Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis ali vnetje tetive stopalnega loka je bolezen, ki povzroča bolečino v peti ali na podplatu. Bolečina v peti vpliva na vaš vzorec hoje, ki je tesno povezan s telesno držo in celotnim mišično-skeletnim sistemu. Pravočasno odkritje in ustrezno zdravljenje sta bistvenega pomena pri uspešni fizioterapevtski rehabilitaciji.

Plantarni fasciitis je eden od najpogostejših vzrokov za bolečino v peti. Opredeljujemo ga kot bolezensko stanje, ki povzroča vnetje ali razdraženost plantarne fascije, katera se nahaja na podplatu in vpliva na pojav ostre ter tope bolečine v peti.

V sodobni medicini so raziskave pokazale, da gre v resnici za degenerativno stanje v tkivu fascije, kar imenujemo plantarna fasciopatija.

Pojavi se zaradi prekomerne teže, pretirane telovadbe, mišičnega neravnovesja ali neprimerne obutve. Akutna bolečina hitro preide v močno in kronično, zato je že ob prvih znakih bolezni, priporočljivo pričeti z ustreznim fizioterapevtskim zdravljenjem.

Kaj je plantarna fascija in kako se iz nje razvije plantarni fasciitis?

Plantarna fascija na podplatu je široko in debelo vezivno tkivo (imenovano aponevroza), ki povezuje petnico (kost) z vsemi prsti na nogi (vzdolž njenega poteka se razširi na pet delov). Njena glavna funkcija je vzdrževanje stopalnega loka, ki vpliva na mehaniko hoje in celotno telesno držo.

Tkivo plantarne fascije se zaradi ponavljajočih stresnih obremenitev, kot je dolgotrajna stoja, hoja in tek, vname ali vzdraži. 

Na obolelem mestu se razvijejo mikropoškodbe, ki vodijo v nastanek kostnega izrastka ti. Trn v peti

Kaj vpliva na razvoj plantarnega fasciitisa?

Fizioterapevt diagnostik pri oblikovanju individualnega fizioterapevtskega načrta zdravljenja upošteva, na kakšen način, se je razvil vaš plantarni fasciitis. 

Dejavniki tveganja, ki vplivajo na njegov razvoj so debelost, starost, stopalni lok (plosko stopalo, visok stopalni lok), vzorec hoje, mišično neravnovesje (šibke mišice v stopalu, skrajšava ahilove tetive), dolgotrajna stoja, pretirana športna aktivnost (hoja, tek), neprimerna obutev, dolgotrajno sedenje in fizična neaktivnost.

Simptomi

Tipični simptomi plantarnega fasciitisa so ostra in topa bolečina v ali okoli pete. Bolečina se občasno širi vzdolž plantarne fascije (po podplatu). Največja bolečina se pojavi zjutrajob prvih korakih dneva in ob obremenitvah (dolgotrajna stoja, hoja). Trn v peti je občasno prisoten ob opisani simptomatiki.

Nekateri posamezniki poročajo o oteklini in občutku otrdelosti. 

V primeru, da se soočate z zgoraj opisanimi bolečinami, vam predlagamo čim hitrejši obisk fizioterapevta diagnostika.

Zdravljenje plantarnega fasciitisa

Primarna faza, zdravljenja plantarnega fasciitisa, zajema fizioterapevtski diagnostični pregled, v katerem pridobimo informacije o vašem bolezenskem stanju in simptomatiki. Na podlagi vseh pridobljenih informacij (anamneza, anatomska zgradba vašega telesa, nastanek bolezni, izraženi simptomi, specialni testi hoje) vam bo fizioterapevt diagnostik zastavil individiualni fizioterapevtski program.

Specialno fizioterapevtsko zdravljenje se osredotoča na individualno prilagojen kineziološki program, pri katerem je velik poudarek na vzpostavljanju vaše pravilne biomehanike hoje, katero pridobimo preko izvajanja vadbe za krepitev mišic spodnjega uda in proprioceptivno usmerjene vadbe k povečani stabilizaciji gibanja. Pravilna biomehanika hoje vpliva na ustrezno telesno držo in zmanjšuje dodatne obremenitve na celotni mišično-skeletni sistem.

Individualna vadba vključuje izvajanje razteznih vaj plantarne fascije in celotnega spodnjega uda, z namenom povečanja mobilnosti in fleksibilnosti. Raztezna vadba plantarne fascije spodbuja celjenje obolelega tkiva. 

V fizioterapevtski program za zdravljenje plantarnega fascitisa vključimo kineziotaping, z namenom lajšanja bolečine in povečanje delovanja limfnega sistema v lokalnem predelu.

Uporaba najsodobnejše podporne tehnologije je pomembna pri obravnavi plantarnega fascitisa. Izkazalo se je, da so globinski udarni valovi učinkoviti pri zdravljenju akutnega in kroničnega plantarnega fascitisa.

Fizioterapevt vam bo, glede na vašo anatomsko zgradbo stopala, predlagal primerno ortopedsko obutev.

Pogosta vprašanja

 • Ali je vsaka bolečina v peti/na podplatu pokazatelj plantarnega fasciitisa?

Vsaka bolečina na podplatu ni pokazatelj plantarnega fasciitisa. Bolečina v peti ali na podplatu je lahko vzrok trna v peti, ligamentarne poškodbe gležnja, sindroma tarzalnega kanala, stresne frakture v petnici, ahilovega tendinitisa itd.

 • Če ignoriram bolečino, ali bo plantarni fasciitis izvenel sam od sebe?

Plantarni fasciitis ne izzveni sam od sebe, zgodilo se bo ravno nasprotno. Akutna bolečina plantarnega fasciitisa hitro preide v kronično bolečino, ki omejuje vašo vsakodnevno funkcioniranje. Bolečina v peti sproži spremembo v vaši biomehaniki hoje, kar povzroči dodatno bolečino, nepravilno držo in negativno vpliva na celotni skelet (koleno, kolk, hrbtenica).

 • Bodo raztezne vaje odpravile moj plantarni fasciitis?

Raztezne vaje spodbujajo celjenje obolelega tkiva v predelu plantarnega fasciitisa. Pravilno izvajanje vaj bo dolgoročno učinkovito, zgolj ob pravilnem fizioterapevtskem zdravljenju.

 • Ali tek poslabša simptome plantarnega fasciitisa?

Da, tek poslabša simptome bolečine plantarnega fasciitisa. S primernim fizioterapevtskim zdravljenjem bomo obvladali simptome, odpravili vzroke pojava bolezni in ponovno vzpostavili kontrolirano izvajanje vaših vsakodnevnih aktivnosti.

Naročite se na fizioterapijo za plantarni fasciitis

  Naprej

  Kineziološka vadba pri kliniki Medicofit
  Specialna individualna vadba po poškodbah

  Medicofit članki

  Golf komolec – Vzroki, Simptomi in Zdravljenje
  Bolečine v komolcu – Vzroki in zdravljenje
  Vratna hrbtenica – Razlogi za bolečine v vratu!
  Hernija vratne hrbtenice – Razlog za bolečine v vratu!
  Bolečine v gležnju – simptomi, vzroki in zdravljenje!
  Bolečine v zapestju – vzroki, simptomi in zdravljenje!
  Rotatorna manšeta – vzrok za bolečine v rami!
  Mortonov nevrom - vse kar morate vedeti
  Zdravljenje meniskusa brez operacije

  Vsi članki