Domov

Storitve

Pokliči

Lokacija

Obraba kolka

Obraba kolka opredeljuje obrabo hrustanca, ki se nahaja znotraj sklepa in obdaja/ščiti kosti. Gre za bolezensko stanje, ki najpogosteje nastane zaradi degenerativnih sprememb, ki se odvijajo v telesu zaradi starosti.

Obraba kolka opredeljuje obrabo hrustanca, ki se nahaja znotraj sklepa in obdaja/ščiti kosti. Gre za bolezensko stanje, ki najpogosteje nastane zaradi degenerativnih sprememb, ki se odvijajo v telesu zaradi starosti. 

Nastane tudi kot posledica travmatske poškodbe (kot je zlom), kjer se poškoduje hrustanec, genetske predispozicije in debelosti (večja obremenitev na sklep).

Kadar pride do napredovanja obrabe se občuti kot ostra bolečina, zmanjšan obseg gibljivosti, zmanjšana mobilnost, zmajša se mišična moč in pojavi se občutek otrdelosti v sklepu

 

Anatomija kolka

Kolčni sklep je eden največjih sklepov v telesu in povezuje medenico z veliko stegensko kostjo. Sklep je anatomsko sestavljen tako, da omogoča velik obseg gibljivosti in istočasno zagotavlja stabilnost pri gibanju in prenosu obremenitev.

Statično stabilnost v kolčnem sklepu dodatno vzpostavljajo ligamenti, ki ga obdajajo in dinamično stabilnost vzpostavljajo mišice, ki izvajajo gibanje.

Ali ste vedeli, da sklepni hrustanec ni prekrvavljen? Kar pomeni, da se tudi ne obnavlja na način, kakor preostala tkiva vendar se obnavlja s pomočjo sklepne tekočine. 

Sklepna tekočina oskrbuje hrustanec s prehranskimi snovmi, omogoča lažje sklepno gibanje in zmanjšue trenje, ki nastaja v njem. 

 

Najpogostejši simptomi obrabe kolka

Pacienti z obrabo kolka najpogosteje poročajo o simptomih, ki se z napredovanjem bolezni zgolj slabšajo in povečujejo:

 • Ostra bolečina, ki se pojavi ob aktivnostih, 
 • Bolečina, ki izžareva v ledveni predel hrbtenice in proti kolenu,
 • Zmanjšata se mobilnost in obseg gibljivosti v sklepu,
 • Zmanjša se mišična moč, 
 • Spremeni se dinamika hoje 

Simptomi obrabe kolka se zmanjšajo s počitkom, ki čez čas vpliva na upad mišične mase (povečanje možnosti padcev in nastanka poškodb).

Ali ste vedeli, da sprememba vremena vpliva na zaznavo bolečine pri pacientih z obrabo kolka? Pacienti z obrabo kolka namreč poročajo o poslabšanju bolečine, kadar pride do spremembe vremena.

Zakaj pride do obrabe kolka?

Do obrabe kolka najpogosteje pride zaradi:

 • Degeneracije, ki nastane zaradi staranja,
 • Zaradi same anatomske oblike sklepa in mišične funkcije (anatomski/fiziološki dejavnik tveganja),
 • Ponavljajočih in obremenjujočih gibanj (npr. na delovnem mestu),
 • Spola,
 • Prevelike telesne teže,
 • Genetske predispozicije

 

Celostno fizioterapevtsko zdravljenje

Celostno zdravljenje v kliniki za fizioterapijo Medicofit, Ljubljana, je sestavljeno iz različnih faz, ki so med seboj tesno povezane – prične se z diagnostičnim pregledom, akutno fizioterapijo in nadaljuje v postakutno kineziologijo in postkineziološki program

Izvaja se aktivna fizioterapija, kjer je vsak pacient aktivno vključen v svoj proces celostnega zdravljenja in se le ta sprotno prilagaja glede na pacientov napredek.

fizioterapija po operaciji kile

Diagnostika

Začetek zdravljena se prične z diagnostičnim pregledom, kjer fizioterapevt diagnostik pridobi informacije o anamnezi, času trajanja težav in stopnji obrabe kolka.

Najprej se opravi začetni pogovor (poglobljena anamneza), kjer se povpraša o zgodovini vaših težav, času trajanja bolečin, morebitne genetske predispozicije in prisotnosti ostalih bolezni

Izvede se klinični pregled, kjer fizioterapevt diagnostik opravi inspekcijo in palpacijo (temperatura, barva, potnost kože, ali je prisotna oteklina, vnetje, upad mišične mase). 

Izvedejo se pasivne meritve gibljivosti, kjer diagnostik izvede gib, kakor aktivne meritve gibljivosti, kjer gib izvede pacient. 

Izvedejo se testi za merjenje mišične moči, ki prikažejo podatke o mišični zmogljivosti in vzdržljivosti ter sorazmerje v delovanju mišičja. 

Med pregledom se opravijo specifični testi, oceni se obremenilna kapaciteta kolka (zmogljivost kolčnega sklepa prenašanja obremenitev) in ocenijo se funkcionalni gibalni vzorci

Priporoča se opraviti diagnostično slikanje, kot sta rentgen ali magnetno-resonančno slikanje, ki prikaže stopnjo obrabe, zmanjšanje sklepnega prostora, nastanek kostnih izrastkov in spremembe na kosteh. 

Na podlagi diagnostičnega poročila se zastavi takšen fizioterapevtski program, ki je pilagojen vsakemu pacientu. 

Akutna fizioterapija obrabe kolka

Strokovnjaki fizioterapije se v primarni fazi zdravljenja osredotočajo na preprečevanje napredovanja obrabe v kolku, zmanjšanja bolečine, povečanja mobilnosti in fleksibilnosti. 

Izvaja se manualna terapija, sklepna mobilizacija (za povečanje obsega gibljivosti in učinkovitega sklepnega drsenja) in terapija prožilnih točk (za zmanjšanje mišične napetosti). 

Uporaba najsodobnejših instrumentalnih naprav učinkovito in dolgoročno ugodno vpliva na telo. Pri svojem delu uporabljajo:

 • Diamagnetoterapijo PERISO (spodbuja naravne procese celjenja),
 • TECAR terapijo (deluje globinsko in povečuje prekrvavitev ter pospeši celične procese),
 • Terapijo z laserjem (prodira globoko v tkivo in spodbuja hitrejše celjenje tkiva/bragotin),
 • Elektroterapijo HiTOP (zmanjša bolečino)

V kombinaciji z manualno terapijo in instrumentalno terapijo se izvaja specialna fizioterapevtska vadba, kjer okrepimo mišično moč, povečamo gibljivost v sklepu in izboljšamo proprioceptivne sposobnosti (zaznavo v prostoru). 

 

fizioterapija kolka z naprednimi napravami v kliniki Medicofit

Postakutna kineziologija obrabe kolka

Po uspešno opravljeni akutni fizioterapiji vas prevzamejo strokovnjaki kineziologije, ki vas vodijo do izboljšane telesne pripravljenosti. 

Strokovnjaki kineziologije pripravijo specialen kineziološki program, ki vaše telo pripravi na vsakodnevne natezne obremenitve, vzpostavijo ustrezno posturalno kontrolo in izboljšajo biomehaniko hoje (pravilnejši prenos sil in teže telesa!)

S povečanjem gibljivosti in krepitvijo mišic kolčnega sklepa se izboljšajo stabilnost v sklepu, mobilnost in fleksibilnost, kar pomeni, da je manj možnost za povrnitev ali pojav bolečine v kolku!

Splošna krepitev telesa aktivno preprečuje nastanek novih poškodb (s starostjo se poveča možnost nastanka osteoporoze v kosteh, kar vodi do padcev in potencialnih zlomov). 

Pogosta vprašanja

 • Kdaj je potrebno operacijsko zdravljenje?

Napredujoča faza obrabe kolka je indikacija za operativno zdravljenje, kjer vam specialisti ortopedijo opravijo delno ali totalno endoprotezo kolka.

Fizioterapevtsko zdravljenje je ključnega pomena v predoperativni in postoperativni fazi rehabilitacije.

Pred samim operacijskim posegom vas strokovnjaki fizioterapije pripravijo na operacijo preko krepitve mišic in povečanja obsega gibljivosti zaradi drastičnega zmanjšanja takoj po operaciji. 

Po operacijskem posegu traja fizioterapevtsko zdravljenje od 9 do 12 mesecev, kjer v začetni fazi izvajajo kontrolo simptomatike (zmanjšanje bolečine, otekline in vnetja, povečanja mišične moči in povečanja gibljivosti), učenje hoje in vzpostavitev biomehanike hoje. Prav tako se prične izvajati progresivni režim specialne vadbe

 • Kaj lahko naredite v domači oskrbi pred napredovanjem artroze kolka?

Najpomembnejše priporočilo je nizko intenzivna vadba, raztezanje in vsakodnevno gibanje. 

Telesna vadba bo vzdrževala kostno gostoto, okrepila mišice okoli kolčnega sklepa, izboljšala gibljivost in koordinacijo, zvečer boste hitreje zaspali in izboljšala se bo vaša telesna teža.

Za zmanjševanje bolečine se poslužujte uporabi hladu (krioterapija) in uporabo toplote (termoterapija).

Ob prekomerni teži se priporoča zmanjšanje dnevnega vnosa hrane in dieta.

 • Kateri so glavni simptomi obrabe kolka?

Pod glavne simptome obrabe kolka uvrščamo: ostra bolečina ob aktivnostih, spremenjena dinamika naše hoje, občutno pomanjšanje mišične moči, zmanjšana mobilnost in obseg gibljivosti v sklepu, ter splošna bolečina v predelu med ledvenim delom hrbtenice in kolenu

 • Kako izgleda celostno zdravljenje pri obrabi kolka?

 • Celostno zdravljenje se v tem primeru razdeli na dva glavna dela – primarna in sekundarna faza. Primarna faza je namenjena akutni fizioterapiji, ki se osredotoča na preventivo in zmanjšanje bolečine. Sekundarna faza je namenjena kineziologiji, z glavnim ciljem povečanje gibljivosti, stabilnost in fleksibilnosti, ter preventiva za ponovni pojav bolečin.

  Naročite se na fizioterapijo za obrabo kolka

   Naprej

   Kineziološka vadba pri bolečinah v stopalu
   Specialna individualna vadba po poškodbah

   Medicofit članki

   Okrevanje po zlomu nadlahtnice
   Artritis kolena – razumevanje in reševanje bolečin
   Sprožilni prst (trigger finger) - vzroki in zdravljenje
   Utesnitveni sindrom rame
   De Quervainova bolezen (tenosinovitis)
   Severjeva bolezen: boleča peta pri otrocih
   Spondiloliza – utrujenostni zlom vretenca
   Radikulopatija - vrste, vzroki in simptomi
   Kaj je entezopatija?

   Vsi članki