Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Išias

Išias je bolečina v hrbtu oziroma nogi zaradi draženja ishiadičnega živca. Ta živec je najdebelejši živec v telesu in se začne se v ledvenem in križnem delu hrbtenjače ter poteka preko zadnjice do konca noge. Pomembno je vedeti, da išias ni dejanska bolezen ali poškodba, temveč simptom.

Kaj točno je išias?

Ishiadični tudi išiadični živec (nervus ischiadicus) je najdaljši in najdebelejši živec v našem telesu, izvor njegovih živčnih korenin je v ledveni hrbtenici, poteka skozi medenico do stopal na obeh straneh telesa. Išias je izraz za skupek simptomov, ki jih povzroča utesnitev išiadičnega oz. ishiadičnega živca (nervus ischiadicus).

Značilni simptomi išiasa so akutne in zbadajoče bolečine, ki se širijo iz ledvene hrbtenice čez zadnjico po zadnji strani ene ali obeh nog. Prisotna je lahko tudi izolirana bolečina izklučno v nogi oz. nogah. Išias običajno prizadane le eno stran telesa.
 

Kako nastane išias?

Išias nastane kadar pride do utesnitve živčnih korenin ischiadičnega oz. išiadičnega živca ali pa do utesnitve živca s strani mišice piriformis. Išias pogosto povzročajo različne patologije hrbtenice npr. diskus hernija oz. hernija diska, spinalna stenoza, spondilolisteza, artroza hrbtenice oz. osteoartroza idr.

Močan išias lahko povzroči tudi piriformis sindrom, to se zgodi kadar zaradi močno skrajšane mišice piriformis, ki leži v neposredni bližini ishiadičnega živca pride do utesnitve. Simptomi išiasa pomenijo, da je išiadični živec na določenem nivoju utesnjen.

 

Simptomi Išiasa

Simptomi išiasa zajemajo mravljinčenje, pekočo bolečino in mišično šibkost v spodnjih okončinah ter se lahko pojavljajo od zadnjice do stopala, odvisno od stopnje kompresije ishiadičnega živca. Pri progresivnih oblikah simptomov išiasa lahko pride do padajočega stopala oz. izgube nevrološke funkcije stopala.

Bolečina pri išiasu izvira iz ledvene hrbtenice in se širi preko zadnjice navzdol po nogi, bolečina pa je lahko prisotna tudi izolirano le v spodnji okončini.
 

Kdaj se išias običajno pojavi?

Išias se redko pojavlja pred 20. letom starosti, najpogosteje se pojavi med 40. in 50. letom starosti.

Tipični simptomi išiasa zajemajo nenehno bolečino na eni strani zadnjice ali nižje v nogi (simptomi so redko prisotni sočasno v obeh nogah), bolečina je pekoča, spremlja jo mravljinčenje, značilno za išias pa je tudi, da se poslabša s sedenjem. Šibkost v prizadeti spodnji okončini in težave pri premikanju noge ter stopala so tipični simptomi, ki lahko, kot omenjeno zgoraj, v kasnejših fazah preidejo v večje nevrološke patologije.

Najpogostejši vzrok simptomov išiasa je diskus hernija v ledvenem predelu hrbtenice, degeneracija fasetnih sklepov, spinalna stenoza ali spondilolisteza.

Dejavniki tveganja

Glavni dejavniik tveganja za išias sta dolgotrajno sedenje v kombinaciji s slabo muskulaturo hrbtenice in ne aktivni stabilizatorji jedra.

V resnici večina ljudi ne pozna pravilnih tehnik krepitve anti-rotacij in anti-laterofleksij hrbtenice, ki sta pogosto problematična vzorca.

V kolikor veliko sedite, imate preteklost sedečega dela in hrbtenico ne vzdržujete s specialno vadbo boste verjetno soočeni z išiasom v bližnji prihodnosti.

slika išiasa

Zdravljenje išiasa

Zdravljenje simptomov išiasa je odvisno od vrste in progresije degeneracije, ki jih povzroča.

Pomembno je, da se zavedamo, da išias ni bolezen, ampak le poimenovanje za simptomatiko, ki spremlja degenerativne spremembe na hrbtenici, ki jih v začetnih stadijih zdravimo z instrumentalno fizioterapijo ter terapevtsko vadbo.

Kirurško zdravljenje se izvede, kadar konservativne terapije v obdobju od 3 – 6 mesecev ne izboljšajo znatno simptomov in kakovosti življenja pacienta.
Obstajajo tudi nekatere indikacije (sindrom kavde ekvine) za hitro izvedbo kirurškega posega.

Večina pacientov izboljša simptome išiasa z ustreznim gibalnim programom, ki je usmerjen v učenje pravilnih vadbenih tehnik, v krepitev jedra in nadzor gibanja medenice.

Pogosta vprašanja, vezana na išias

 • Kakšno bolečino povzroča išias?

Simptomi išiasa oz. bolečine išiasa nastanejo nenadoma, sunkovito ob določenem gibu z agresivnim bolečinskim odzivom v hrbtu, zadnjici in nogah ali pa postopoma zaradi napredovanja degenerativnih sprememb na hrbtenici. Išias lahko nastane tudi brez patološke slike, v tem primeru se bolečine zmanjšajo hitro.

 • Kakšen občutek povzroča išias?

Išias povzroči močno akutno vzdraženo stanje. Bolečina je močna, spremljajo jo lahko tudi nevrološki simptomi v spodnjih udih npr. mravljinčenje, drevenenje nog in stopal ter tudi občutki vroče ali hladne noge. V napredovanih stanjih išiasa lahko pride tudi do senzoričnih in motoričnih motenj nog.

Išias ločimo od običajne bolečine v hrbtu po tem, da se bolečina širi v zadnjico, boke in navzdol po nogah oz. nogi. Za išias je značilno, da se pojavi le na eni strani telesa, čeprav se v redkih primerih lahko pojavi bilateralno.

 • Ali se išias lahko pojavi v obeh nogah?

Išias se lahko pojavi tudi v obeh nogah, takrat gre običajno za utesnitev na nivoju ledvene hrbtenice v obliki široko bazne hernije diska oz. diskus hernije, ko so prizadete korenine išiadičnega živca obojestransko. Išias v obeh nogah se lahko pojavi kadar gre za več pridruženih patologij ledvene hrbtenice npr. diskus hernija na dveh nivojih hrbtenice na različnih straneh ali pa diskus hernija z artrotičnimi spremembami na različnih straneh. Pogosto je tudi, da išias obojestransko čutimo ob izredno močnem akutnem stanju.

 • Ali se Išias pojavi takoj ali postopoma ?

Išias lahko nastane ob ”nepravilno” izvedenem gibu, čeprav v resnici ne gre za nepravilen gib. Gre za slabo aktivnost mišičnih skupin v trenutku izvedbe giba ob verjetni prisotnosti degenerativnih sprememb v obliku diskus hernije ali drugih patologij. Pogosto je ”nepravilen gib” le sprožilec simptomov išiasa, problematika pa je širša.

 • Kako hitro mine Išias ?

Išias lahko mine v določenih primerih hitro, v roku 1 tedna , čeprav gre v večini primerov za simptome, ki vztrajajo več tednov. Išias lahko vztraja tudi več mesecev ali let, odvIšias lahko mine v določenih primerih hitro, v roku 1 tedna , čeprav gre v večini primerov za simptome, ki vztrajajo več tednov. Išias lahko vztraja tudi več mesecev ali let, odvisno od pristopa posameznika. V primeru pravilne fizioterapije in kineziologije, kar priporočamo vsem pacientom z išiasom, se bolečine običajno odpravijo popolnoma v oknu med 6 – 12 tedni.

Naročite se na zdravljenje išasa v kliniki Medicofit

  Izberite želeno storitev

  Področje bolečine ali poškodbe:

  Prihajam po operativnem posegu

  Dodatne informacije (simptomi / poškodbe...)

  pisarne fizioterapije Medicofit

  Medicofit članki

  Schmorlova hernija – vse kar morate vedeti
  Preprečite zimsko poškodbo s fizioterapijo
  Ste v čakalni vrsti za fizioterapijo? Kaj lahko naredite?
  Heksenšus - simptomi, vzroki in zdravljenje
  5 razlogov za bolečino v vratu
  Hernija diska – Kako se izognete operaciji?
  Kaj je artroskopija gležnja? Kdaj je nujna pri zvinu gležnja?
  Bolečine v kolku - kaj je lahko narobe ?
  Poškodbe kolena: 7 pogostih poškodb pri športnikih

  Vsi članki