Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Nosečnost

Nosečnost je za žensko stresno obdobje polno sprememb, ki poveča tveganje za pojav urinske inkontinence, bolečin v hrbtu in diastaze rektusa. Pogosto nosečnost spremlja tudi poškodba in oslabelost mišic medeničnega dna. Hormonske spremembe so glavni razlog, ki povzroča tovrstne spremebe v ženskem telesu.

Ali ste vedeli, da kar 60 – 70 % nosečnic prizadane bolečina v križu in ledveni hrbtenici, ki se najpogosteje pojavi po 3. mesecu nosečnosti. Distaza rektusov se pojavi skoraj pri vseh nosečnicah, med 30 – 68 % vseh žensk pa ima razmik trebušne stene prisoten tudi po nosečnosti.

Vzrok za naštete težave med nosečnostjo leži v hormonskih spremembah, predvsem v sproščanju hormona relaksina, ki žensko pripravi na porod s sproščanjem vezi v medenici in mehčanjem ter širjenjem materičnega vratu. Učinki relaksina so bolj ohlapno in elastično vezivno tkivo  ne zgolj v porodnih poteh temveč tudi v sklepih medenice in hrbtenice.

Pogost vzrok za bolečine v križu med nosečnostjo je tudi sprememba telesne drže zaradi premika težišča naprej, kar pomeni večje sile v ledvenem delu hrbtenice in dolgotrajnejše obremenitve ekstenzorjev hrbtenice.

 
 

Preventivna fizioterapija za nosečnost

Učinke relaksina ženska lahko občuti tudi do 6 mesecev po nosečnosti, kar pomeni, da mora hrbtenico pripraviti za skoraj leto in pol dolgo obdobje hormonskih sprememb in spremenjene telesne drže. V okviru preventivne fizioterapije za nosečnost izvajamo tudi vaje za krepitev mišic medeničnega dna, ki zmanjšajo simptome urinske inkontinence. Medenično dno in hrbtenico začnemo v kliniki Medicofit s specialnimi preventivnimi vajami pripravljati že v prvem trimesečju nosečnosti

Pomembno je, da nosečnica dovolj zgodaj izvede diagnostični pregled  hrbtenice za oceno tveganja bolečin v hrbtu in zadnjici. V primeru prisotnih dejavnikov tveganja za bolečine v križu izvajamo specialni program za povečanje vzdržljivosti v moči mišic, ki stabilizirajo jedro telesa, kolke in omogočajo vzravnano telesno držo.

Ker ženska v obdobju nosečnosti pridobi med 10 in 15 kg je fizioterapija usmerjena v povečanje obremenilne kapacitete celotne hrbtenice, kolkov in kolen.

Raztezanje in sproščanje mišic za kakovostno preventivo nosečnice ni dovolj, mišične skupine medenice in hrbtenice je potrebno primerno okrepiti in nasloviti dejavnike tveganja v kolikor so prisotni. Za visoko prevalenco bolečin v hrbtu med nosečnicami (60-75%) je odgovorno tudi ne razumevanje specialne preventivne vadbe za nosečnice, ki prepogosto vključuje pilates, jogo in raztezanje in v večini primerov izpušča ustrezen program, ki bo hrbtenico pripravil na obremenitve nosečnosti.

Naročilo za diagnostiko

noseča ženska

Nosečnost in urinarska inkontinenca

Urinske inkontinence tudi s pravilnimi vajami pogosto ne moremo povsem odpraviti, lahko pa zmanjšamo intenzivnost simptomov med nosečnostjo in težave po porodu. V Sloveniji se 1/3 nosečnic sooča s simptomi urinske inkontinence zato je zavedanje o pravilni preventivi pomembno

Med porodom nastanejo visoke obremenitve medeničnega dna, ki povzročijo mikro poškodbe mišično-vezivnega tkiva medeničnega dna in prizadanejo mehanizem aktivacije, kar se kaže kot izguba kontrole nad zadrževanjem urina

Zgodaj v porodu se priporoča diagnostični pregled za oceno moči mišic medeničnega dna in pripravo preventivnega programa. Pomembno je, da usmerjena krepitev medeničnega dna vključuje vaje za jedro in je izvajana v režimu vadbe za vzdržljivost v moči.

Fizioterapija med nosečnostjo

V primeru bolečine v križu izvajamo LASER terapijo s katero delujemo protibolečinsko in protivnetno, terapija pa je za nosečnico prijetna, občuti jo kot lokalno povečano toploto. Pogosto se ob bolečinah pojavi tudi omejena gibljivost hrbtenice, ki jo povrnemo z vajami za sklepno mobilizacijo

Ko bolečine uspešno zmanjšamo, pričnemo z vajami izometrične moči za Sakroiliakalni sklep in ledveno hrbtenico ter postopoma izboljšujemo obremenilno kapaciteto hrbta

Fizioterapijo nosečnicam svetujemo tudi v primeru asimptomatske hrbtenice in ob odsotnosti urinske inkontinence vsaj 1 x tedensko v celotnem obdobju nosečnosti.

nosečnica ki stoji

Nosečnica, naroči se na fizioterapijo tukaj

  Naprej

  pisarne fizioterapije Medicofit

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki