Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Medicofit

Izvidi - Sistemska obolenja

Za lažje razumevanje vašega zdravstvenega stanja, vam omogočamo razlago medicinskih izrazov, ki se pogosto pojavljajo v specialističnih izvidih pacientov, ki v Medicofit kliniki zdravijo sistemska obolenja.

Sistemska obolenja, znana tudi kot sistemski bolezni, so skupina stanj, ki prizadenejo več organskih sistemov ali telesnih tkiv. Te bolezni so običajno posledica motenj imunskega sistema, ki napadejo lastna tkiva in organe, kar povzroči vnetje, poškodbe in funkcionalne težave.

Imunski sistem je običajno namenjen zaščiti telesa pred tujki, kot so virusi, bakterije, pri sistemskem obolenju pa imunski sistem napade lastne celice, tkiva in organe, kar povzroči različne simptome in zaplete.

Pogosto so tarča sistemskih bolezni, kot so artritisi, prav živci, mišice, tetive in sklepi, zato se je specialna fizioterapija izkazala kot učinkovita rešitev, za lajšanje sistemskih bolečin.

Specialistični izvidi pogosto vsebujejo medicinske izraze, ki so laiku težko razumljivi. Za lažje razumevanje in pravilno odločitev o ustrezni fizioterapiji, smo za vas pripravili razlago strokovnih izrazov, ki jih pogosto najdemo v izvidih pacientov klinike Medicofit.

Razlaga strokovnih pojmov iz izvidov za sistemska obolenja

 • Algonevrodistofija

 • Algonevrodistrofija je kompleksno nevrološko stanje, znano tudi kot sindrom regionalne bolečine ali kompleksna regionalna bolečinska motnja (KRBS). Bolezen prizadene eno ali več okončin in je značilna po hudi, kronični bolečini, ki jo spremljajo avtonomne disfunkcije, kot so spremembe barve kože, oteklina, znojenje.
   
  Čeprav natančen vzrok algonevrodistrofije ni popolnoma razumljen, se običajno pojavi po poškodbah ali operacijah, vendar se lahko razvije tudi brez očitnega sprožilnega dejavnika.
  Algonevrodistrofijo uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za bolečine.
  Naročite se na diagnostično terapijo za sistemska obolenja>>
   

 • Nevropatska bolečina

 • Nevropatska bolečina je bolečina v živčevju, ki se lahko pojavi ob okvari ali poškodbi živčnega sistema. Bolečino lahko občutite na kateri koli ravni živčnega sistema, vključno s perifernimi živci, hrbtenjačo ali možgani. Periferni živci so tisti, ki se širijo po vsem preostalem telesu – do organov, rok, nog, prstov na rokah in nogah, in so najpogostejše mesto pojava nevropatske bolečine.
   
  Poškodovana živčna vlakna pošiljajo napačne signale v centre za bolečino v možganih, kar povzroči nevropatsko bolečino. Živčna zaznava ali prenos informacij se lahko spremeni na mestu poškodbe živca in na območjih v osrednjem živčevju (centralna senzibilizacija).
  Nevropatsko bolečino uspešno obravnavamo v okviru specialistične fizioterapije Medicofit za protibolečinsko zdravljenje.
  Naročite se na diagnostično terapijo za sistemska obolenja>>
   

Naročite se na diagnostično terapijo za sistemska obolenja

  Naprej

  Instagram

  @medicofit_klinika

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki