Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Športna fizioterapija

Športna fizioterapija je bistven dejavnik pri zagotavljanju najvišje stopnje pripravljenosti in fizične zmogljivosti vrhunskega in rekreativnega športnika. Športni fizioterapevti tesno sodelujejo in vplivajo na zastavljen športni program. Velika prednost in skrivnost vsakega dobrega športnika je v strokovni odličnosti njegovega športnega fizioterapevta.

Pomen športne fizioterapije

Športna fizioterapija je oblika fizioterapije, namenjena profesionalnim in ljubiteljskim športnikom. Glavna cilja športne fizioterapije sta zdravljenje poškodb in preventiva pred nastankom poškodb. Šport in fizična aktivnost v telesu aktivirata naravne procese, ki blagodejno vplivajo na zdravljenje mišično-skeletnih obolenj in poškodb, povečano predihanost pljuč, pospešen krvni pretok, povečano tvorbo kostne gostote, izboljšano mišična moč in njeno vzdržljivost ter povečan obseg gibljivosti v sklepih. 

Dobra celostna pripravljenost posameznika je ključnega pomena pri udeleževanju v športne aktivnosti ali krepitvi vrhunske športne forme, zato je izbira pravilne športne fizioterapije bistvena.

Pogoste športne poškodbe

Poškodbe v svetu športa so nepogrešljiva spremljevalka, ki najpogosteje nastanejo zaradi: 

 • Nezdravljene poškodbe, 
 • Pomanjkanja spanca, 
 • Neprimerne predpriprave na športno aktivnost, 
 • Napačnega obremenjevanja telesa, 
 • Nesorazmerja med regeneracijo in aktivnostjo,
 • Pretirane športne aktivnosti.

Najpogostejše športne poškodbe so ligamentarni zvin, nateg mišice, kontuzija mišice, preobremenitvene  poškodbe tkiva, artritis in stresna fraktura.

Kdaj se odločiti za športno fizioterapijo?

Športni fizioterapevt je za vsakega športnika (vrhunski ali ljubiteljski) strateškega pomena in nepogrešljiv del v obdobju pred nastankom poškodbe, med samim izvajanjem treningov in po nastanku poškodbe

Športni fizioterapevt preko strokovnih postopkov, ukrepov in znanstveno podprtih metod dela vzpostavlja biomehaniko telesa, ki je odpornejša na nastanek okvar in v primeru poškodbe zagotavlja lažji potek zdravljenja.

Športni fizioterapevt s svojim znanjem (med treningi in po poškodbi) vpliva na kontrolo simptomov (bolečina, oteklina in ostali bolečinski znaki) in zagotavlja ustrezno rehabilitacijsko zdravljenje skozi celoten športni program.

Temelj športne fizioterapije

Športna fizioterapija temelji na preventivi športnih poškodb (priprava rekreativnih tekačev) in kondicijski pripravi (košarkarjev, alpskih smučarjev, golfistov), kar uspešno dosega z ustreznim kineziološkim programom.

Priprava kineziološkega programa vključuje poglobljeno razumevanje športnikovega lokomotornega, nevrološkega, kardiovaskularnega in dihalnega sistema, kar nam omogoča vpogled v posameznikovo pripravljenost in splošno zmogljivost.

Temelj dobre priprave na športno aktivnost je kineziološka vadba, v katero je vključena usmerjena senzo-motorična vadba in proprioceptivna vadba, točno določena frekvenca, jakost, trajanje in ustrezno stopnjevanje vadbe. Dobra priprava vključuje zunanje dejavnike, kot so primerna oprema, ustrezni vremenski pogoji in optimalni teren

Pomemben dejavnik pri preventivi poškodb je kognitivni vložek športnika, njegovo aktivno in zavestno vključevanje v kineziološki program. Ključnega pomena je zavedanje psihičnih obremenitev, ki jih prinaša profesionalni šport in vsaka poškodba, zato je pomembno nudenje psihološke podpore, kot so pogovor, motivacijski govor, učenje vizualizacije in športna hipnoza.

Kineziološka vadba vrhunskih športnikov je primarno specializirana v športno disciplino, vendar smo kljub temu, osredotočeni na vsestranski razvoj in adaptacijo telesa na obremenitve

Skupna lastnost preventivi poškodb, pri pristopu pravilne športne fizioterapije, je dobra celostna pripravljenost posameznika, kamor so vključeni telesna zmogljivost, psihična osredotočenost in sposobnost prenašanja obremenitev (psihičnih in fizičnih), kar je glavna naravnanost strokovnjakov v zasebni fizioterapiji Medicofit.

Cilji športne fizioterapije

Športna fizioterapija je bistvenega pomena pri zgodnji rehabilitaciji in vzpostavitvi pravilnih funkcionalnih gibalnih vzorcev športnika po poškodbi. Primerna zgodnja rehabilitacija športne fizioterapije vpliva na izboljšanje poškodbenega stanja, preprečevanje kasnejših zapletov, hitrejšo vrnitev v prvotno zmogljivost telesa in športno sposobnost na višjem nivoju delovanja.

Glavni cilji športne fizioterapije so

 • osredotočenost na vzpostavitev primernega razmerja med celjenjem tkiva in gibljivostjo,
 • izboljšanje mišičnega neravnovesja,
 • vzpostavljanje pravilne obremenitvene kapacitete hrbtenice,
 • izboljšanje telesne drže in biomehanike hoje,
 • zmanjševanje bolečin,
 • vzpostavitev ustrezne koordinacije in ravnotežja,
 • pozitiven psihološki učinek na športnika in vse splošno ohranjanje kakovosti življenja.

Ključnega pomena pri uspešni fizioterapevtski obravnavi je takojšnje prenehanje s športno aktivnostjo, ne glede na to za kakšen tip poškodbe gre. Kvalitetna in strokovna športna fizioterapevtska obravnava je ključna za efektivno vrnitev posameznika v telesno aktivnost in šport. Na podlagi narave poškodbe se primerno določi časovno obdobje rehabilitacije.

Športna fizioterapija se prilagodi, glede na športno panogo s katero se posameznik ukvarja. V svojem specialnem zdravljenju uporabljamo znanstveno podprte metode in tehnike, ki se v primarni fazi osredotočajo na kontroliranje simptomatike poškodbenega stanja in postopno prehajajo v obnovitveno rehabilitacijo.

Rehabilitacijski program sestavlja kineziološka vadba, ki je osredotočena na poškodovan predel in primerno ohranjanje celotne biomehanike telesa

Športna fizioterapija v sodelovanju z najsodobnejšimi podpornimi tehnologijami doseže bistveno učinkovitejše rezultate, zato obravnava vključuje TECAR terapijo, PERSIO terapijo, udarne globinske valove, elektroterapijo HiTOP, ultrazvočno terapijo, terapijo z laserjem, vakumsko terapijo in presoterapijo.

Športna fizioterapija v sodobni medicinski športni Kliniki Medicofit

Sodobna športna fizioterapija zajema znanje različnih medicinskih področij, zato je izbira in zaupanje strokovno usposobljenemu fizioterapevtu, ključnega pomena. Športne poškodbe so sestavni del športnikove kariere, ki se odražajo v fizičnih, psiholoških in psiho-socialnih okoliščinah, kar bistveno vpliva na potek zdravljenja in izhod rehabilitacije. 

Bistveno pri preprečevanju poškodb je kvalitetna preventivnost, ki jo vzpostavi športni fizioterapevt, s primernimi specialnimi postopki in ukrepi. Varna vrnitev v športno aktivnost in ohranjanje vrhunske športne forme sta ključna dejavnika, katera uspešno in strokovno dosegamo v sodobni medicinski športna klinika Medicofit.

 
 
 

Sodobno zdravljenje športnih poškodb in bolečin

Izberite svojega športnega fizioterapevta že danes!

  Naprej

  terapija za bolečine v hrbtu v kliniki medicofit
  Specialna individualna vadba po poškodbah

  Medicofit članki

  Okrevanje po zlomu nadlahtnice
  Artritis kolena – razumevanje in reševanje bolečin
  Sprožilni prst (trigger finger) - vzroki in zdravljenje
  Utesnitveni sindrom rame
  De Quervainova bolezen (tenosinovitis)
  Severjeva bolezen: boleča peta pri otrocih
  Spondiloliza – utrujenostni zlom vretenca
  Radikulopatija - vrste, vzroki in simptomi
  Kaj je entezopatija?

  Vsi članki