Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Bolečine v križu

Čedalje več Evropejcev se v sodobnemu času sooča s težavami bolečine v križu. Gre za zelo zahrbtno stanje, saj se lahko razvije brez kakršne koli predhodne mišične poškodbe. Takšna bolečina kar dostikrat mine sama od sebe znotraj nekaj tednov - obstaja pa kar nekaj možnosti, da takšne nespecifične bolečine v križu v primeru neustrezne obravnave vodijo v kronične težave.

Bolečine v križu v kliniki Medicofit obravnavamo v oddelku za hrbtenico. Vse več pacientov nas obišče zaradi bolečine v križu, ki postajajo sodobna epidemija evropejcev. Nenadna bolečina v križu s katero se sreča  80%  posameznikov običajno izzveni v 2-3 tednih, vseeno pa se približno 21 % vseh bolečin v križu razvije v kronične težave s hrbtenico, ki jih spremljajo patologije kot so: Hernija diska, spinalna stenota, artroza hrbtenice, Išias in sklepni artritis

Bolečine v križu se lahko razvijejo brez predhodne mišične poškodbe in patologij hrbtenice, takrat gre za nespecifično bolečino v križu, ki je povzročena s strani stresa, dolgotrajnega sedanja ali pa mišičnih spazmov, taka bolečina izzveni v nekaj tednih. Zavedati se je potrebno, da nespecifične bolečine v križu  pogosto predstavljajo začetek kroničnih težav s hrbtenico in lahko vodijo v Išias v kolikor nimajo ustrezne obravnave.

Simptomi

Bolečine v križu se lahko pojavijo izolirano na področju ledvene hrbtenice in pogosto sevajo do medenice, možne pa so tudi komplikacije v obliki bolečine, ki se širi v zadnjico in pekoče bolečine nevrološkega izvora, ki se širijo po nogi navzdol do kolena ali do stopala

Kadar bolečine v križu spremlja mravljinčenje v nogi, bolečina v zadnjici ali pa občutki odrevenelosti po spodnjih okončinah svetujemo diagnostični pregled najkasneje v 5 dneh po pojavu opisanih simptomov. V kolikor obstaja sum na bolečine v križu, ki jih spremlja Išias je potrebno pričeti z akutno fizioterapijo, centralizacijo bolečine v hrbtenico in nevrodinamičnimi vajami za sprostitev živca, ki povzroča utesnitev.

Najpogostejša napaka pacientov ob pojavu močne bolečine v križu je obisk osebnega zdravnika in izbira fizioterapije na napotnico. Tak pacient pogosto izgubi dragocen čas in čaka več mesecev do pričetka fizioterapevtskega programa, v tem času pa obstaja tveganje za progresijo simptomov in razvoj konstantne kronične bolečine v križu, ki omejuje normalno življenje.

Možnosti zdravljenja

Kako poteka pravilna fizioterapija za bolečine v križu ?

Še kako potrebno zavedanje ob pojavu bolečine v križu je, da bo potrebno hrbtenico okrepiti, stabilizirati in povečati njeno obremenilno kapaciteto. Fizioterapija, ki temelji izključno na manualni terapiji, napravah in ciljno zgolj zmanjšuje simptome za pacienta ne nudi dolgotrajne rešitve

V kliniki Medicofit za bolečine v križu zagovarjamo celostno zdravljenje, ki se izvaja v treh fazah:

 • Akutna fizioterapija – zmanjšanje bolečine, sklepna mobilizacija, krepitev muskulature hrbtenice v ne bolečih položajih.
 • Postakutna kineziologija – krepitev hrbtenice v polnih obsegih gibljivosti, vaje za moč jedra, krepitev fleksije in ekstenzije hrbtenice z dodatnimi bremeni, vadba vzdržljivosti v moči
 • Kinezioterapija – povečanje obremenilne kapacitete hrbtenice, doseganje ciljne tolerance na obremenitev, testna baterija Medicofit, učenje preventivnih vaj

Naročite se na zdravljenje bolečine v križu

območje bolečine v križu

Fizioterapija za kronične bolečine v križu

Pri pacientu, ki nas obišče zaradi kronične bolečine v križu vzpostavimo zavedanje, da bo tudi po uspešno odpravljenih bolečinah potrebno dolgoročno vzdrževanje hrbtenice, kar vsakemu pacientu omogočamo v okviru osebne preventivne vadbe v kliniki Medicofit.

Akutna fizioterapija se v primeru kronične bolečine podaljša, strokovna orientacija je 1 teden fizioterapije za vsak mesec kroničnih bolečin v križu. V kolikor nas obišče pacient, ki ima konstantne težave več kot 2 leti je najkrajša doba fizioterapije 24 tednov, sicer dolgoročne rešitve ni mogoče zagotoviti. 

Pomembno je, da ob znakih kroničnih bolečin v križu  nemudoma opravite diagnostični pregled pri specialistu ortopedske fizioterapije in pričnete zdravljenje zgodaj. 

Urgentna fizioterapija za bolečine v križu

V kliniki Medicofit v primeru močnega napada bolečine v križu omogočamo urgnetno fizioterapijo, kar pomeni, da vam že znotraj 24 ur naročimo pregled pri specialistu, ki bo po pregledu opravil protibolečinsko in protivnetno fizioterapijo s TECAR terapijo, LASER terapijo, HiTOP elektroterapijo, Manulno terapijo in magnetno terapijo PERISO. 

V kliniki Medicofit terapije za bolečine v križu trajajo 90 minut in vključujejo 60 minut individualnega dela s fizioterapevtom ter 30 minut HiTOP visokotonske stimulacije, ki nudi biostimulativni učinek in zmanjšuje bolečino.

V spodnji obrazec napišite urgentna fizioterapija, kontaktirali vas bomo najkasneje 30 minut po izpolnjenem kontaktnem obrazcu.

Naročite se na urgentno fizioterapijo za bolečine v križu

  Naprej

  Medicofit članki

  Hallux Valgus – Deformacija nožnega palca
  Artritis zapestja - Kako ga uspešno obvladati?
  Kaj je fizioterapija? Vrste, potek in obravnava
  Najboljše vaje za hrbet - znebite se bolečine
  Zlom ključnice - vzroki, tveganja in zdravljenje
  Razkrivamo skrivnosti hernije v hrbtenici - kako odpraviti bolečine v križu za vedno?
  Slap lezija - vse, kar morate vedeti
  Zlom gležnja – simptomi in rehabilitacija
  Ruptura tetive supraspinatusa - vzroki in rehabilitacija

  Vsi članki