Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis ali vnetje tetive stopalnega loka je bolezen, ki povzroča bolečino v peti ali na podplatu. Bolečina v peti vpliva na vaš vzorec hoje, ki je tesno povezan s telesno držo in celotnim mišično-skeletnim sistemu. Pravočasno odkritje in ustrezno zdravljenje sta bistvenega pomena pri uspešni fizioterapevtski rehabilitaciji.

Plantarni fasciitis je eden od najpogostejših vzrokov za bolečino v peti. Opredeljujemo ga kot bolezensko stanje, ki povzroča vnetje ali razdraženost plantarne fascije, katera se nahaja na podplatu in vpliva na pojav ostre ter tope bolečine v peti.

V sodobni medicini so raziskave pokazale, da gre v resnici za degenerativno stanje v tkivu fascije, kar imenujemo plantarna fasciopatija.

Pojavi se zaradi prekomerne teže, pretirane telovadbe, mišičnega neravnovesja ali neprimerne obutve. Akutna bolečina hitro preide v močno in kronično, zato je že ob prvih znakih bolezni, priporočljivo pričeti z ustreznim fizioterapevtskim zdravljenjem.

Kaj je plantarna fascija in kako se iz nje razvije plantarni fasciitis?

Plantarna fascija na podplatu je široko in debelo vezivno tkivo (imenovano aponevroza), ki povezuje petnico (kost) z vsemi prsti na nogi (vzdolž njenega poteka se razširi na pet delov). Njena glavna funkcija je vzdrževanje stopalnega loka, ki vpliva na mehaniko hoje in celotno telesno držo.

Tkivo plantarne fascije se zaradi ponavljajočih stresnih obremenitev, kot je dolgotrajna stoja, hoja in tek, vname ali vzdraži. 

Na obolelem mestu se razvijejo mikropoškodbe, ki vodijo v nastanek kostnega izrastka ti. Trn v peti

Kaj vpliva na razvoj plantarnega fasciitisa?

Fizioterapevt diagnostik pri oblikovanju individualnega fizioterapevtskega načrta zdravljenja upošteva, na kakšen način, se je razvil vaš plantarni fasciitis. 

Dejavniki tveganja, ki vplivajo na njegov razvoj so debelost, starost, stopalni lok (plosko stopalo, visok stopalni lok), vzorec hoje, mišično neravnovesje (šibke mišice v stopalu, skrajšava ahilove tetive), dolgotrajna stoja, pretirana športna aktivnost (hoja, tek), neprimerna obutev, dolgotrajno sedenje in fizična neaktivnost.

Simptomi plantarnega fasciitisa

Bolečina v stopalu: Najpogostejši simptom je ostra ali topa bolečina v predelu pete, ki se pogosto pojavlja zjutraj – ob prvih korakih iz postelje. Bolečina se lahko postopoma zmanjša čez dan, vendar se lahko ponovno poslabša pri dolgotrajni hoji.

Omejena gibljivost stopala: Bolečina lahko povzroči omejeno gibljivost stopala, še posebej pri dvigovanju prstov navzgor.

Vnetje in oteklina: Občasno se lahko pojavi vnetje in oteklina v predelu pete.

Občutljivost plantarne fascije: Pogosto je moč čutiti občutljivost ali bolečino ob pritisku na plantarno fascijo.

Poslabšanje pri hoji: Dolgotrajna hoja, tekanje ali stanje v enem položaju lahko poslabšajo simptome.

Bolečina se lahko razširi na druge dele stopala: V nekaterih primerih se bolečina lahko razširi na notranji del narta ali srednji del stopala.

Če opazite te simptome in sumite, da imate plantarni fasciitis, je pomembno, da se posvetujete s fizioterapevtom, saj bolezen zahteva pravilno diagnozo in zdravljenje. 

Celostno zdravljenje plantarnega fasciitisa v kliniki Medicofit poteka v 4 fazah: diagnostični pregled, akutna fizioterapija, postakutna kineziologija in preventivna kinezioterapija.

Diagnostični pregled

Prvi korak je temeljit pogovor, kjer fizioterapevt zbira informacije o vaših preteklih boleznih, morebitnih prejšnjih težavah s stopalom ter o vaših trenutnih bolečinah in simptomih. To jim pomaga razumeti vzroke vaše stanja in kako se ti odražajo v vašem telesu.

Klinični pregled: Fizioterapevt izvede klinični pregled, ki vključuje:

 • Inspekcija in palpacija: Preučuje se temperatura, barva kože, občutljivost na dotik, vidna oteklina ter morebitna vnetja ali atrofija mišic.
 • Pregled stopala: Ocenjuje se stopalni lok in položaj gležnja.
 • Ocena gibljivosti in artrokinematike: Preverja se gibljivost stopalnih sklepov.
 • Testiranje mišične moči in vzdržljivosti: Ugotavlja se, kako močne in vzdržljive so mišice, ki vplivajo na stanje stopala.
 • Analiza hoje: Oceni se, ali obstajajo težave v biomehaniki telesa, ki prispevajo k bolezni.
 • Izvedba funkcionalnih testov: Na primer, lahko se uporabi Windlass test za ugotavljanje plantarnega fasciitisa.

Diagnostično slikanje: V nekaterih primerih se lahko opravi dodatno diagnostično slikanje, kot je rentgenski pregled, ustrazvok ali magnetna resonanca, da se potrdi diagnoza in pridobi boljši vpogled v stanje.

Celoten postopek diagnostičnega pregleda je zasnovan tako, da omogoča fizioterapevtom celovit vpogled v vaše zdravstveno stanje. Na podlagi pridobljenih podatkov se nato oblikuje individualiziran načrt zdravljenja, ki je prilagojen vašim potrebam in ciljem za okrevanje.

Naročite se na zdravljenje Plantarnega fasciitisa

Pregled stopala pri plantarnem fasciitisu

Akutna fizioterapija

V akutni fizioterapevtski fazi zdravljenja plantarnega fasciitisa se osredotočamo na učinkovito obvladovanje simptomov, kar vključuje zmanjšanje bolečine, vnetja, otekline ter izboljšanje gibljivosti in mišične moči. Pri tem uporabljamo različne strokovne pristope in najsodobnejšo opremo:

Uporabljamo tehnike manualne terapije, ki vključuje nežno ročno manipulacijo sklepov in tkiv za izboljšanje gibljivosti in zmanjšanje napetosti. S tehnikami miofascialnega sproščanja, sproščamo napetost v mišicah meč in plantarne fascije, kar pomaga zmanjšati bolečino.

Fizioterapevtske tehnike kombiniramo s instrumentalno terapijo, ki vključuje:

 • Fokusirani in radialni udarni valovi: Uporaba teh naprav na petnico pomaga pri zmanjšanju bolečine in spodbuja celjenje tkiva.
 • TECAR Wintecare terapija: Ta terapija povečuje prekrvavitev in pospešuje celični metabolizem.
 • Visokoenergijski summus laser: Pospešuje procese celjenja tkiva.
 • Visokotonska elektroterapija HITOP: Aktivno zmanjšuje bolečino.

Specialna terapevtska vadba je usmerjena v izboljšanje gibljivosti gležnja in krepitev mišic, ki podpirajo stopalni lok.

Vadba za moč plantarnih in dorzalnih fleksorjev: Posebna pozornost se posveča vadbi za moč mišic stopala, ki pomagajo pri dvigu in podpori longitudinalnega stopalnega loka. Prav tako se izvaja raztezna vadba za plantarne fleksorje in plantarno fascijo.

Celoten pristop je zasnovan tako, da pospešuje celjenje, zmanjšuje bolečino ter izboljšuje funkcionalnost stopala. S kombinacijo terapevtske vadbe in naprednih terapevtskih tehnik vam pomagamo pri okrevanju in povrnitvi mobilnosti.

Postakutna kineziologija

Po zaključku fizioterapevtske faze prevzamejo pacienta strokovnjaki kineziologije, ki bodo poskrbeli, da dosežete odlično telesno pripravljenost. Specialna kineziološka vadba je ključna pri zdravljenju plantarnega fasciitisa ter se osredotoča na več ključnih vidikov:

Krepitev mišic: Poseben poudarek je na krepitev mišic meč in stopala, kar pomaga pri izboljšanju stabilnosti in podpore stopalu.

Proprioceptivne sposobnosti: Vadba je namenjena tudi izboljšanju vaših proprioceptivnih sposobnosti gležnja in spodnjega uda, kar je ključno za uravnoteženost in preprečevanje ponovnih poškodb.

Odprava mišičnih neravnovesij: Strokovnjaki kineziologije se osredotočajo na odpravo mišičnih neravnovesij, ki lahko povzročijo preobremenitev in motijo biomehaniko telesa. To vodi do popolne simetrije in normativov mišične moči stegenskih, obkolčnih in golenskih mišic.

Pliometrična vadba (če je primerno): Če se ukvarjate s specifičnim športom, se izvaja pliometrična vadba, ki je prilagojena obremenitvam vašega športa.

Po koncu zdravljenja se izvedejo posebne meritve, znane kot TESTNA BATERIJA ZA GLEŽENJ, ki kažejo vašo gibalno učinkovitost in pripravljenost za vrnitev v vsakodnevne aktivnosti. Ta celosten pristop kineziologije je ključen za zagotavljanje, da dosežete najboljšo telesno pripravljenost in se lahko vrnete k aktivnemu življenjskemu slogu.

Naročite se na zdravljenje Plantarnega fasciitisa

Kineziološka vadba za plantarni fasciitis

Preventivna kinezioterapija

Po uspešnem fizioterapevtskem zdravljenju je ključno, da pacienti nadaljujejo s preventivnim kineziološkim programom, ki ga smo ga pripravili v kliniki Medicofit. Naš program igra ključno vlogo pri preprečevanju ponovitve starih poškodb in preprečevanju nastanka novih.

Postrehabilitacijski program je zasnovan tako, da vključuje krepitveno vadbo za celotno telo, kar ne le krepi vaše mišice, ampak vas tudi aktivno pripravlja na vsakodnevne obremenitve.

Verjamemo v celostno zdravljenje, ki posameznike vodi od poškodbe stopala do svobodnega gibanja brez bolečin.

Pogosta vprašanja

 • Ali je vsaka bolečina v peti/na podplatu pokazatelj plantarnega fasciitisa?

Vsaka bolečina na podplatu ni pokazatelj plantarnega fasciitisa. Bolečina v peti ali na podplatu je lahko vzrok trna v peti, ligamentarne poškodbe gležnja, sindroma tarzalnega kanala, stresne frakture v petnici, ahilovega tendinitisa itd.

 • Če ignoriram bolečino, ali bo plantarni fasciitis izvenel sam od sebe?

Plantarni fasciitis ne izzveni sam od sebe, zgodilo se bo ravno nasprotno. Akutna bolečina plantarnega fasciitisa hitro preide v kronično bolečino, ki omejuje vašo vsakodnevno funkcioniranje. Bolečina v peti sproži spremembo v vaši biomehaniki hoje, kar povzroči dodatno bolečino, nepravilno držo in negativno vpliva na celotni skelet (koleno, kolk, hrbtenica).

 • Bodo raztezne vaje odpravile moj plantarni fasciitis?

Raztezne vaje spodbujajo celjenje obolelega tkiva v predelu plantarnega fasciitisa. Pravilno izvajanje vaj bo dolgoročno učinkovito, zgolj ob pravilnem fizioterapevtskem zdravljenju.

 • Ali tek poslabša simptome plantarnega fasciitisa?

Da, tek poslabša simptome bolečine plantarnega fasciitisa. S primernim fizioterapevtskim zdravljenjem bomo obvladali simptome, odpravili vzroke pojava bolezni in ponovno vzpostavili kontrolirano izvajanje vaših vsakodnevnih aktivnosti.

Naročite se na fizioterapijo za plantarni fasciitis

  Naprej

  Kineziološka vadba pri bolečinah v stopalu
  Specialna individualna vadba po poškodbah

  Medicofit članki

  Heberdenovi in Bouchardovi vozliči
  Haglundova peta - deformacija na zadnjem delu pete
  Burzitis rame
  Burzitis kolka
  Burzitis v komolcu
  Burzitis - kako prepoznati in obvladovati simptome vnetja burze?
  Bolečina v peti pri hoji - kaj je lahko narobe?
  Bolečina v peti ob strani - kaj je lahko narobe?
  Kaj povzroča bolečine v zadnjem delu pete?

  Vsi članki