Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Išias

Občutite pekočo bolečino v križu, ki vam izžareva preko zadnjice vse do prstov na nogi? Postaja hoja otežena in vaš vsak korak vse težji? Išias je skupek simptomov, ki povzročajo nevrološke izpade v križu in spodnjem udu. Spoznajte, kako sodobno fizioterapevtsko zdravljenje išiasa uspešno preprečuje potrebo po operativnem posegu.

Kaj točno je išias?

Ishiadični oz. išiadični živec (nervus ischiadicus) je najdaljši in najdebelejši živec v našem telesu, katerega izvor živčnih korenin je v ledveni hrbtenici in poteka skozi medenico do stopal na obeh straneh telesa.  

Išiadični živec je senzorični in motorični živec, kar pomeni, da prenaša sporočila o občutenju na koži (celotna zadnja stran noge, zunanja stran stopala, podplat) in o gibanju mišic spodnjega dela telesa (kolk, koleno, gleženj, stopalo). Lokacija utesnitve živca povzroča senzorični in motorični izpad različnih delov spodnjega dela telesa.

Išias / išijas je izraz za skupek simptomov, ki jih povzroča utesnitev išiadičnega oz. ishiadičnega živca (nervus ischiadicus). 

Značilni simptomi išiasa so akutne in zbadajoče bolečine, ki se širijo iz ledvene hrbtenice čez zadnjico po zadnji strani ene ali obeh nog. Prisotna je tudi izolirana bolečina izključno v nogi oz. nogah. Išias običajno prizadane le eno stran telesa.

Kako nastane išias?

Išias nastane kadar pride do utesnitve živčnih korenin ischiadičnega oz. išiadičnega živca zaradi različnih dejavnikov:

 • Hernija diskusa je izbočenje mehke sredice medvretenčne ploščice v fibrozen obroč, ki ga obdaja (mehko sredico) in nato pritisne na izstopajočo živčno korenino.
 • Spinalna stenoza je bolezensko stanje, ki povzroči zooženje hrbtenjače (centralni živčni sistem), kar povzroči utesnitev išiadnega živca. 
 • Degenerativne spremembe medvretenčne ploščice, ki so najpogosteje posledica staranja  povzročijo sesedanje vretenc, kar utesni išiadni živec in povzroči išias bolečine. 
 • Spondilolisteza je premik oziroma zdrs vretenca naprej, kar pomeni, da se poruši linija z ostalimi vretenci. Zdrs vretenca povzroči utesnitev išiadnega živca in posledično išias bolečine.
 • Piriformis sindrom opisuje zakrčenost in vnetje mišice piriformis, ki se nahaja globoko v glutealnem predelu. Išiadni živec poteka skozi ali ob mišici piriformis in ob zakrčenosti se živec utesni, kar povzroči išias bolečine.
 • Travmatska poškodba (padec, prometna nesreča, direkten udarec v hrbtenico, športna poškodba) povzroči utesnitev išiadnega živca.
 • Išias v nosečnosti je pogosto stanje, ki prizadane nosečnice zaradi hormonskih sprememb, patologij hrbtenice, prevelike telesne teže in prehitrega povečanja maternice.

Pravi vzrok za nastanek išiasa se odkrije med uvodnim diagnostičnim pregledom, ki je osnova za določitev individualnega programa zdravljenja išias bolečine.

Simptomi Išiasa in kako prepoznamo išias?

Išias simptomi se odražajo po intenzivnosti glede na  lokacijo utesnitve išiadnega živca in stopnjo same utesnitve živca. Najpogosteje se občutijo:

 • Ostra in pekoča bolečina, ki se širi skozi zadnjico vse do prstov na nogi
 • Bolečina je občasno prisotna zgolj/izolirano le v spodnji okončini,
 • Bolečina se tipično poslabša med sedenjem,
 • Občutek mravljinčenja in otrpelosti (kakor zbadanje s tisočimi iglicami)
 • Mišična šibkost v spodnjih okončinah (otežuje hojo, dolgotrajno stojo in dvigovanje predmetov)
 • Zmanjšana gibljivost in mobilnost v hrbtenici in spodnjem delu telesa,
 • Izguba senzoričnih in/ali motoričnih refleksov v spodnjem delu telesa.

Šibkost v prizadeti spodnji okončini in težave pri premikanju noge ter stopala so tipični simptomi, ki lahko, kot omenjeno zgoraj, v kasnejših fazah preidejo v večje nevrološke patologije. 

Pri progresivnih oblikah simptomov išiasa lahko pride do padajočega stopala oz. izgube nevrološke funkcije stopala

Huda utesnitev/kompresija išiadnega živca povzroči težave s sečnim mehurjem, kar vodi v urinsko inkontinenco oziroma težave z uriniranjem.

Ali ste vedeli, da se Išias le redko pojavi pred 20. letom starosti medtem ko se najpogosteje pojavi med 40. in 50. letom starosti?

Zakaj pogosto nastane išias in dejavniki tveganja?

Glavni dejavniki tveganja za nastanek išias simptomov in išias bolečine so:

 • Starost (s starostjo se poveča možnost nastanka različnih patologij v hrbtenici, kot so diskus hernija, spinalna stenoza, spondilolisteza itd.),
 • Ponavljajoča in obremenjujoča vsakodnevna gibanja (vrtnarjenje, nepravilna tehnika športanja itd.)
 • Delovno mesto (pisarniško delo, proizvodni delavci, gradbeniški delavci)
 • Dolgotrajno sedenje,
 • Premajhna obremenilna kapaciteta hrbtenice (nezadostna sposobnost prenašanja obremenitev, ki se vršijo na hrbtenico)
 • Šibka muskulatura hrbtenice in neaktivni mišični stabilizatorji jedra trupa,
 • Nepoznavanje tehnik krepitve vzorcev anti-rotacij in anti-laterofleksij hrbtenice (pogosta problematična vzorca),
 • Debelost (povišana telesna teža povzroča povečan pritisk)
 • Sladkorna bolezen (povzroča poškodbo živčevja)
 • Genetska predispozicija  

V kolikor veliko sedite, imate preteklost sedečega dela in hrbtenico ne vzdržujete s specialno vadbo boste verjetno soočeni z išiasom v bližnji prihodnosti.

slika išiasa

Sodobno fizioterapevtsko zdravljenje išiasa

V kliniki Medicofit verjamemo v celostno zdravljenje zato vas vodimo od diagnostike in fizioterapije do kineziologije

Celostno zdravljenje simptomov in vzroka išiasa je odvisno od vrste in progresije degeneracije, ki jih povzroča. 

Pomembno je, da se zavedamo, da išias ni bolezen, ampak le poimenovanje za simptomatiko, ki spremlja degenerativne spremembe na hrbtenici, ki jih v začetnih stadijih zdravimo z manulano terapijo, instrumentalno fizioterapijo ter terapevtsko vadbo.

Kirurško zdravljenje se izvede, kadar konservativna terapija v obdobju od 3 – 6 mesecev ne izboljša znatno simptomov in kakovosti življenja pacienta. 

Obstajajo tudi nekatere indikacije (sindrom kavde ekvine) za hitro izvedbo kirurškega posega. 

Večina pacientov izboljša simptome išiasa z ustreznim fizioterapevtskim programom, ki je usmerjen v učenje pravilnih vadbenih tehnik, v krepitev jedra in nadzor gibanja medenice.

Diagnostika za išias

Vsako fizioterapevtsko zdravljenje za išias v kliniki Medicofit se prične s specialnim diagnostičnim pregledom, ki omogoča vpogled v telo pacienta, vzrok nastanka išiasa, vse simptome in omejitve, ki jih je povzročil.

Uvodni del pregleda je sestavljen iz pogovora (anamneza) o zgodovini bolezni, njeni prvi pojavnosti,  času trajanja težav, kdaj se bolečina poslabša, osebnih dejavnikih tveganja, morebitni družinski prisotnosti bolezni in oceni se stopnja subjektivne bolečine po VAS lestvici (od 0-10).

Diagnostični pregled se nadaljuje v fizični pregled, ki je sestavljen iz inspekcije in palpacije, kjer se oceni barva, temperatura in potnost kože, morebitna prisotna oteklina ali vidna atrofija mišic.

Opravijo se meritve gibljivosti in artorkinematike ter meritve mišične moči (pridobitev informacij o prisotnosti morebitnih mišičnih deficitov in odstopanja od normativov).

Oceni se stopnja obremenilne kapacitete hrbtenice, prisotni funkcionalni gibalni vzorci telesa in biomehanika hoje.

Oceni se senzorika (občutenje na koži) in opravijo se testi refleksov (abnormalni refleksi nakazujejo  na poškodbo oziroma utesnitev živčevja).

Izvedejo se specifični testi, ki so specializirani za testiranje določenih struktur (npr. Straight leg raise test).

V določenih primerih se priporoča izvesti diagnostično slikanje, kot sta rentgen in magnetna resonanca.

Na podlagi diagostičnega poročila se zastavi individualni celostni program zdravljenja sestavljen iz specialne fizioterapije in kineziološkega dela rehabilitacije.

rehabilitacija

Specialna fizioterapija za išias

V akutni fazi fizioterapije za išias se osredotočamo na kontrolo simptomatike, kjer se zmanjša bolečino, zmanjša vnetje, poveča obseg gibljivosti in mišično moč.

Strokovnjaki fizioterapije pri svojem delu uporabljajo manualno terapijo, sklepno mobilizacijo, terapijo prožilnih točk in miofascialno sproščanje, z namenom zmanjšanja mišične napetosti v hrbtenični in glutealni muskulaturi. Prav tako se poveča obseg gibljivosti in zmanjša išias bolečine.

Manualna terapija za išias se izvaja v kombinaciji z instrumentalno fizioterapijo za išias, kjer se uporablja najsodobnejše naprave za hitrejše celjenje tkiva, pospeševanje celičnega metabolizma in aktivnega zmanjšanja bolečine za išias. Pri svojem delu uporabljamo:

 • TECAR WINTECARE terapijo (npr. sproščanje mišice piriformis v primeru, da je vzrok za išias v piriformis sindromu)
 • Visokoenergijski SUMMUS laser (na področju ledvene hrbtenice in po spodnjem udu navzdol – po poteku išiadnega živca)
 • Visokotonsko elektrostimulacijo HiTOP (na področju ledvene hrbtenice in po spodnjem udu navzdol – po poteku išiadnega živca) 
 • Diamagnetno terapijo – PERISO (zmanjšanje išias bolečine).

Izvaja se specialna terapevtska vadba za išias, kjer aktiviramo in krepimo globoke stabilizatorje trupa, hrbtenično muskulaturo in obkolčno muskulaturo

S tem se razvije stabilnost ledvenega predela hrbtenice in zmanjšajo se išias bolečine v osnovnih gibanjih hrbtenice. Postopno se progresira vadba s fleksijskim gibalnim vzorcem ledvene hrbtenice, saj s tem prilagajamo hrbtenico na obremenitve pri upogibanju hrbta.

Izvajamo specialno vadbo za išias, kjer krepimo hrbtenične vzorce v smeri anti-laterofleksij in anti-rotacije. Osredotočamo se na povečanje obremenilne kapacitete hrbtenice.

Izvajamo nevrodinamiko in nevromobilizacijsko vadbo za izboljšanje prevodnosti ishiadičnega živca,  izboljšanje gibljivosti hrbtenice in spodnjega uda zaradi nevroloških izpadov.

Kako si pomagate sami za išias in način pravilne modifikacije aktivnost vas naučijo strokovnjaki fizioterapije.

Kineziološka faza zdravljenja išiasa

Zadnja faza celostnega zdravljenja zajema kineziološki del, kjer vas strokovnjaki kineziologije vodijo do odlične telesne pripravljenosti.

Specialna kineziološka vadba za išias nadaljnjo izvaja krepitev globokih stabilizatorjev trupa in obkolčne muskulature. Aktivno povečujemo obremenilno kapaciteto hrbtenice do normativnih standardov.

Po vzpostavljeni stabilnosti ledvenega predela hrbtenice se osredotočimo na optimalno gibljivost in mišično kontrolo medeničnega obroča v vseh položajih in povečanje mišične vzdržljivosti trebušnih mišic.

Izvaja se progresivna vadba za išias (v odprti in zaprti kinetični verigi) za krepitev obeh spodnjih udov in stabilizacijo kolka, z namenom izboljšati splošno mišično kapaciteto in zgraditi simetrijo.

S specialno vadbo za išias se postopno vključuje poškodovan predel v motorično kompleksnejše gibalne vzorce, s tem se pridobiva mišično moč in vzdržljivost.

Postopno se vračamo k izvajanju osnovnih vaj za spodnje uda in krepitvi celotnega telesa.

Pred zaključkom zdravljenja se opravi biomehanska analiza vzorca hoje in aplikacija testne baterije, ki prikaže gibalno učinkovitost in pripravljenost pacienta na vsakodnevne obremenitve.

Ker verjamemo v celostno zdravljenje dolgoročno uspešno vodimo paciente od išiasa do svobodnega gibanja brez bolečin! Vaši hrbtenici povrnemo polno moč, gibalno funkcijo in odpornost!

Vaje za išias

V nadaljevanju pa tudi predstavljamo učinkovite vaje, ki jih lahko vključite v svojo rutino, da zmanjšate nelagodje in ponovno pridobite prožnost ter moč v hrbtenici in križu. Pravilna izvedba teh vaj vam bo pomagala izboljšati kakovost življenja ter preprečiti nadaljnje poškodbe.

Pomembno obvestilo

• Vajo se lahko izvaja v številnih modifikacijah in različnih obremenilnih režimih, točno izvedbo vam v okviru celostnega zdravljenja predpiše Medicofit specialist fizioterapije za rehabilitacijo bolečin v kolku.
• V primeru težav s kolki se pred izvajanjem vaje naročite na Diagnostično terapijo. Izvedba vaje je lahko tudi kontraindicirana.
• Vajo vedno izvajajte izključno po predpisanem režimu in izvedbi specialista fizioterapije za rehabilitacijo in okvare kolčnega sklepa.
• Izvedbo vaje svetujemo v okviru vodene celostne specialistične fizioterapije za rehabilitacijo kolka.
• V kolikor vajo izvajate samostojno brez nadzora specialista fizioterapije za potencialne simptomatske odzive ne odgovarjamo.

Vaja #2: Enonožne ekstenzije kolena v položaju dvignjenih bokov + izometrična abdukcija

Vaja #3: Notranje rotacije kolčnega sklepa z dodano končno abdukcijo + kontrola rotacije

Pogosta vprašanja, vezana na išias

 • Kakšno bolečino povzroča išias?

Simptomi išiasa oz. bolečine nastanejo nenadoma, sunkovito ob določenem gibu z agresivnim bolečinskim odzivom v hrbtu, zadnjici in nogah ali pa postopoma zaradi napredovanja degenerativnih sprememb na hrbtenici. Išias lahko nastane tudi brez patološke slike, v tem primeru se bolečine zmanjšajo hitro.

 • Kakšen občutek povzroča išias?

Išias povzroči močno akutno vzdraženo stanje. Bolečina je močna, spremljajo jo lahko tudi nevrološki simptomi v spodnjih udih npr. mravljinčenje, drevenenje nog in stopal ter tudi občutki vroče ali hladne noge. V napredovanih stanjih išiasa lahko pride tudi do senzoričnih in motoričnih motenj nog.

Išias ločimo od običajne bolečine v hrbtu po tem, da se bolečina širi v zadnjico, boke in navzdol po nogah oz. nogi. Za išias je značilno, da se pojavi le na eni strani telesa, čeprav se v redkih primerih lahko pojavi bilateralno.

 • Ali se išias lahko pojavi v obeh nogah?

Išias se lahko pojavi tudi v obeh nogah, takrat gre običajno za utesnitev na nivoju ledvene hrbtenice v obliki široko bazne hernije diska oz. diskus hernije, ko so prizadete korenine išiadičnega živca obojestransko. Išias v obeh nogah se lahko pojavi kadar gre za več pridruženih patologij ledvene hrbtenice npr. diskus hernija na dveh nivojih hrbtenice na različnih straneh ali pa diskus hernija z artrotičnimi spremembami na različnih straneh. Pogosto je tudi, da ga obojestransko čutimo ob izredno močnem akutnem stanju.

 • Ali se Išias pojavi takoj ali postopoma ?

Išias lahko nastane ob ”nepravilno” izvedenem gibu, čeprav v resnici ne gre za nepravilen gib. Gre za slabo aktivnost mišičnih skupin v trenutku izvedbe giba ob verjetni prisotnosti degenerativnih sprememb v obliku diskus hernije ali drugih patologij. Pogosto je ”nepravilen gib” le sprožilec simptomov išiasa, problematika pa je širša.

 • Koliko časa traja išias ?

Išias lahko mine v določenih primerih hitro, v roku 1 tedna , čeprav gre v večini primerov za simptome, ki vztrajajo več tednov. Išias lahko vztraja tudi več mesecev ali let, odvisno od pristopa posameznika. V primeru pravilne fizioterapije in kineziologije, kar priporočamo vsem pacientom z išiasom, se bolečine običajno odpravijo popolnoma v oknu med 6 – 12 tedni.

Naročite se na zdravljenje išasa v kliniki Medicofit

  Naprej

  pisarne fizioterapije Medicofit

  Medicofit članki

  Okrevanje po zlomu nadlahtnice
  Artritis kolena – razumevanje in reševanje bolečin
  Sprožilni prst (trigger finger) - vzroki in zdravljenje
  Utesnitveni sindrom rame
  De Quervainova bolezen (tenosinovitis)
  Severjeva bolezen: boleča peta pri otrocih
  Spondiloliza – utrujenostni zlom vretenca
  Radikulopatija - vrste, vzroki in simptomi
  Kaj je entezopatija?

  Vsi članki