnetna Terapija

Diamagnetna terapija uporablja elektromagnetno polje za spodbujanje celičnega metabolizma, pospeševanje popravila tkiva in zmanjšanje vnetja. Je povsem neinvazivna in neboleča metoda, ki izboljšuje limfno drenažo in reabsorpcijo edemov, kar je koristno pri zdravljenju poškodb trtice.

Fizioterapija kokcigodinije

Naroči se na fizioterapijo za bolečine v trtici

  Naprej

  pisarne fizioterapije Medicofit

  Medicofit članki

  Vaje za stopala
  Vaje za kolk
  Vaje za trn v peti
  Kaj je subakromialni burzitis?
  Vaje za išias
  Vaje za ramo oz. ramenski obroč
  Psevdoprotin - akutno vnetje sklepov
  Bolečina v palcu na roki – kaj je lahko narobe?
  Sindrom Hoffa maščevja

  Vsi članki