Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Plantarni fascitis

Plantarni fascitis ali vnetje tetive stopalnega loka je bolezen, ki povzroča bolečino v peti ali na podplatu. Bolečina v peti vpliva na vaš vzorec hoje, ki je tesno povezan s telesno držo in celotnim mišično-skeletnim sistemu. Pravočasno odkritje in ustrezno zdravljenje sta bistvenega pomena pri uspešni fizioterapevtski rehabilitaciji.

Plantarni fascitis je eden od najpogostejših vzrokov za bolečino v peti. Opredeljujemo ga kot bolezensko stanje, ki povzroča vnetje ali razdraženost plantarne fascije, katera se nahaja na podplatu in vpliva na pojav ostre ter tope bolečine v peti. V sodobni medicini so raziskave pokazale, da gre v resnici za degenerativno stanje v tkivu fascije, kar imenujemo plantarna fasciopatija. Pojavi se zaradi prekomerne teže, pretirane telovadbe, mišičnega neravnovesja ali neprimerne obutve. Akutna bolečina hitro preide v močno in kronično, zato je že ob prvih znakih bolezni, priporočljivo pričeti z ustreznim fizioterapevtskim zdravljenjem.

Kaj je plantarna fascija in kako se iz nje razvije plantarni fascitis?

Plantarna fascija na podplatu je široko in debelo vezivno tkivo (imenovano aponevroza), ki povezuje petnico (kost) z vsemi prsti na nogi (vzdolž njenega poteka se razširi na pet delov). Njena glavna funkcija je vzdrževanje stopalnega loka, ki vpliva na mehaniko hoje in celotno telesno držo.

Tkivo plantarne fascije se zaradi ponavljajočih stresnih obremenitev, kot je dolgotrajna stoja, hoja in tek, vname ali vzdraži. 

Na obolelem mestu se razvijejo mikropoškodbe, ki vodijo v nastanek kostnega izrastka ti. Trn v peti

Kaj vpliva na razvoj plantarnega fascitisa?

Fizioterapevt diagnostik pri oblikovanju individualnega fizioterapevtskega načrta zdravljenja upošteva, na kakšen način, se je razvil vaš plantarni fascitis. 

Dejavniki tveganja, ki vplivajo na njegov razvoj so debelost, starost, stopalni lok (plosko stopalo, visok stopalni lok), vzorec hoje, mišično neravnovesje (šibke mišice v stopalu, skrajšava ahilove tetive), dolgotrajna stoja, pretirana športna aktivnost (hoja, tek), neprimerna obutev, dolgotrajno sedenje in fizična neaktivnost.

Simptomi

Tipični simptomi plantarnega fascitisa so ostra in topa bolečina v ali okoli pete. Bolečina se občasno širi vzdolž plantarne fascije (po podplatu). Največja bolečina se pojavi zjutrajob prvih korakih dneva in ob obremenitvah (dolgotrajna stoja, hoja). Trn v peti je občasno prisoten ob opisani simptomatiki.

Nekateri posamezniki poročajo o oteklini in občutku otrdelosti. 

V primeru, da se soočate z zgoraj opisanimi bolečinami, vam predlagamo čim hitrejši obisk fizioterapevta diagnostika.

Zdravljenje plantarnega fascitisa

Primarna faza, zdravljenja plantarnega fascitisa, zajema fizioterapevtski diagnostični pregled, v katerem pridobimo informacije o vašem bolezenskem stanju in simptomatiki. Na podlagi vseh pridobljenih informacij (anamneza, anatomska zgradba vašega telesa, nastanek bolezni, izraženi simptomi, specialni testi hoje) vam bo fizioterapevt diagnostik zastavil individiualni fizioterapevtski program.

Specialno fizioterapevtsko zdravljenje se osredotoča na individualno prilagojen kineziološki program, pri katerem je velik poudarek na vzpostavljanju vaše pravilne biomehanike hoje, katero pridobimo preko izvajanja vadbe za krepitev mišic spodnjega uda in proprioceptivno usmerjene vadbe k povečani stabilizaciji gibanja. Pravilna biomehanika hoje vpliva na ustrezno telesno držo in zmanjšuje dodatne obremenitve na celotni mišično-skeletni sistem.

Individualna vadba vključuje izvajanje razteznih vaj plantarne fascije in celotnega spodnjega uda, z namenom povečanja mobilnosti in fleksibilnosti. Raztezna vadba plantarne fascije spodbuja celjenje obolelega tkiva. 

V fizioterapevtski program za zdravljenje plantarnega fascitisa vključimo kineziotaping, z namenom lajšanja bolečine in povečanje delovanja limfnega sistema v lokalnem predelu.

Uporaba najsodobnejše podporne tehnologije je pomembna pri obravnavi plantarnega fascitisa. Izkazalo se je, da so globinski udarni valovi učinkoviti pri zdravljenju akutnega in kroničnega plantarnega fascitisa.

Fizioterapevt vam bo, glede na vašo anatomsko zgradbo stopala, predlagal primerno ortopedsko obutev.

Pogosta vprašanja

 • Ali je vsaka bolečina v peti/na podplatu pokazatelj plantarnega fascitisa?

Vsaka bolečina na podplatu ni pokazatelj plantarnega fascitisa. Bolečina v peti ali na podplatu je lahko vzrok trna v peti, ligamentarne poškodbe gležnja, sindroma tarzalnega kanala, stresne frakture v petnici, ahilovega tendinitisa itd.

 • Če ignoriram bolečino, ali bo plantarni fascitis izvenel sam od sebe?

Plantarni fascitis ne izzveni sam od sebe, zgodilo se bo ravno nasprotno. Akutna bolečina plantarnega fascitisa hitro preide v kronično bolečino, ki omejuje vašo vsakodnevno funkcioniranje. Bolečina v peti sproži spremembo v vaši biomehaniki hoje, kar povzroči dodatno bolečino, nepravilno držo in negativno vpliva na celotni skelet (koleno, kolk, hrbtenica).

 • Bodo raztezne vaje odpravile moj plantarni fascitis?

Raztezne vaje spodbujajo celjenje obolelega tkiva v predelu plantarnega fascitisa. Pravilno izvajanje vaj bo dolgoročno učinkovito, zgolj ob pravilnem fizioterapevtskem zdravljenju.

 • Ali tek poslabša simptome plantarnega fascitisa?

Da, tek poslabša simptome bolečine plantarnega fascitisa. S primernim fizioterapevtskim zdravljenjem bomo obvladali simptome, odpravili vzroke pojava bolezni in ponovno vzpostavili kontrolirano izvajanje vaših vsakodnevnih aktivnosti.

Naročite se na fizioterapijo za plantarni fascitis

  Izberite želeno storitev

  Področje bolečine ali poškodbe:

  Prihajam po operativnem posegu

  Dodatne informacije (simptomi / poškodbe...)

  Medicofit članki

  Schmorlova hernija – vse kar morate vedeti
  Preprečite zimsko poškodbo s fizioterapijo
  Ste v čakalni vrsti za fizioterapijo? Kaj lahko naredite?
  Heksenšus - simptomi, vzroki in zdravljenje
  5 razlogov za bolečino v vratu
  Hernija diska – Kako se izognete operaciji?
  Kaj je artroskopija gležnja? Kdaj je nujna pri zvinu gležnja?
  Bolečine v kolku - kaj je lahko narobe ?
  Poškodbe kolena: 7 pogostih poškodb pri športnikih

  Vsi članki