Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Osteoporoza

Osteoporoza je kronična bolezen, pri kateri kost izgubi svojo trdnost in postane porozna. Kosti, ki so bile prej močne, zaradi osteoporoze postanejo krhke in lomljive.

Kaj morate nujno vedeti o osteoporozi?

Osteoporoza je bolezen kosti, za katero je značilna postopna izguba mineralne gostote kosti in organske mreže kolagenske strukture, ki se izrazi kot krhkost kosti.

Simptomi in tveganja
Osebe z osteoporozo imajo večje tveganje za zlome kosti, predvsem so pogosti zlomi vretenc hrbtenice, kolčnega sklepa in podlahti nad zapestjem. Značilno je, da je diagnoza osteoporoze potrjena ob naključnem zlomu, ki se pojavi po zdrsu ali padcu. Medtem, ko se zlome kosti kolčnega sklepa in rok lahko hitro diagnosticira, zlomi vretenc nastajajo manj izrazito in se jih običajno odkrije le v tretjini primerov.

Simptomi zlomov vretenc hrbtenice zajemajo: zmanjšanje telesne višine za več kot 3 cm, povečana grba prsne hrbtenice (kifoza) ter bolečine v prsni in/ali ledveni hrbtenici, ki se pojavljajo čez dan, predvsem ob nošenju težjih predmetov ali ob daljšem sedenju.

Proces “redčenja” kostnine lahko dolga leta poteka tiho in brez opaznih simptomov dokler se ne pričnejo pojavljati zlomi kosti, ki izrazito poslabšajo kakovost življenja: bolečine, ovirana gibljivost ter oteženo opravljanje vsakodnevnih opravil.

Naroči se

Kdaj se osteoporoza pojavi in zakaj?

Osteoporoza se sicer v redkih primerih lahko pojavi že zgodaj v mladosti, vendar se prvi simptomi najpogosteje pokažejo po 50. letu starosti. V prvi polovici življenja kostna masa narašča (najhitreje med 11. in 20. letom starosti), vrhunec kostne gostote v povprečju dosežemo do 25. leta starosti. Po 35. letu starosti se pri obeh spolih prične počasen upad kostne mase, ki je pri ženskah pospešen prvih nekaj let po menopavzi, predvsem zaradi manjšega izločanja ženskih spolnih hormonov. Osteoporoza je pogostejša pri ženskah, le vsak peti bolnik s osteoporozo je moškega spola. Pojav osteoporoze pri ženskah pred 50. letom starosti je povezan s pomanjkanjem telesne aktivnosti in neprimerno strategijo prehranjevanja.

Kaj vpliva na pojav osteoporoze?

Na pojav osteoporoze v prvi vrsti vplivajo dejavniki na katere nimamo vpliva in sicer starost, spol ter genetski material. Poleg navedenih dejavnikov, ki vplivajo na pojav osteoporoze, poznamo številne na katere imamo neposreden vpliv sami z nadzorom našega življenjskega sloga. Prenizka telesna aktivnost, kajenje, prekomeren vnos alkohola in prave kave ter prekomeren vnos procesiranih živil pospešujejo izgubo kostne mineralne gostote. Zgodnja osteoporoza je lahko tudi posledica prenizkega izločanja spolnih hormonov in prekomernega delovanja nadledvičnih žlez, ščitnice in žlez obščitnic.

Naroči se

Nasa-vizija

Zdravljenje in diagnostika

Ključno ob postavitvi diagnoze osteoporotičnih kosti je, da pacient prične s specialno vodeno vadbo, ki bo upočasnila redčenje kostne mineralne gostote ter ohranjala primerno aktivnost mišičnega sistema.

V sklopu vadbe za management osteoporoze izvajamo vaje za izboljšanje aktivne stabilnosti sklepov, vaje za učenje zavedanja položaja medenice, vzdrževanje aerobne kondicije ter progresivni program vadbe moči, ki obsega tako izolacijske kot kompleksnejše vaje moči.

Priporočena je tudi prilagojena strategija uživanja prehranskih dodatkov ter opustitev faktorjev, ki pospešujejo izgubo kostne mase.

Naročite se na zdravljenje osteoporoze v kliniki Medicofit

  Izberite želeno storitev

  Področje bolečine ali poškodbe:

  Prihajam po operativnem posegu

  Dodatne informacije (simptomi / poškodbe...)

  Medicofit članki

  Sprednja križna vez, pogoste napake po operaciji in v rehabilitaciji
  Čas sedenja poskušajmo zmanjšati na najmanjšo možno mero
  Totalna endoproteza kolena
  Teniški in golf komolec
  Karpalni kanal - Sindrom zapestnega prehoda
  Kalcinacija rotatorne manšete
  GTPS - bolečinski sindrom velikega trohantra / trohanterni burzitis - Bolečina v kolku pri ležanju na boku
  Poškodba sprednje križne vezi
  Najpogostejše napake v treningu po poškodbah in kako se jim izogniti

  Vsi članki