Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Bolečine v križu

Imate bolečine v križu? Vas omejujejo pri vsakodnevnih opravilih in se povečajo ob aktivnostih? Vas je strah, zakaj so se pojavile in kako jih odpraviti? Predstavljamo vam, kako izgleda sodobna fizioterapija za bolečine v križu, ki povrnejo vaši hrbtenici polno gibalno funkcijo in aktivno preprečuje potrebo po operaciji.

Vse več pacientov nas obišče zaradi bolečine v križu, ki so med najpogostejšimi mišično-skeletnimi težavami prebivalcev in so postala sodobna epidemija Evropejcev.

Bolečina v križu je bolečina, ki se pojavi v ledvenem predelu hrbtenice (pod prsnim košem in nad nogami). Pojavi se nenadno (akutno stanje) ali pa traja že dlje kot tri mesece (kronično stanje). Bolečine v križu se stopnjujejo od blage oblike do intenzivnejše oblike

Vsaka bolečina v križu je znak telesa, da se v njem odvijajo spremembe, ki so zanj niso ugodne in tipično nakazujejo na skrit vzrok za njihov pojav. Vzrok bolečine v križu se odkrije skozi specialen diagnostični pregled.

Ali ste vedeli, da nenadna bolečina v križu, s katero se sreča 80% posameznikov običajno izzveni v 2-3 tednih? Vendar se približno 21% vseh bolečin v križu razvije v kronične težave s hrbtenico.

V kliniki Medicofit smo specialisti za zdravljenje bolečin v križu, katere uspešno in dolgoročno učinkovito zdravimo v oddelku za hrbtenico.

Vzroki za nastanek bolečine v križu

Specifične bolečine v križu se razvijejo zaradi točno določene patologije v hrbtenici. Občasno se razvijejo brez predhodne mišične poškodbe in patologij hrbtenice, takrat gre za nespecifično bolečino v križu (stres, šibka muskulatura, dolgotrajno sedenje)

Najpogostejši vzroki za nastanek bolečine v križu so:

 • Patologije hrbtenice (hernija diska, spinalna stenoza, artroza hrbtenice, išias, sklepni artritis)
 • Delovno mesto
 • Dolgotrajno sedenje
 • Premajhna obremenilna kapaciteta hrbtenice (sposobnost hrbtenice prenašanja obremenitev),
 • Neustrezna lega in gibanje medenice,
 • Mišično neravnovesje (nepravilno delovanje mišičnega sistema)
 • Slaba vzdržljivost v moči mišic rotacijskih stabilizatorjev (mišice, ki stabilizarjo so slabo okrepljene)
 • Porušena biomehanika telesa (vzpostavljeni so nepravilni gibalni vzorci)
 • Stres
 • Pomanjkanje telesne kondicije in fizična neakitivnost

Zavedati se je potrebno, da nespecifične bolečine v križu pogosto predstavljajo začetek kroničnih težav s hrbtenico in vodijo v išias, v kolikor nimajo ustrezne obravnave.

Simptomi in kako prepoznamo bolečine v križu?

Bolečine v križu se pojavijo izolirano na področju ledvene hrbtenice in pogosto sevajo do medenice. Možne so komplikacije v obliki bolečine, ki se širi v zadnjico in pekoče bolečine nevrološkega izvora, ki se širijo po nogi navzdol do kolena ali do stopala

Kadar bolečine v križu spremlja mravljinčenje v nogi, bolečina v zadnjici, občutki odrevenelosti po spodnjih okončinah, ali pa imate hude bolečine v križu svetujemo diagnostični pregled najkasneje v 5 dneh po pojavu opisanih simptomov. 

V kolikor obstaja sum na bolečine v križu, ki jih spremlja Išias je potrebno pričeti z akutno fizioterapijo, centralizacijo bolečine v hrbtenico in nevrodinamičnimi vajami za sprostitev živca, ki povzroča utesnitev. 

Najpogostejša napaka pacientov ob pojavu močne bolečine v križu je obisk osebnega zdravnika in izbira fizioterapije na napotnico. Tak pacient pogosto izgubi dragocen čas in čaka več mesecev do pričetka fizioterapevtskega programa, v tem času pa obstaja tveganje za progresijo simptomov in razvoj konstantne kronične oz. hude bolečine v križu, ki omejuje normalno življenje.

Kdaj obiskati zdravnika? Kadar se ob bolečini v križu pojavijo znaki inkontinence, vročina, mrzel pot in nenadna izguba telesne teže.

Akutna bolečina v križu

Akutna bolečina je opredeljena kot bolečina, ki traja manj kot 12 tednov in je običajno posledica hitrega in neprimernega giba v hrbtenici. Akutne bolečine v križu so lahko posledica različnih vzrokov.

 • Poškodbe mišic ali ligamentov: Prekomerna obremenitev, nenadni gibi ali napačno dvigovanje težkih bremen lahko povzročijo napetost, raztezanje ali poškodbe mišic in ligamentov v spodnjem delu hrbta.
 • Vnetje sklepov: Vnetje sklepov v spodnjem delu hrbta, kot so sakroiliakalni sklepi, lahko povzroči bolečino.
 • Bolezni notranjih organov: Težave z ledvicami, črevesjem ali reproduktivnimi organi lahko povzročijo bolečino v spodnjem delu hrbta.
 • Stres in napetost: Psihološki dejavniki, kot so stres in napetost, lahko prispevajo k bolečinam v križu.

Če akutne bolečine trajajo ali se poslabšajo, je priporočljivo poiskati nasvet fizioterapevta, ki opravi ustrezno oceno, postavi diagnozo in predpiše ustrezne terapevtske ukrepe glede na osnovni vzrok bolečin.

Naročite se na zdravljenje bolečine v križu

Akutna bolečina v križu

Kronična bolečina v križu

Kronične bolečine v križu so dolgotrajne bolečine v spodnjem delu hrbta, ki trajajo več kot 12 tednov. Obstaja več možnih vzrokov za kronične bolečine v križu, in pogosto je  prisotnih več dejavnikov hkrati.

 • Degenerativne spremembe: Staranje lahko povzroči obrabo medvretenčnih diskov in sklepov v hrbtenici.
 • Hernija diska: Bolečine pri herniji običajno spremlja še mravljinčenje v nogah in mišična šibkost.
 • Spondiloza: Gre za degenerativno bolezen hrbtenice, ki vključuje obrabo kosti in hrustanca v hrbteničnih sklepih – osteoartroza hrbtenice.
 • Slaba telesna drža: Dolgotrajno vzdrževanje slabe drže lahko povzroči kronične bolečine.
 • Mišična neravnovesja: Pogosto vidimo neravnovesje v moči in prožnosti mišic v okoliških predelih hrbta.
 • Artritis: Vnetje sklepov se lahko pojavi tudi v hrbtenici – ankilozirajoči spondilitis, psoriatični artriris, revmatoidni artritis.

Ali ste vedeli, da lahko v hrbtenico zasevajo tudi določeni raki? Na srečo je teh primerov manj kot 1% med vsemi posamezniki z bolečino v križu.

Zdravljenje kroničnih bolečin v križu običajno vključuje kombinacijo terapevtskih pristopov, vključno z zdravili, fizioterapijo, vadbo, spremembami življenjskega sloga. Ali ste vedeli, da se lahko s fizioterapijo izognete kirurškemu posegu na hrbtenici?

Naročite se na zdravljenje bolečine v križu

Problem analgetikov pri bolečini v križu

Bolečina v križu je kompleksen simptom, ki ima različne vzroke. Medtem ko analgetiki lahko pomagajo pri zmanjšanju bolečine, ne rešujejo osnovnega problema, ki povzroča vašo bolečino v križu.

Analgetiki delujejo na zmanjšanje občutka bolečine, vendar ne zdravijo njenega vzroka. Če je bolečina posledica vnetja, poškodbe ali druge osnovne težave, je pomembno zdraviti tudi to, da se prepreči ponovitev in poslabšanje vašega stanja.

Analgetiki bodo le zamaskirali vašo težavo. To lahko vodi k temu, da nadaljujete s svojimi vsakodnevnimi aktivnostmi, ne da bi se zavedal resnosti ali narave svojega problema.

Ali imajo analgetiki negativne učinke? Dolgotrajna uporaba analgetikov lahko povzroči negativne učinke, kot so težave s prebavili, ledvicami ali jetri. Zato ni priporočljivo, da se zanašamo izključno na analgetike za obvladovanje bolečine.

Bolečina v križu je skoraj vedno posledica kombinacije dejavnikov, vključno s slabo držo, pomanjkanjem telesne aktivnosti, mišično oslabelostjo ali strukturnimi težavami. Zdravljenje mora zato vključevati celovit pristop, ki vključuje fizioterapijo in prilagajanje življenjskega sloga.

Možnosti zdravljenja bolečine v križu

Kako poteka pravilna fizioterapija za bolečine v križu ?

Še kako potrebno zavedanje ob pojavu bolečine v križu je, da bo potrebno hrbtenico okrepiti, stabilizirati in povečati njeno obremenilno kapaciteto. Fizioterapija, ki temelji izključno na manualni terapiji, napravah in ciljno zgolj zmanjšuje simptome za pacienta ne nudi dolgotrajne rešitve

V kliniki Medicofit za bolečine v križu zagovarjamo celostno zdravljenje, ki se izvaja v treh fazah:

 • Akutna fizioterapija – zmanjšanje bolečine, sklepna mobilizacija, krepitev muskulature hrbtenice v ne bolečih položajih.
 • Postakutna kineziologija – krepitev hrbtenice v polnih obsegih gibljivosti, vaje za moč jedra, krepitev fleksije in ekstenzije hrbtenice z dodatnimi bremeni, vadba vzdržljivosti v moči
 • Kinezioterapija – povečanje obremenilne kapacitete hrbtenice, doseganje ciljne tolerance na obremenitev, testna baterija Medicofit, učenje preventivnih vaj

<

Naročite se na zdravljenje bolečine v križu

lokacija bolečine v križu

Diagnostična terapija

Vsako celostno zdravljenje se prične s specialnim diagnostičnim pregledom, kjer pridobimo podatke o fizičnem stanju vašega telesa, vzroku nastanka bolečin v križu in prisotnih simptomov.

Diagnostični pregled se prične z uvodnim pogovorom (anamnezo), kjer fizioterapevt diagnostik pridobi podatke o zgodovini bolezni, času trajanja težav, oceni bolečino po VAS lestvici in drugih prisotnih bolezni

Fizični pregled se prične z inspekcijo in palpacijo ledvene hrbtenice (prisotne atrofije mišic, morebitna vnetja in oteklina, pomodrela ali rdeča koža, potnost in temperatura kože). 

Izvedejo se meritve gibljivosti in artrokinematike ter meritve mišične moči (opredelijo se glede na odstopanja od normativov).

Oceni se obremenilno kapaciteto hrbtenice, funkcionalne gibalne vzorce in biomehaniko hoje.

Izvedejo se specialni ortopedski in nevrološki testi, ki so usmerjeni v testiranje točno določenih anatomskih struktur. 

Po potrebi se izvede diagnostično slikanje, kakor sta rentgen in magnetna resonanca.

Specialna fizioterapija za bolečine v križu

Akutna fizioterapija za zdravljenje bolečin v križu je usmerjena v zmanjšanje bolečine, zmanjšanje vnetja v hrbtenici, povečanje gibljivosti in povečanje mišične moči.

Strokovnjaki fizioterapije pri svojem delu izvajajo manualno terapijo, sklepno mobilizacijo, terapijo prožilnih točk in miofascialno sproščanje za sproščanje napetosti obhrbtenične in glutealne muskulature, povečanje gibljivosti in zmanjšanje bolečin v križu.

Uporabljamo najsodobnejše naprave, ki so dokazano učinkovite in spodbujajo hitrejše celjenje tkiva, povečujejo prekrvavitev, izboljšajo celični metabolizem in aktivno zmanjšajo bolečino. Pri svojem delu uporabljamo:

 • Diamagnetno terapijo PERISO (na področju ledvenega predela hrbtenice)
 • TECAR WINTECARE terapijo (na področju ledvenega predela)
 • Visokoenergijski SUMMUS laser
 • Visokotonsko elektrostimulacijo HiTOP

Še kako potrebno zavedanje ob pojavu bolečine v križu je, da bo potrebno hrbtenico okrepiti, stabilizirati in povečati njeno obremenilno kapaciteto

Obremenilno kapaciteto hrbtenice povečamo s specialno terapevtsko vadbo, ki v prvotni fazi aktivira obhrbtenične mišice in nadaljnjo izvajamo vadbo za krepitev globokih stabilizatorjev ledvene hrbtenice.

Ob razvoju stabilnost v ledvenem predelu hrbtenice in aktivnem zmanjšanju bolečine v križu nadaljujemo s progresivno vadbo s fleksijskim (upogib) in ekstenzijskim (izteg) gibalnim vzorcem v nebolečih položajih, saj s tem prilagodimo hrbtenico na obremenitve pri upogibanju in iztegovanju. 

Krepitvena vadba je usmerjena v izvajanje hrbteničnih vzorcev v smeri anti-laterofleksije in anti-rotacije, ki so tipično šibkejši pri pacientih z bolečinami v križu.

Kako si pomagate sami zaradi bolečin v križu, na kakšen način pravilno obremenjevati hrbtenico v vašem vsakem dnevu in katera je pravilna modifikacija aktivnosti vam bodo predstavili fizioterapevti tekom zdravljenja.

Fizioterapevt zdravi bolečine v križu

Postakutna kineziologija

Po uspešno zaključenem fizioterapevtskem delu nadaljujete zdravljenje v kineziološko fazo, kjer strokovnjaki kineziologije povrnejo vaši hrbtenici polno moč, gibalno funkcijo in odpornost!

Specialna kineziološka vadba za bolečine v križu se nadaljnjo osredotoča na krepitev globokih stabilizatorjev hrbtenice in krepitev fleksijskih in ekstenzijskih gibalnih vzorcev.

Ledveni predel se ob zadostni stabilizaciji prične vključevati v motorično kompleksnejšo izvedbo vadbe. Prav tako vzpostavljamo pravilno mišično kontrolo medeničnega obroča v vseh položajih in povečamo mišično vzdržljivost trebušnih mišic.

Glavni cilj specialne kineziološke vadbe je povečati obremenilno kapaciteto hrbtenice, vzpostaviti pravilno mišično sorazmerje in zgraditi simetrijo v mišicah trupa, obhrbteničnih mišicah in spodnjega uda.

Postopno se prične vključevati osnovno vadbo za krepitev spodnjih udov in celotnega telesa. 

Pred zaključkom zdravljenja se izvede aplikacija testne baterije za ledveno hrbtenico, ki pokaže gibalno učinkovitost in sposobnost pacienta prenašanja vsakodnevnih obremenitev.

Fizioterapija za kronične bolečine v križu

Pri pacientu, ki nas obišče zaradi kronične bolečine v križu vzpostavimo zavedanje, da bo tudi po uspešno odpravljenih bolečinah potrebno dolgoročno vzdrževanje hrbtenice, kar vsakemu pacientu omogočamo v okviru osebne preventivne vadbe v kliniki Medicofit.

Akutna fizioterapija se v primeru kronične bolečine podaljša, strokovna orientacija je 1 teden fizioterapije za vsak mesec kroničnih bolečin v križu. V kolikor nas obišče pacient, ki ima konstantne težave več kot 2 leti je najkrajša doba fizioterapije 24 tednov, sicer dolgoročne rešitve ni mogoče zagotoviti. 

Pomembno je, da ob znakih kroničnih bolečin v križu  nemudoma opravite diagnostični pregled pri specialistu ortopedske fizioterapije in pričnete zdravljenje zgodaj. 

Urgentna fizioterapija za bolečine v križu

V kliniki Medicofit v primeru močnega napada bolečine v križu omogočamo urgentno fizioterapijo, kar pomeni, da vam že znotraj 24 ur naročimo pregled pri specialistu, ki bo po pregledu opravil protibolečinsko in protivnetno fizioterapijo s TECAR terapijo, LASER terapijo, HiTOP elektroterapijo, Manualno terapijo in magnetno terapijo PERISO. 

V kliniki Medicofit terapije za bolečine v križu trajajo 90 minut in vključujejo 60 minut individualnega dela s fizioterapevtom ter 30 minut HiTOP visokotonske stimulacije, ki nudi biostimulativni učinek in zmanjšuje bolečino.

V spodnji obrazec napišite urgentna fizioterapija, kontaktirali vas bomo najkasneje 30 minut po izpolnjenem kontaktnem obrazcu.
 
 
 

Pogosta vprašanja

Ali lahko bolečine v spodnjem delu hrbta pomenijo bolečine v ledvicah?

Absolutno. Bolečine v ledvicah se včasih lahko občutijo kot bolečine v hrbtu, saj se ledvice nahajajo na zadnji strani telesa.

Kaj pomeni, če se bolečina v spodnjem delu hrbta širi v noge?

Bolečina v spodnjem delu hrbta se lahko širi na druge dele telesa, lahko gre navzgor ali navzdol iz svojega izvora. Če se bolečina širi iz spodnjega dela hrbta v eno ali obe nogi, bi lahko šlo za išias (bolečine v živcu), diskus hernijo, spinalno stenozo in številne druge – za natančno oceno je potreben obisk fizioterapevta.

Ali lahko bolečine v spodnjem delu hrbta kažejo na resne težave, kot je rak?

Bolečine v spodnjem delu hrbta lahko kažejo na povezavo z rakom. Dejansko je ena od prvih simptomov raka prostate bolečina v spodnjem delu hrbta. Bodite previdni, še posebej, če doživljate druge simptome – kot je hitro hujšanje in izguba apetita.

Kdaj moram pri bolečinah v križu obiskati zdravnika?

V mnogih primerih se bolečine v spodnjem delu hrbta samodejno ustavijo. Včasih pa je le dobro obiskati zdravnika:

 • Če bolečina traja štiri tedne ali več.
 • Če bolečina vztrajno narašča s časom.
 • Če doživljate druge simptome, kot so vročina, večje izgube ali pridobivanje teže, izguba funkcije ali oslabelost v okončinah, težave z mehurjem itd.

Naročite se na fizioterapijo za bolečine v križu

  Naprej

  terapija za bolečine v hrbtu v kliniki medicofit
  Specialna individualna vadba po poškodbah

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki