Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Kokcigodinija – bolečine v trtici

Je relativno pogosto bolečinsko stanje žensk, ki je v klinični praksi fizioterapije za ženske slabo zastopano. Kokcigodinija je bolečinsko stanje trtice oz. okvara trtice, ki povzroča bolečine v križnici oz. nizke t.i. kavdalne bolečine v križu.

Pacientka s kokcigodinijo običajno opisuje močne bolečine v trtici ali pa bolečine  v križu vendar na diagnostičnem pregledu pokaže kavdalno bolečino. Bolečine v križu imajo kompleksno patološko sliko, možen izvor je lahko tudi iz okvare trtice. Fizioterapevt mora opraviti ustreze diferencialne klinične teste, da izloči potencialen izvor bolečin v križu iz: Hernijespinalne stenozeartroze hrbtenice ali pa protruzije diska

Več kot ¾ okvar in bolečin ledvene hrbtenice se pojavi pri ženskah, stanje kokcigodinija oz. kokcidinija pa je 5 x pogostejše pri ženskah kot pri moških.

 

Trtica

 

Trtica je manjša kost trikotne oblike, sestavljena je iz 3-5 zaraslih vretenec t.i. trtična vretenca. Trtica je sestavni del spodnjega dela hrbtenice in igra pomembno vlogo pri bolečinah v križu. Trtica je s sklepno ploskvijo pričvrščena na križnico. Trtica je predvsem skupno narastišče globokih kolčnih mišic, ki igrajo pomembno vlogo pri stabilizaciji medenice ter pri porodu ženske.

 

Ženska trtica oz. repna kost je ožja in daljša, pogosteje ima krivino poudarjeno navzven. Po porodu je značilna slabša stabilnost trtice in križnice zaradi mikropoškodb in raztezanja ligamentov, kar pri ženskah pogosto vodi do stanja kokcigodinija.

Simptomi

Za kokcigodinijo so značilne bolečine, ki so skoncentrirane na področju trtice. Bolečino pogosto poslabša sedenje z nagibanjem nazaj, tek ali pa intenzivnejša hoja.

Bolečina je hujša pri vstajanju iz stola, poslabša se v primeru vsedanja na stol s silo.

Značilno je, da se bolečina lahko širi v križnico in prepozna kot splošna bolečina v križu. Direktna obremenitev trtice je zelo boleča, v primeru padca na zadnjico so bolečine ostre in intenzivne. 

V splošnem ločimo dve vrste Kokcigodinije:

 • Akutna kokcigodinija  (prisotna manj kot 10 tednov)
 • Kronična kokcigodinija (prisotna več mesecev ali let)

Naroči se na fizioterapijo za bolečine v trtici

Fizioterapija kokcigodinije

Fizioterapija kokcigodinje

Gre za stanje, ki se ne sme enačiti z diskus hernijo, artrozo hrbtenice, spinalno stenozo ali drugimi obolenji hrbtenice. Terapija mora biti izvedena v obliki akutne fizioterapije, ki direktno targetira trtico s TECAR terapija, LASER terapijo in PERSIO terapijo.

Akutna kokcigodinija zahteva celosten instrumentalni pristop, <izolirana manualna terapija ni vodilna metoda zdravljenja

Po 4-6 tednih običajno dosežemo popolno odsotnost bolečin in vstop v drugo fazo rehabilitacije, kjer s specialnimi vajami stabiliziramo trtico, križnico in medenico.

Fizioterapija v zaključnem delu vključuje tudi vaje za povečanje obremenilne kapacitete trtice in edukacijo pravilnih vzorcev počepanja, hoje in teka.

Naroči se na fizioterapijo za bolečine v trtici

  Naprej

  pisarne fizioterapije Medicofit

  Medicofit članki

  Najboljša prehrana za osteoartrozo - kaj da in kaj ne?
  Miopatije - vnetne bolezni mišic
  Osteoartroza (Osteoartritis) – simptomi, vzroki in zdravljenje
  Najboljša prehrana za artritis – kaj da in kaj ne?
  Bolečine v stopalu – kaj je lahko narobe?
  Operacija meniskusa – kdaj je potrebna in kako poteka?
  Magnetoterapija – fizioterapevtska tehnika zdravljenja
  Bolečina na notranji strani kolena – 7 možnih vzrokov
  Udarni globinski valovi - EWST

  Vsi članki