Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Išias

Išias je bolečina v hrbtu oziroma nogi zaradi draženja ishiadičnega živca. Ta živec je najdebelejši živec v telesu in se začne se v ledvenem in križnem delu hrbtenjače ter poteka preko zadnjice do konca noge. Pomembno je vedeti, da išias ni dejanska bolezen ali poškodba, temveč simptom.

Kaj morate nujno vedeti o išiasu?

Išias je poimenovanje za skupek simptomov v spodnjih okončinah, ki izhajajo iz kompresije ishiadičnega živca (nervus ischiadicus), ki je največji oz. najdebelejši živec v človeškem telesu. Nervus ischiadicus je sestavljen iz posamičnih živčnih korenin, ki se združujejo v glavno živčno vlakno, ki poteka navzdol po spodnjih okončinah. Četrti in peti ledveni živec se skupaj s tremi križnimi živci združijo v ishiadični živec.

Simptomi

Simptomi išiasa zajemajo mravljinčenje, pekočo bolečino in mišično šibkost v spodnjih okončinah ter se lahko pojavljajo od zadnjice do stopala, odvisno od stopnje kompresije ishiadičnega živca. Pri progresivnih oblikah simptomov išiasa lahko pride do padajočega stopala oz. izgube nevrološke funkcije stopala. Bolečina pri išiasu izvira iz ledvene hrbtenice in se širi preko zadnjice navzdol po nogi, bolečina pa je lahko prisotna tudi izolirano le v spodnji okončini.

Naroči se

Kdaj se išias običajno pojavi?

Išias se redko pojavlja pred 20. letom starosti, najpogosteje se pojavi med 40. in 50. letom starosti.

Tipični simptomi išiasa zajemajo nenehno bolečino na eni strani zadnjice ali nižje v nogi (simptomi so redko prisotni sočasno v obeh nogah), bolečina je pekoča, spremlja jo mravljinčenje, značilno za išias pa je tudi, da se poslabša s sedenjem. Šibkost v prizadeti spodnji okončini in težave pri premikanju noge ter stopala so tipični simptomi, ki lahko, kot omenjeno zgoraj, v kasnejših fazah preidejo v večje nevrološke patologije.

Najpogostejši vzrok simptomov išiasa je diskus hernija v ledvenem predelu hrbtenice, degeneracija fasetnih sklepov, spinalna stenoza ali spondilolisteza.

Naroči se

​ZDRAVLJENJE IN DIAGNOSTIKA:

Zdravljenje simptomov išiasa je odvisno od vrste in progresije degeneracije, ki jih povzroča. Pomembno je, da se zavedamo, da išias ni bolezen, ampak le poimenovanje za simptomatiko, ki spremlja degenerativne spremembe na hrbtenici, ki jih v začetnih stadijih zdravimo z instrumentalno fizioterapijo ter terapevtsko vadbo.

Kirurško zdravljenje se izvede, kadar konservativne terapije v obdobju od 3 – 6 mesecev ne izboljšajo znatno simptomov in kakovosti življenja pacienta.
Obstajajo tudi nekatere indikacije (sindrom kavde ekvine) za hitro izvedbo kirurškega posega.

Večina pacientov izboljša simptome išiasa z ustreznim gibalnim programom, ki je usmerjen v učenje pravilnih vadbenih tehnik, v krepitev jedra in nadzor gibanja medenice.

Naročite se na zdravljenje išasa v kliniki Medicofit

  Izberite želeno storitev

  Področje bolečine ali poškodbe:

  Prihajam po operativnem posegu

  Dodatne informacije (simptomi / poškodbe...)

  Medicofit članki

  Sprednja križna vez, pogoste napake po operaciji in v rehabilitaciji
  Čas sedenja poskušajmo zmanjšati na najmanjšo možno mero
  Totalna endoproteza kolena
  Teniški in golf komolec
  Karpalni kanal - Sindrom zapestnega prehoda
  Kalcinacija rotatorne manšete
  GTPS - bolečinski sindrom velikega trohantra / trohanterni burzitis - Bolečina v kolku pri ležanju na boku
  Poškodba sprednje križne vezi
  Najpogostejše napake v treningu po poškodbah in kako se jim izogniti

  Vsi članki